Članek
TRAGIKOMEDIJA GRČIJA
Objavljeno Jul 06, 2015

Nujen je odpis vseh neinflacijskih obresti državam v Euro območju?
Glasujete lahko TU.

 http://www.rtvslo.si/_up/photos/2015/07/06/u125015-306649_zadnja-svet_gori_cips_thumb.jpgV Grčiji je cca 11. milijonov prebivalcev, tu je bilo rojenih največ multimiliarderjev na svetu, pa tudi tri milijone revnih in 1,5 milijona brezposelnih. Stanje je tragikomično nevzdržno, zato je nujna prenova sistema. In hvala Grčiji, da je na ta absurd pokazala. Ali bomo postali aktivni tudi državljani na sploh in ukinili kapitalističen sistem, ki temelji na kapitalizaciji dobičkov ne glede na stranske škode, ki jih ta kapitalizacija povzroča - od ekoloških, razvojno trajnostnih, pa do socialnih, kapitalistični sistem v katerem vrednost človeškega življenja določa lastnik finančnih ali materialnih sredstev.
Do lastništva sodobni milijarderji praviloma pridejo preko klientelizma in kraje, takšne ali drugačne finančne… manipulacije s katero delavcem ukradejo njihovo delo. Pri tem so del klientelističnega omrežja predstavniki oblasti. To je nekaj novega, nezaslišano danes tako roparji sedijo na mestih predsednikov uprave bank v katerih ponikajo milijarde in na sedežih predsednikov vlad, parlamentarnih strank…

Tok kapitala pa vpliva tudi na tok prebivalstva. Iz Slovenije se že začenja izseljevanje. Miro Cerar je kot predsednik vlade uspel pred kratkim prodati NKBM banko po 5 krat nižji ceni kot je dejanska Banka je bila skupna last državljanov – last proračuna, ampak na to se je premije Cerar seveda požvižgal.

Na revežih ne bomo služili. 
 
  
KDO JE SLUŽIL NA GRŠKEM DOLGU!

"Makedonci v povprečju sovražijo Grke, ker se jih bojijo, toda resnica je močnejša kot strah. Novinar makedonskega portala je uporabljajoč podatke World Economic Outlook (št.:april 2015) Vir 1., 2.
nazorno pokazal kdo je služil na grškem dolgu, oz. na katere naslove je bil nakazan denar, s katerim je EU »pomagala« Grčiji (tekst mi je poslal g. Miha PIrnat pa mu za to se še enkrat zahvaljujem). Ker je tekst v makedonščini bom najbolj zanimive dele prevedel, oz. na kratko povzel."

Predrag Tašić

»…Primanjkljaj proračuna Grčije od l. 1980 do sedaj je v povprečju znašal 7,5 % BDP letno, kar je
http://www.rtvslo.si/_up/photos/2015/07/06/u125015-306647_diapozitiv3_thumb.jpgmed prihodki in stroški proračuna) in na obrestna plačila (to pa je strošek servisiranja dolga) potem od tistih povprečnih 7,5 % BDP ostane samo še 1% BDP primarnega proračunskega deficita letno. Strošek grške vlade je v tem primeru celo manjši kot je bil povprečni primarni proračunski deficit Francije in Velike Britanije (znašal je 1,5% BDP). Kar 6,5% BDP na letni ravni grška oblast porabi za kritje obrestnih plačil.
http://www.rtvslo.si/_up/photos/2015/07/06/u125015-306645_diapozitiv1_thumb.jpgV letu 1988 je bil javni dolg Grčije 18 milijard EUR (45% BDP) v letu 2014 pa že nekaj več kot 300 milijard EUR (oz. 175 % BDP). Od tistih 300 milijard EUR je na trošenje vlade (primarni proračunski primanjkljaj) dejansko šlo samo 45 milijard EUR, vse drugo (oz. 250 milijard EUR) so znašale obresti, ki jih je Grčija tudi plačala. Če ne bi bilo obresti, bi javni dolg Grčije konec leta 2014 znašal okrog 60 milijard EUR, oz. samo 33% BDP. Povprečne obresti od l. 1980 do lanskega leta so bile na ravni kar 7,5% (včasih tudi 10%). Novinar se sprašuje zakaj so bile tako visoke obresti na denar, ki so si ga izposojali grški in kdo je vse na tem služil. Po mojem mnenju ne samo upniki (banke in špekulanti) ampak tudi grški oblastniki, ki so preko sprejetja tako oderuško visokih obrestnih mer na prejete kredite najverjetneje »zaračunavali« takšno ali drugačno provizijo)..
http://www.rtvslo.si/_up/photos/2015/07/06/u125015-306648_diapozitiv4_thumb.jpgV letu 2009 je Grčija sprejela »nasvet trojke« (ECB, EU, IMF), da mora za zmanjšanje dolga zmanjšati javne stroške. V naslednjih petih letih je Grčija zmanjšala javne stroške za eno tretjino – s 130 milijard EUR v l. 2009 na 80 milijard EUR v letu 2014. Kljub temu občutnih pozitivnih rezultatov ni bilo. Javni dolg je narasel s 130 % BDP v l. 2009 na 175% BDP v l. 2014. Nasvet »trojke« je bil napačen ker je ni upoštevala osnovnega ekonomskega dejstva, da se z zmanjševanjem porabe ubija tudi ekonomska aktivnost. »Trojka« zahteva, da Grčija nadaljuje z zmanjševanjem javne porabe. Po izračunih IMF naj bi Grčija imela v naslednjih petih letih letni rast BDP višji kot 2%. V letu 2019 bi prišla na nivo, ki ga je imela leta 2003. To pa pomeni izgubljenih 16 let. Pri tem bi v letu 2019 beležili 15%.brezposelnost.
Alternativa je, da Grčija prekine s politiko varčevanja in da si povrne samostojnost izvajanja ekonomske politike ter da začne s politiko spodbujanja ekonomije in rasti BDP…
Grčija je na referendumu izbirala katero opcijo bo izbrala. Sprejetje paketa »trojke« pomeni v najboljšem primeru počasno in bolno zdravljenje. Odbijanje tega zdravila pomeni upanje in možnost hitrega okrevanja države v življenje in razvoj...«.
Siriza je danes zmagala in odprla vrata prihodnosti, ne samo Grčiji, temveč tudi drugim državam EU (razen Mramorjeve in POP TV Slovenije, žal). Birokracija EU in g. Merkel še bo žal ker so z referendumom v Grčiji odprli Pandorino škatlo nujnih sprememb EU.
Vir:
Grška tragedija (Grčkata tragedija), Branimir Jovanovikj

p.s. VS: Poleg osnovne obrestne mere imamo še raznorazne EURO LIBOR ipd pribitke, ki odpravljajo inflacijo, dolg se običajno začne odplačevati s par letno zakasnitvijo. Tako obrestnoobrestni računi delujejo močneje.



K A Z A L O