Članek
SONČNI VOZ KELTOV IN SIMBOL, KI GA JE PREDELALA THULE ZA SVOJE POTREBE
Objavljeno Dec 22, 2017

NEZAŽELENOST SITULE VAČE?
21.12. 2017 je bila otvoritev stalne razstave
(nagovori ipd cca 1,2 ure), dan preje pa novinarska konferenca (trajala je cca slabo uro). V nobenem nagovoru govorci niso omenili, da razstavljajo novo strokovno risbo situle Vače. Razstavljena je kar v posebnem oddeljenem prostoru, z veličastno stensko fresko in visokim reljefom slikovne pisave Vrča/ Situle. Na nobenem vabilu namenjenem javnosti v Narodnem muzeju niso omenili izjemne novice. Sam sem jo sicer na novinarski konferenci 20.12. po nagovorih izpostavil. Natisnjena je tudi v Katalogu razstave (a brez zapisanega opozorila da gre za tretjo strokovno risbo od prve leta 1883, do risbe Franceta Stareta do današnje v javnost dane 21.12.2017.
Tako da se novinarji RTV SLO ne morejo delati neumne, da niso vedeli. V članku Vaška situla... tega dejstva NISO OMENILI.

Po cca 63. letih Vaška situla dobiva NOVO STROKOVNO RISBO. Ker je ta na številnih: diplomskih, magistrskih nalogah, doktoratih učbenikih, darilih, fasadah, v osebni izkaznici, na potnem listu vsakega državljana... je jasno da gre za spremembo vsega tega. Seveda ne v celoti.
Celovite kvalitetne fotografije tega izjemnega vrča še niso dostopne. Upam, da si izborimo tudi to pravico. Spletna stran Narodnega muzeja posvečena Vrču Vače



Po ogledu razstave in pridobitvi Kataloga, tokrat še par zanimivih podrobnosti z razstave:


THOR, SONČNI VOZ in HALSTADSKI… „OKRASKI“


PREDELAN TEMELJNI SIMBOL SKRIVNE ORGANIZACIJE ZDRUŽENJA THULE V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE 


THOROVO KLADIVO - ko bo do konca dvignjeno PADE

Vse z povezavami dobite tu:
PDF


 več o Thule združenju
VRČ VAČE - VAŠKA SITULA in prenova kulturnega prostora v RS

SONČNI VOZ KELTOV IN SIMBOL, KI GA JE PREDELALA THULE ZA SVOJE POTREBE

Celoten, v boljši resoluciji z delujočimi povezavami je dostopen TU:
Odnos stare Keltske kulture do SOČUTJA in PRAVIČNOSTI. PDF


Veliko raziskav nisem objavil.

Več: VAŠKA SITULA

Hitler je bil član nižje ravni v loži Dresdenske izpostave Thule. Kot veste je bil Dresden do tal porušen po kapitulaciji Nemčije. Šlo je za obračun lož med sabo. To da je bil zagrešen vojni zločin ne šteje ker so ga zagrešili zmagovalci. Še mnogo več masla na glavi pa je imela ravno Thule, ki je zanetila tudi 2. svetovno vojno.