Članek
Projekt: VERIGA EKO SEMEN

Delavnica: O semenarstvu iz prakse

Objavljeno Mar 14, 2024

V sredo, 13. 3. 2024, smo se člani partnerstva in pridelovalci semen, ter predvsem tisti, ki si to želijo postati, zbrali v Čebelarsko razvojnem izobraževalnem centru Gorenjske (ČRICG). Poleg predstavnikov Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto se je delavnice z območja LAS Dolenjske in Bele krajine udeležil tudi biodinamični kmet gospod Plut.

Delavnico je kot član projektnega partnerstva organiziral Inštitut za ekosemena, gost popoldneva pa je bil gospod Darko Vernik priznani strokovnjak za semenarstvo, ki deluje na Selekcijsko-poskusnem centru Ptuj, ki je organiziran v okviru Kmetijskega inštituta Slovenije (KIS).

V okviru predavanja je bilo ponovno poudarjeno že dolgo znano dejstvo, da smo v Sloveniji s semensko pridelavo močno podhranjeni. To na žalost vpliva tudi na biotsko in gensko raznovrstnost tipičnih lokalnih rastlin, zaradi česar se njihovo število zmanjšuje. S tem kot država izgubljamo dragoceni rastlinski genski material.

Kot že na številnih simpozijih in seminarjih so se udeleženci tudi tokrat spraševali, kam in po kakšni ceni lahko prodajajo pridelana semena, saj v Sloveniji nimamo organiziranega odkupa semen. Predstavniki Inštituta Eko semena so ob tem predstavili svoje aktivnosti preko katerih širijo svojo hranilnico semen in tudi povečujejo odkup certificiranega semena s strani potrjenih pridelovalcev, kar je močna spodbuda zlasti za tiste kmetije, ki razmišljajo o širitvi svoje dejavnosti na področje semenarstva.

Glavna tema srečanja pa je bila predstavitev nekaterih vrst in sort rastlin, ki so ta trenutek najbolj zanimive za semenarjenje. Gospod Vernik je za vsako vrsto posebej, kot na primer, koruzo, korenje, solato, itd. podal kratka tehnološka navodila in tudi praktične izkušnje, ki jih vsakosnevno pridobivajo v Semenarskem centru na Ptuju.

Po koncu predavanja so lahko udeleženci postavili specifična vprašnja in predstavili praktične težave s katerimi se soočajo pri pridelavi semen in pri tem bili hvaležni gospodu Verniku za vse nasvete, ki jih je odkritosrčno podelil tudi po koncu uradnega dela.

Projektne aktivnosti v okviru projekta Eko veriga semen tako ostajajo v službi projekta, katerega prvi cilj je spodbujanje pridelave lastnih avtohtonih ekoloških semen tako na območjih, ki jih zajema projekt (Gorenjska, ter Dolenjska in Bela krajina), ter tudi širše v celotni Sloveniji.

#Novomesto #aktualno #Trebnje #crnomelj #dolenjsketoplice #kocevje #kostel #loskipotok #metlika #mirna #mirnapec #MokronogTrebelno #osilnica #ribnica #semic #sodrazica #straza #sentjernej #sentrupert #skocjan #ŠmarješkeToplice #Zuzemberk #aktualno #aktualno #crnomelj #crnomelj #dolenjsketoplice #kocevje #kostel #loskipotok #metlika #mirna #mirna #mirnapec #mirnapec #MokronogTrebelno #MokronogTrebelno #Novomesto #Novomesto #osilnica #osilnica #ribnica #ribnica #semic #semic #sentjernej #sentjernej #sentrupert #sentrupert #skocjan #skocjan #ŠmarješkeToplice #ŠmarješkeToplice #sodrazica #sodrazica #straza #straza #Trebnje #Zuzemberk #Zuzemberk #Črnomelj #DolenjskeToplice #Kočevje #Kostel #LoškiPotok #Metlika #Mirna #MirnaPeč #Osilnica #Ribnica #Semič #Sodražica #Straža #Šentjernej #Šentrupert #Škocjan #Žužemberk