Članek
KONČNO RTVS PADE ALI VSTANE Z NOVIM ZAKONOM
Objavljeno Apr 01, 2019

Že nekaj časa se kuha nov Zakon o medijih, predvsem njegov del o RTV Slovenija. Danes smo dobili dostop do posnetka pogovora blizu vladi, ki razkriva naslednje korake izvedbe le tega. Pa si ga del oglejmo.


RTV Slovenija bo dobila "ciljno platformo" predlog/zahtevo po uvedbi specializiranih programov: splošni (današnji RTV SLO 1), športni, kulturni, informacijski, znanstveni, šolski. Državni zbor bo še vedno na 3 programu, a priključil sem mu bo še DS RS.
RTV SLO z daleč več kot 2.000 glavo množico zaposlenih bo junija letos dobila 3 mesečni rok za pripravo izvedbenega načrta. Frekvenc s katerimi razpolagajo Oddajniki in zveze je dovolj, kamer in druge opreme tudi, da se naredi studijske enote, ki se lahko tudi posojajo za potrebe snemanj, ki bodo v začetku potekala vseh 24 ur. Vkolikor RTVS medijski hiši ne uspe narediti prepričljivega akcijskega načrta za izvedbo zahtevanega, sledi delni grški scenarij ukinitve obveznega plačevanja RTVS naročnine. Ta naročnina avtomatično postane medijski davek, preko katerega se bodo zbirala sredstva za potrebe informiranja javnosti v RS. Sredstva se bodo delila katerikoli ekipi, ki bo v delu ali celoti prevzela izvedbo zahtevanega. Ojačati se hoče tudi medijski inšpektorat kjer bo kot kaže kar 10 medijskih inšpektorjev, torej malo manj kot 2 krat več kot jih imamo danes.
Posebej se zahteva uredništvo za civilno družbo kjer bo vključenih do 10 posameznikov s pravico da so lahko ad hoc prisotni pri uredniških posvetih večine uredništev po RTV. Merilo za vključitev je da so se do sedaj izkazali kot konstruktivni kritiki sistema, predvsem medijskega. Slišati je, da je med predlaganimi tudi administrator Pogovorov vstajnikov (ker pa imajo Pogovori dva, ne vemo koga so točno mislili), v ožjem izboru je bil tudi Gašper Ferjan, a je bil predlog kot smo seznanjeni zaenkrat odklonjen ker naj bi se pojavljal premalo časa in preveč gradi na lastni karieri… Predlog za povabilo bodo na RTV dobili tudi za Sandro Bašič Hrovatin, upokojenega Slavka Bobovnika... Očitno bo v Sloveniji zavel svež veter prenove predvsem preko javno dostopnih informacij.

»Mediji predstavljajo temeljni element vsake demokratične družbe, saj si njenega obstoja in razvoja ni možno predstavljati brez njihovega delovanja. Svoboda izražanja, ki jo v največji meri izvršujejo ravno mediji, je zamejena s pravico javnosti do objektivnih, celovitih, ažurnih informacij, saj se samo tako lahko javnost informira nepristransko ter nezavajajoče. S tem javnost pridobi sposobnost za nadziranje vseh vej oblasti ter zagotavlja učinkovito delovanje opozicije vsakokratni oblasti. Pravica do relevantne in celovite informacije na podlagi 40. člena Ustave Republike Slovenije zato uživa posebno varstvo kot človekova pravica in zahteva od države sprejem ustreznih predpisov, ki naj zagotovijo, da bodo lahko mediji samostojno izvrševali svoje funkcije pri svobodnem oblikovanju javnega mnenja.« se je oblasti zapisalo pred kratkim, a v ozadju vre. Par kapljic ste danes izvedeli.

p.s: »Zagotovljena je pravica do popravka objavljenega obvestila, s katerim sta prizadeta pravica ali interes posameznika, organizacije ali organa, in prav tako je zagotovljena pravica do odgovora na objavljeno informacijo.» Vir

___
Dodano 2.4.2019 ob 1. uri
Zapis je prvoaprilska šala. Žal. Pravica do objektivne, celovite informacije v dobi sistematičnih manipulacij, je lahko samo prvoaprilska šala. O tej pravici se v RS ne diskutira , čeprav je, sicer posredno, zapisana v Ustavi RS. Pravica do poštene, nepotvorjene informacije pri nas... ni razglašana kot osnovna pravica bralcev, gledalcev, poslušalcev, ki ji morajo oblikovalci javno objavljenih informacije slediti. Demokracija, etika... pravice državljanov so namreč samo blebetanje za dodatno slepenje javnosti, da jih čim manj ugotovi da dejansko živimo v sistemsko urejeni prikriti diktaturi botrov iz ozadja.