Članek
17. MEDNARODNA KONFERENCA LOGISTIKA V KMETIJSTVU

'Podnebne spremembe v logistiki v kmetijstvu'

Objavljeno Nov 10, 2023

Včeraj, 9. 11. 2023, je na Visoki šoli za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, potekala že 17. tradicionalna mednarodna konferenca Logistika v kmetijstvu. Osrednja tema letošnje konference je bila 'Podnebne spremembe v logistiki v kmetijstvu'.

V uvodu so udeležence nagovorili gostiteljica, izr. prof. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše, dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, Srečko Ocvirk, župan občine Sevnica, prof. dr. Maja Fošner, dekanica Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru in doc. dr. Jože Podgoršek, Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma.

Podnebne spremembe so realnost po vsem svetu. Obseg postaja večji in spremembe so vedno hitrejše. Zadnje desetletje je bilo najtoplejše, kar jih je bilo v Evropi kdaj izmerjenih. Kmetijstvo že občuti škodljive vplive podnebnih sprememb. Ekstremne vremenske razmere, vključno s poplavami, sušami, neurji in vročinskimi valovi v mnogih delih EU tudi zaradi neprilagojenosti logistike povzročajo gospodarske izgube kmetom in kmetijskemu sektorju EU.

Osrednja govornica je bila slovenska klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj.

Profesorica dr. Lučka Kajfež Bogataj poudarja, da so prilagoditve na podnebne spremembe nujne. Dobre prilagoditve morajo ugodno vplivati na gospodarstvo, okolje ali družbo že pri današnjih podnebnih razmerah, torej neodvisno od podnebnih sprememb. Ukrepi na posameznem področju gospodarstva morajo biti združljivi ali celo dopolnjujoči se med seboj glede na prilagoditvene napore v drugih sektorjih. Preventivno in takojšnje ukrepanje ima gospodarske, okoljske in družbene koristi, hkrati pa so stroški prilagajanja bistveno nižji od stroškov »neukrepanja«, ki bodo nastali v naslednjih desetletjih.

Na konferenci so s svojimi prispevki in vidiki sodelovali: Maja Borlinič Gačnik, Andrej Škraba, Črtomir Rozman in Boris Prevolšek (Fakulteta za turizem, Univerza v Mariboru), Slobodan Antić (Faculty of Organizational Sciences, University of Belgrade, Serbia), Jasna Potočnik Topler (Fakulteta za turizem, Univerze v Mariboru), Jabir Arif, Fouad Jawab (Sidi Mohamed Ben Abdellah University), Todor Mitkov, Tihomir Dovramadjiev (Tehnical University of Varna, Bulgaria, Faculty of Shipbuilding), Nejc Podkoritnik, Andrej Lisec (Fakulteta za logistiko, Univerze v Mariboru, Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto), Mirjana Medja, Maša Vidmar, Lea-Marija Colarič-Jakše (Visoka šola za upravljanje podeželja Novo mesto), Barbara Grintal, Lenka Puh (Etri skupina Ljubljana), Larisa Podržaj, Anamarija Ristrić, Lea-Marija Colarič-Jakše (Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto).


Vabljeni na že 18. mednarodno konferenco Logistika v kmetijstvu, ki bo v četrtek, 7. 11. 2024, s tematiko Svetovni izzivi v logistiki v kmetijstvu.

#Novomesto #aktualno #Trebnje #Črnomelj #DolenjskeToplice #Kočevje #Kostel #LoškiPotok #Metlika #Mirna #MirnaPeč #MokronogTrebelno #Osilnica #Ribnica #Semič #Sodražica #Straža #Šentjernej #Šentrupert #Škocjan #ŠmarješkeToplice #Žužemberk