Izobraževanje za vinske svetovalce – Sommelier I. stopnje
Šola za vinske svetovalce – sommelierje v Novem mestu v organizaciji Grma Novo mesto - centra biotehnike in turizma ter Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto vas vabi, da se poglobite v vinski svet in postanete vinski svetovalec - sommelier I. stopnje. Pridružite se odličnim vinskim svetovalcem - sommelierjem Vinorodne dežele Posavje.
Program in izvedba tečaja poteka po nacionalnih sommelierskih standardih.
Vsi, ki opravite tečaj za sommelierja, lahko pridobite tudi uraden poklicni naziv Sommelier - Vinski svetovalec (NPK 6825074011).
Vloga vinskega svetovalca - sommelierja je skrb za širjenje vinske kulture in znanja o zdravem ter odgovornem uživanju vina. Je oseba, brez katere ni sodobne gastronomije, je odličen poznavalec vina in kulinarike. Njegov perfekcionizem se odraža pri strokovnem priporočanju vina k jedem in skrbi za njegovo pravilno postrežbo - skrb za sožitje vin in kulinarike. Izobraževanje je primerno za zaposlene v gostinstvu in turizmu ter za vse gurmane in ljubitelje vin, ki cenijo in spoštujejo žlahtno kapljico!
Pričetek tečaja: 12. februar 2024
Obseg: 60 ur + 12 ur (obvezna strokovna enodnevna ekskurzija)
Kraj izvedbe tečaja: Hiša kulinarike in turizma (Gostišče na trgu, Glavni trg 30, Novo mesto).
Prijave in informacije na e-naslovu:
Franci Mežič (franci.mezic@grm-nm.si) ali dr. Lea-Marija Colarič-Jakše (lea.colaric-jakse@vsgrm.unm.si ).
Udeleženci tečaja pridobite znanja:
• vloga in pomen vinskega svetovalca - sommelierja, vloga in kodeks obnašanja
• ampolografija (preučevanje vinske trte)
• rajonizacija vinske trte v Sloveniji in pridelava grozdja ter tehnologija pridelave vin
• anatomija, fiziologija čutil in senzorika
• enologija (gojenje vinske trte in priprava vina
• poznavanje slovenskih in pomembnejših tujih vinorodnih dežel ter vin
• pomanjkljivosti, napake in bolezni vina
• domača in tuja vinska zakonodaja
• vloga vina v gastronomiji
• osnovne zakonitosti in usmeritve spajanja vin z jedmi
• strežni inventar za strežbo vina, strežba vina in bonton pri mizi
• vpliv vina na človeški organizem in kultura pitja vina
"Žalostna je miza na kateri ni vina" (Anton Martin Slomšek)
Pridruži se nam in postani Sommelier Vinorodne dežele Posavje!
Jan 31, 2024