Članek
Izobraževanje za vinske svetovalce – Sommelier I. stopnje

Izobraževanje za vinske svetovalce – Sommelier I. stopnje

Objavljeno Jan 31, 2024

Šola za vinske svetovalce – sommelierje v Novem mestu v organizaciji Grma Novo mesto - centra biotehnike in turizma ter Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto vas vabi, da se poglobite v vinski svet in postanete vinski svetovalec - sommelier I. stopnje. Pridružite se odličnim vinskim svetovalcem - sommelierjem Vinorodne dežele Posavje.

Program in izvedba tečaja poteka po nacionalnih sommelierskih standardih.
Vsi, ki opravite tečaj za sommelierja, lahko pridobite tudi uraden poklicni naziv Sommelier - Vinski svetovalec (NPK 6825074011).

Vloga vinskega svetovalca - sommelierja je skrb za širjenje vinske kulture in znanja o zdravem ter odgovornem uživanju vina. Je oseba, brez katere ni sodobne gastronomije, je odličen poznavalec vina in kulinarike. Njegov perfekcionizem se odraža pri strokovnem priporočanju vina k jedem in skrbi za njegovo pravilno postrežbo - skrb za sožitje vin in kulinarike. Izobraževanje je primerno za zaposlene v gostinstvu in turizmu ter za vse gurmane in ljubitelje vin, ki cenijo in spoštujejo žlahtno kapljico!

Pričetek tečaja: 12. februar 2024
Obseg: 60 ur + 12 ur (obvezna strokovna enodnevna ekskurzija)

Kraj izvedbe tečaja: Hiša kulinarike in turizma (Gostišče na trgu, Glavni trg 30, Novo mesto).
Prijave in informacije na e-naslovu:

Franci Mežič (franci.mezic@grm-nm.si) ali dr. Lea-Marija Colarič-Jakše (lea.colaric-jakse@vsgrm.unm.si ).

Udeleženci tečaja pridobite znanja:
• vloga in pomen vinskega svetovalca - sommelierja, vloga in kodeks obnašanja
• ampolografija (preučevanje vinske trte)
• rajonizacija vinske trte v Sloveniji in pridelava grozdja ter tehnologija pridelave vin
• anatomija, fiziologija čutil in senzorika
• enologija (gojenje vinske trte in priprava vina
• poznavanje slovenskih in pomembnejših tujih vinorodnih dežel ter vin
• pomanjkljivosti, napake in bolezni vina
• domača in tuja vinska zakonodaja
• vloga vina v gastronomiji
• osnovne zakonitosti in usmeritve spajanja vin z jedmi
• strežni inventar za strežbo vina, strežba vina in bonton pri mizi
• vpliv vina na človeški organizem in kultura pitja vina


"Žalostna je miza na kateri ni vina" (Anton Martin Slomšek)

Pridruži se nam in postani Sommelier Vinorodne dežele Posavje!

#Novomesto #aktualno #Trebnje #Črnomelj #DolenjskeToplice #Kočevje #Kostel #LoškiPotok #Metlika #Mirna #MirnaPeč #MokronogTrebelno #Osilnica #Ribnica #Semič #Sodražica #Straža #Šentjernej #Šentrupert #Škocjan #ŠmarješkeToplice #Žužemberk