Članek

O ETIKI IN RELIGIJI IN POLOŽAJ ATEIZMA DANES

Posvet Etika in religija je bil 28.5.2024 v Pekarni Magdalenske mreže v Mariboru ORGANIZATOR: Združenje ateistov Slovenije

Polurnemu uvodu obeh uvodničarjev je sledila uro in pol trajajoča razprava. Tematika je zahtevna, javnih posvetov na to temo praktično ni, kljub nujnosti, ko smo priča dnevnim procesom razvrednotenja vrednot v naši družbi in širše.

Objavljeno pred 3 dnevi

Smo v vse večji stiski, a pomembnih tematik v javnosti ne izčiščujemo.
Medijsko smo potopljeni v informacije o: športu, političnih prerekanjih, humorju, počeznemu dajanju mnenj brez predhodnih poglobljenih in z javnostjo soočanih analiz vsaj posredno znanih dejstev.
Priporočamo ogled posnetka posveta.

Kos Grabar je očrtal tematsko polje etičnosti, moralnosti in vrednot, ki se nanašajo na vrednostno (samo)tematiziranje človeka kot posameznika, razmerij med ljudmi kot pripadnikov/ic družbenih skupin oz. raznolikih kolektivnih subjektivitet ter odnosov med človekom in družbo na eni strani ter neživo in (preostalo) živo naravo na drugi strani. V zvezi z naštetim bo Kos Grabar predstavil povezave med idealistično (tj. religijsko, božjeverno) ali materialistično zasnovanimi svetovnimi nazori in izbranimi vrednotami (enakost in enakopravnost, hierarhičnost, gospodovalnost, dogovornost in soodločevalskost, svobodnost, poznavalskot, obzirnost ...).

Posvet bo predstavljen z tremi filmi.
V drugem bomo videli uvodno predstavitev Vladislava Stresa,
v tretjem delu pa bomo videli kaj se je dogajalo na razpravi.
Burno je bilo!
Povedano bomo preverjali in s srečevanji nadaljevali.

#ateizem #Etika #KosGrabar #morala #Vera #vrednote