Zgodba za konec dneva

Objavil/a Vlasta Kunej KMEČKI GLAS, dne 2021-06-10 ob 17:46:10

Uganili ste, motivu dežnika. Ta je gibalo večine dogajanja v protagonistovem pripovedovanju, v katerem se tke ta kratkoprozna pripoved. Vendar je motiv uporabljen drugače kot v zgodbi Minke M. Likar Macesen, ki je bila objavljena v prejšnji Pisani njivi. Bojan Bizjak, ki je nadvse spreten pripovedovalec, je napisal zgodbo, ki se zdaj  prvoosebno zdaj tretjeosebno tke okoli gozdarjevih premišljevanj: v njih se prepletajo njegovo delo v  gozdu in misli na otroke, potem se zgodba širi in se premakne v preteklost, spomine na dedov dežnik. Ko motivno vstopi v zgodbo ta, postane sprožilec spominov, okoli njega se pletejo spomini, ki zaokrožajo podobo pripovedovalca, njegovega časa in družine.

V. K.

Dežnik

Štropotec dežja se je unesel; nič več ni slišal udarjanja težkih kapelj na kovinsko polico na zunanji strani okna. Pokadil je že tretjo cigareto ob kavi in je kremžavo zakašljal. Nekaj časa je še gledal curke, polzeče po šipi, potlej je vstal, silovito zakašljal, se potolkel s pestjo po prsih in si rekel: Prekleta naduha. Škripljaji v pljučih so ga strašili, ker je stric zbolel zaradi tobaka. Zdaj to ni bilo pomembno. Danes, kaj bom danes, se je zamišljal, z rokama v žepu, s povešenimi rameni, stoječ sredi prostorne stare kuhinje, kjer je še medlel vonj po kavi in po opranem perilu, ki ga je sušil na stojalu polega štedilnika na drva. Hlodovina, saj …. Trideset kubikov moram še navleči, še trideset, pa je samo blato. Zima pa taka, snega ni, klopov pa, kolikor hočeš. Včeraj sem jih našel sedem na hlačnici, sedem, no … Ti hudiči ne pocrkajo. Pa kako bi, pa taka zima, deset stopinj, dvanajst celo … Ja, ja, naša mati so rekli, da se  bodo odprle nebeške peči. Se ve, kakšne, se ve. Pa so včasih kakšno uganili, so. Ne vem, kar sanjali so tamle ob peči, ki je še edini nisem podrl. Koliko pa nas je še, jaz, Drenovka, Marjan, Kotar, Slaparjevi, edina družina še v vasi, edina, pa še dve ostareli sestri, včasih … Ja tudi sto nas je bilo, tudi. V zvezku imam popisane, vsa imena hribov, lazov, vse sem zapisoval.

Smešen sem bil, pa … Saj, logar, fina služba, fina. Ni je več, zdaj so samo še gozdarski inženirji, tehniki. Mi smo pa še nosili sekirico, torbo z zapisi, predpisani zvezki, tabele, mere, pa klešče za merjenje. Tudi karte, specialke, tudi. Danes ti pa pride s pametnim telefonom, pa ti pokaže, kje gre meja, prej so nosili prenosne računalnike, tudi ja. No, jaz sem šel prej v pokoj, preden so udarile te novotarije … Zdaj jih imam petinsedemdeset … Pa še grem v gozd še, motorka, klini … Dobro, traktor, nov, močan. Sin pravi, da bi moral imeti še močnejšega, da … Zakaj pa ne pride in sede? Seveda, lahko je pridigati, malo poskusi, malo pomaga, to … Sončna očala, bog se usmili. Kaj boš s sončnimi očali v gozdu? Ne, ne, on jih mora imeti zataknjena na čelo. Pa čop las, spetih v rep, bizgec … Drugo leto jih bo imel že petdeset. Šef strežbe v restavraciji, galanten … Nekaj let je bil na ladji. Ne, gozd mu ne diši. Malo se je poskusil, to ja, več pa ne. Pa obe hčerki, ah … Ko bom jaz izpregel, bodo prazni lazi, prazni. Narava si bo vzela, kar smo ji mi. Saj vidim, v dvajsetih letih iz poseka požene gošča. Pa senožeti, koliko se jih je že zaraslo.

No, še kar pada, je ugotavljal. Nič, bom pa malo v izbi posedel in res pogledal zapiske. Napoved je taka, da bo popoldan prenehalo. Toliko pa spet ne pada, da bi bilo preveč blata. Ponoči že zmrzne, ne bo hudega. Verige na kolesih imam, drugo pa … Trideset kubikov, saj to ni dosti. Doložil je nekaj drv v štedilnik. Peč je zakuril že zjutraj in je pustil dotlevke, da izsijejo toploto. Zaprl je loputo, da se je dim počasi iztiskal in se je toplota počasi kopičila v rjavih pečnicah. Če se spomnim zim … ga je odneslo v mladeniška leta … Tamle so bile ovčje kože, tam je bil oče, mama, na klopi še stari oče, ki je kar naprej živčno pritrkaval s palico. Ničesar se ni več spomnil, kar ni vedel, kateri dan je, kaj je zunaj, nič. Čisto izgubljen je bil. Smo si kar oddahnili, ko je umrl.

Oh, pa dežnik, njegov veliki stari dežnik, ki je imel res močno ogrodje in ne vem iz kakšne tkanine je bil, res ne vem. Ni in ni odnehal s tistim dežnikom. Nekajkrat na dan, kar tako je zahropel tja v vežo: »Tila, marelo mi daj, ven grem.« Pa naj je bila pripeka ali zimsko sneženje, če je šel ven, je vzel marelo. Kako je bil hecen, sredi poletja si ga lahko videl, kako je obhodil njivo krompirja z marelo, včasih jo je imel za sprehajalno palico, včasih pa za senčnik. Če je lilo, jo je dal sušiti na podstrešje, čez čas pa šel in pregledal, če je ogrodje v redu, če so členki namazani, če vzmet drži … Ne vem, kaj ga je obsedal tisti dežnik, res ne vem. V vasi so se mu smejali. Saj je bil res hec.

Kje je že to, tam v šestdesetih je bilo. Dekleta so pri Slapnikovih žela, ja. Naš pa ti gre s tisto veliko marelo do njih in jim razlaga, kako je bog dal zrnje ljudem. In da kakšen čudež je, da iz enega samega zrnja rata toliko zrnc na klasu, da je to čudež. Da nobena druga reč ne da toliko sadu. Pa se je našel mlad agronom, ki mu je ugovarjal, češ, da lahko jablano vzgojimo iz ene same pečke. Pa se naš oča ni dal. Rekel je, da toliko sadu ne da v enem letu, ne. In še sta se prerekala, bolj za zabavo kot res. Pa ga je vprašal, zakaj dežnik. In mu je naš rekel, da je to zato, da ga ne bi kap, da nosi senco s seboj, ker ga noge ne nesejo več do gozda.

 Včasih je res imel čudne modrosti, ja … je pomislil Vojko in se je popraskal po temenu. Kje je modri zvezek, statistika naše male vasi. A ja, v omari, kjer so papirji. Ne, v zgornji sobi, logarski, je rekla mama. Na podstrešju sem si uredil sobico, ko sem nastopil službo logarja. Po odsluženi vojaščini so mi dali jopič, hlače, par čevljev, merilne klešče, klobuk, torbo. Vse je še gor, klešče, klobuk, jopič, ja … Nič, poiskat grem. Zgoraj je mraz. Ko je prišla nevesta k hiši, hja … Sobo sem začasno odstopil najstarejši, da je lahko študirala, pa je ostala v Ljubljani … Drugi dve pa … Ah, otroci … Vnuki, najmlajši Nejc, ta, ta, hoče kar naprej meriti s kleščami. Že vsa okoliška drevesa sva premerila. Deset let jih bo na jesen. Ja no … Lahko da bo gozdni inženir, lahko. Sinovi otroci, spet dve hčerki, samo enega vnuka imam, vse drugo, same punčke … Ne, nihče ne bo prevzel male kmetije, ki nas je zredila v tej odročni hribovski vasi. Osem kilometrov je do večje vasi, dvajset do prve trgovine. Pa je bilo včasih drugače, ga je skislobilo. Šel je po stopnicah v zgornjo sobo, kjer je takoj našel zvezek. Nekaj časa je gledal proti dolini, kjer se je še bolj temnilo. Od juga vleče, še bo dež, ne vem, ne vem, če so zadeli. Z zvezkom gre nazaj v izbo, sede na star divan in začne listati. Aha, statistika 103 ljudi, 62 žensk, no … 52 krav, 12 konj, 35 ovc, 51 prašičev, leto 1975. Kaj pa danes … ga je zgrozilo. Z orumenelimi prsti je drsel po številkah, tu in tam katero potrkal, pokimal, se zamislil … Danes je samo pet krav, mlada družina jih redi, gospodar je ostal doma. Gozdari, po malem kmetuje, žena je učiteljica in se vozi v dolino …

Nekoliko nejevoljen je zaprl zvezek in ga dolgo tiščal v desnici. Spotoma je pogledal fotografije na steni, stari oče, stara mati, oče, mama, brat, sestri, sin hčerke … Naša galerija. Žena, žena, lani, strdek … Bog se usmili, zakaj, zakaj!? In pogrebu je padalo, padalo … Vse dežnike smo dali, vse, ki so bili pri hiši, še tisti dedkov je prišel prav, ja … Držal sem ga nad župnikom … O bog, ga je stiskalo. Pa si nisem mislil, da jo bo … Saj je bila bleda, je, pa jamrala je, da jo noga … Kadila je, rada, ja … Prepovedoval sem ji, ni se dala. Vedno je rekla, a ti pa lahko vlečeš ko star šporhet.

Jaz kadim te ta drage, zjutraj več, čez dan pa zmeraj manj. No, v naši rodbini je samo stric šel zaradi tobaka, oče je kadil, na stara leta manj, stari oče je pa vlekel pipo. Brez nje ni šel niti spat. Še je spravljena, še. Ah, pogreb, luža je bila v grobu, rjava … Pa smo trugo spuščali, čofnilo je, bog se usmili. Tako zelo je lilo in od tiste velike marele mi je teklo na hlače. Premrazilo me je, ker sem bolj varoval župnika kot sebe. Pa prav s tisto sem moral na pogreb. V gozd sem nosil mali zložljivi dežnik, zataknjen za logarsko torbo. Gozdarji so se mi smejali, češ da še  niso videli logarja z marelo pa vojaka tudi ne. Tak sem bil, previden, bog ne daj, da bi me premočilo. Pa ni kaj dosti pomagalo, ne, če se je zares ulilo. Enkrat me je dobilo na cesti, z mopedom. Kaj ti bo dežnik. Parkiral sem in se tiščal pod debelo smreko. Treskalo je, lilo, da je voda kar drla po cesti. Pa ti pride en gozdar peš, v gumirani obleki, kadi in čvrsto hodi. Ko me je zagledal, mi je rekel: »V takem pa tudi vaš dežniček ne nuca, na mopedu pa sploh ne. Bo kar zalilo.«

Grem domov, za danes je norma narejena. Dežniček, ja. In hčerka je enkrat prišla domov z enim cenenim, kitajskim, lepim, lepo poslikanim, ene rožice. Pa je bilo že pozno jeseni, ko se rade z dežjem priženejo tudi severne sape. Morala je dol do avtobusne čakalnice, blizu vasi. Peljala sem jo s starim hroščem, ki je takrat že bil pri hiši. Pihalo je, dež je že malo manj padal, pihalo pa je. No pa stopi ven, ga odpre in prav takrat pride sunek. Tako ga ji je zavihalo in polomilo, da je bi samo še za v smeti. Taka cenena reč. Tudi v avtu sem imel rezervnega. Dal sem ji ga in ji zabičal, naj ne kupuje poceni stvari. Naš dedek, da je zanj dal kar lep denar, pa je še zdaj pri hiši. Kupil ga je na nekem sejmu v Avstriji, še v tistih časih, ko je tod bila druga država in je cesar imel oblast. Ko sem se hodil ženit, oh … Kako me vleče v stare čase, je pomislil in končno odložil zvezek. Nič, ven bom moral, v trgovino, v mesto. Z delom slabo kaže. Kam pa sem vtaknil dežnik? Čakaj, včeraj ga nisem rabil, v torek, v torek sem z njim opletal, ko sem nanašal drva, ne …. Ne, ne šel sem na dolg sprehod po novi gozdni cesti. Da ga nisem pustil tam, kjer sem gledal sledi … V veži ga ni, na svojem mestu ga ni. Pozabljam, pozabljam …

Bojan Bizjak

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
Objavil/a 2021-06-10 17:46:10 (Jun 10, 2021)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Bela keramika s cvetovi in pikami
Posestvo Pri Momi na Goričkem
Rižote z okusi poletja
Sladice iz  rdečih zrelih češenj
Kozarčki jagodove marmelade
Sladoledi in zmrzline - imenitne ledene sladice
Šopek drobnjaka doda okus
Dišeča peka Regine Eniko
Začenja se 21. Kulturni poletni festival Studenec
Nagnjenost k podplutbam
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
juhe
(10)
Vrt
(5)
pust
(2)
žar
(1)
kruh
(1)
ajda
(1)
afte
(1)
voda
(1)
hren
(1)
Vrba
(1)
rez
(1)
noma
(1)
repa
(1)
Dr
(1)
pite
(1)
hobi
(1)
peka
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2021
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj