Vlasta Kunej KMEČKI GLAS

Prijatelji (13)
Geza Grabar
Barbara Remec KMEČKI GLAS
Plavec Joz
KMEČKI GLAS
KMEČKI GLAS Franc Fortuna
REVIJA O KONJIH
Dragica Heric KMEČKI GLAS
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
Spremljevalci (4)
Katja Rebolj
Marja Mavse

Kategorija: Kotiček.za.zdravje

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Polnjene jajčne polovice
Torte s sadjem
Slana ocvirkovka
Ureditev skalnjaka
Prava grška musaka
Peščeni smilj
Ureditev skalnjaka
Hibiskus ali oslez
Ledene sladice
Fižolova torta
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
afte
( 1 )
ajda
( 1 )
Alkohol
( 1 )
astma
( 1 )
avokado
( 1 )
Beremo
( 1 )
bezeg
( 1 )
biftek
( 1 )
bleki
( 1 )
branje
( 5 )
bučke
( 1 )
burek
( 1 )
čaji
( 1 )
čemaž
( 2 )
Cimet
( 1 )
čipke
( 1 )
cmoki
( 2 )
covid19
( 2 )
črtica
( 1 )
demenca
( 1 )
Dr
( 1 )
džemi
( 1 )
februar
( 1 )
filmi
( 1 )
fokača
( 1 )
frtalja
( 1 )
gluten
( 1 )
golaž
( 3 )
hobi
( 1 )
hobiji
( 1 )
hren
( 1 )
Izleti
( 1 )
jabolka
( 2 )
jeglič
( 1 )
juhe
( 10 )
jurjevo
( 1 )
kečap
( 1 )
kolači
( 1 )
koline
( 1 )
kosilo
( 1 )
krača
( 1 )
kresnik
( 2 )
krofi
( 1 )
kroketi
( 1 )
kruh
( 1 )
lignji
( 1 )
limone
( 1 )
Muriša
( 1 )
njoki
( 1 )
noma
( 1 )
obara
( 1 )
omlete
( 1 )
pašjon
( 1 )
peka
( 1 )
pesto
( 1 )
pite
( 1 )
pohod
( 1 )
polpete
( 2 )
pomlad
( 1 )
postrvi
( 1 )
potice
( 1 )
primule
( 1 )
pust
( 2 )
ravioli
( 1 )
rebrca
( 1 )
recepti
( 1 )
regrat
( 1 )
repa
( 1 )
rez
( 1 )
rezanci
( 1 )
rižote
( 2 )
romani
( 1 )
rosti
( 1 )
rulada
( 1 )
shramba
( 1 )
shranki
( 5 )
Sivka
( 2 )
škarje
( 1 )
sladice
( 10 )
slamnik
( 1 )
slive
( 1 )
solate
( 1 )
Solzice
( 1 )
Sternen
( 1 )
strije
( 1 )
sufle
( 1 )
tetanus
( 1 )
torta
( 1 )
torte
( 3 )
trata
( 1 )
udarci
( 1 )
vitkost
( 1 )
voda
( 1 )
vrata
( 3 )
Vraže
( 1 )
Vrba
( 1 )
Vrt
( 5 )
zakuhe
( 1 )
žar
( 1 )
zaseka
( 1 )
zdravje
( 1 )
zgodba
( 1 )
zgodbe
( 3 )
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2021
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Nagnjenost k podplutbam

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
10.06.2021 17:50 (Jun 10, 2021)

Bralka je napisala, da se ji v zadnjih treh letih pojavljajo posamične podplutbe na različnih delih telesa. V večini primerov se ne spomni, da bi se na teh mestih udarila ali poškodovala. Sama ne jemlje nobenih zdravil in se sicer počuti zdravo. Stara je 45 let. Osebni zdravnik ji enkrat na leto opravi kompletne laboratorijske preiskave, ki so v mejah normale. Bralko je strah, da je v ozadju kakšno resnejše obolenje. V medicini ločimo različne oblike podplutb.

Purpure so manjše kožne oziroma podkožne krvavitve škrlatno ali rjavo rdeče barve. Petehije so manjše pike, povzročene s krvavitvijo. Niso dvignjene nad raven kože. Ne izginejo, ko nanje pritisnemo na primer s stekelcem. Ekhimoza je manjša krvaveča pega večja od petehije, je v koži ali sluznici in oblikuje neprivzdignjene okrogle ali nepravilno omejene modre ali škrlatne lise. Vsakdo ima občasno podplutbe po manjših poškodbah ali celo ne da bi bila poškodba sploh opažena. V občutljivosti so med posamezniki velike razlike.

Večina

Priprava na operativni poseg

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
27.05.2021 22:09 (May 27, 2021)

Naši bolniki se srečujejo zaradi zdravstvenih težav s številnimi operativnimi posegi. Ločimo načrtovane operativne posege in nujne posege. Pri posegih je lahko opravljena splošna anestezija ali pa le lokalna. Pred posegom je potrebna ustrezna priprava, pri kateri ugotovimo, ali je bolnik primeren za načrtovano operacijo glede na svoje trenutno zdravstveno stanje. V povprečju približno 10 odstotkov načrtovanih operativnih posegov ni izpeljanih ali pa so odloženi zaradi ugotovitev ob predoperativni pripravi. Na splošno mora predoperativna ocena temeljiti na koristih kirurškega posega za bolnika. Zdravnik, ki bolnika napoti na operacijo, mora sodelovati pri tej oceni.

Ocena tveganja anestezije je le majhen del celotne predoperativne ocene. Naloge zdravnika, ki zdravi oziroma napoti bolnika na poseg, je, da posamično oceni ustreznost predlaganega posega, predvidi možne težave med okrevanjem, opravi vrsto predoperativnih preiskav, kirurga obvesti o bolnikovih sočasnih boleznih, ki lahko vpl

Pekoča usta in bolečine v jeziku

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
19.05.2021 22:50 (May 19, 2021)

Bolnica iz okolice Celja mi je pred kratkim v elektronskem sporočilu napisala, da čuti že okoli dva meseca pekoče bolečine v ustni votlini in jeziku. Stanje je še slabše, kadar zaužije pikantno hrano ali pa spije vročo pijačo. Na ustni sluznici in jeziku ni bilo opaziti nobenih sprememb. Pomagala si je z grgranjem kamiličnega in žajbljevega čaja, vendar je bilo izboljšanje le kratkotrajno. Drugih bolezenskih znakov ni opazila. Bolnico smo v ambulanti klinično pregledali in poslali na osnovne laboratorijske preglede krvi ter k zobozdravniku. Zobozdravnik ni odkril nobenih posebnosti, laboratorijske preiskave pa so pokazala zelo nizko vrednost vitamina B12 v krvi ter posledično slabokrvnost. Bolnici smo uvedli nadomeščanje vitamina B12 v obliki injekcij. Zdravstveno stanje bolnice se izboljšuje.

Občutek pekočih ust se navadno pojavlja na območjih, kjer je sluznica pomična, na primer na lični sluznici in na jeziku. Pojavijo se lahko tudi motnje zaznave okusa. Za občutkom pekočih ust trpij

Delirij pri starejših osebah

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
13.05.2021 22:06 (May 13, 2021)

Med epidemijo bolezni covid-19 zaradi preobremenjenosti družinskih zdravnikov pogosto ni mogoče redno zdravljenje in spremljanje naših slabo pokretnih ali nepokretnih bolnikov na njihovem domu. Veliko smo odvisno od informacij svojcev, skrbnikov, negovalnega osebja in naših patronažnih sester. Večinoma se ob poslabšanju kroničnih obolenj in nastopu akutnih bolezni ter poškodb ukrepa hitro in sprejmejo ustrezni medicinski ukrepi. Eno izmed bolezenskih stanj, na katera moramo biti pri starejših ljudeh posebno pozorni, saj lahko nastopi hitro in ogrozi bolnika, je delirij.

Delirij je globalna motnja možganov na podlagi nekega organskega vzroka. Je motnja pozornosti, bolniki se manj zavedajo svoje okolice in imajo težavo s koncentracijo. Pogosta značilnost so zmedene misli. Pogosto je motena tudi zavest, kognitivne funkcije se hitro slabšajo. Lahko nastanejo motnje zaznavanja, kot je napačno razlaganje in halucinacije, motnje cikla spanja in budnosti ter zvečana ali zmanjšana psihomotoričn

Telesna dejavnost za ohranjanje zdravja

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
07.05.2021 20:57 (May 07, 2021)

Da bi bili učinki trajni, mora biti vadba redna. Učinki se lahko ohranijo tudi, če je vadba nekoliko krajša in manj pogosta, vendar mora biti enako intenzivna. Telesna dejavnost je najboljši način zagotavljanja ohranitve funkcionalne zmogljivosti. Zato je posebno pomembna pri preprečevanju škodljivih učinkov staranja in kroničnih bolezni. Pretirana ali neprimerna vadba lahko povzroči funkcionalne motnje in poškodbe pri telesni dejavnosti oziroma športu.

Meja med primerno in čezmerno vadbo, torej terapevtski razpon telesne dejavnosti, je lahko zelo blizu, predvsem pri osebah slabega zdravja. Telesna vadba mora obsegati pri zdravi osebi vzdržljivostne vaje, ki so dolgotrajne in obsegajo ritmične gibe večjih mišičnih skupin. Hoja, tek na smučeh, kolesarjenje in plavanje so primere vrste vadbe za povečanje vzdržljivosti. Telesna dejavnost je pomembna pri preprečevanju koronarnih srčnih bolezni in drugih aterosklerotičnih bolezni, povišanem krvnem tlaku, sladkorni bolezni, osteoporozi in zl

Downov sindrom

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
13.04.2021 15:09 (Apr 13, 2021)

Duševne zmožnosti otrok z Downovim sindromom so sicer ovirane, vendar so bile v preteklosti pogosto podcenjene. Downov sindrom nastane naključno. Vzroki, ki povzročijo to motnjo, še do danes niso znani. Na približno 800 do 1000 porodov se rodi otrok z Downovim sindromom. Bolezen se imenuje po zdravniku, ki jo je leta 1866 prvič opisal. Čeprav imajo otroci s to boleznijo skupne značilnosti, so med njimi velike razlike tako po značaju kot po telesnih in duševnih znakih. Cilji sodobne medicine so, da bi se ti bolniki v otroštvu in pozneje zdraviliu v normalnem zdravstvenem sistemu za navadne bolezni, treba jih je usmeriti, da pri težavah, značilnih za Downov sindrom, poiščejo pomoč pri posebnih službah ter  da se čim hitreje postavijo ustrezne diagnoze in da se začne čimprejšnje zdravljenje motenj, kot so kongenitalna srčna bolezen, težave z očmi in ušesi ter ščitnico. S tem zmanjšamo vpliv teh bolezni na razvoj razvoj osebe z motnjo.

Natančna diagnoza bolezni se postavi z amniocentezo al

Pomanjkljivo delovanje ščitnice

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
16.03.2021 11:32 (Mar 16, 2021)

Bolnica Andreja je učiteljica, stara okoli petdeset let. Po porodu pred tremi desetletji leti so se ji pojavile motnje srčnega ritma in depresija. Po številnih obiskih in preiskavah so se zdravniki odločili za terapijo motnje srčnega ritma z zdravilom amiodaron. Kmalu zatem je za dlje časa odpotovala v tujino, kjer ni imela kontrolnih pregledov pri zdravniku. Ob vrnitvi domov se je začela počutiti slabo: bila je utrujena, zaspana, imela je motnje spomina. Opazila je tudi, da ima suho kožo in nizko število srčnih utripov. Zdravilo za zdravljenje aritmije je prenehala jemati. Ker se zdravstveno stanje ni zboljšalo, se je odločila, da bo obiskala svojega zdravnika. Ta je po pregledu in laboratorijskih preiskavah ugotovil, da ima hipotiroidizem ali zmanjšano delovanje ščitnice. Bolnica je bila napotena k specialistu za bolezni ščitnice. Opravil je ultrazvočno preiskavo ščitnice in ugotovil, da ima bolnica avtoimunsko vnetje ščitnice in verjetno stranske učinke zdravila amiodaron.

Ščitnica

Izguba zavesti

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
10.03.2021 12:59 (Mar 10, 2021)

Zelo pomembno je, da znajo ljudje ob osebi, ki izgubi zavest, ustrezno ukrepati ter pravočasno poklicati medicinsko pomoč, če je to potrebno. Resni znaki ob izgubi zavesti, ki so lahko tudi življenjsko nevarni, so bolečine v prsih, hitro bitje srca nad 160 utripov na minuto, nizko število utripov pod 40 na minuto, dušenje, hud glavobol ter zelo nizek arterijski krvni tlak. Ločimo različne vrste izgube zavesti.

Sinkopa je nenadna kratka izguba zavesti, krajša od treh minut, ki jo spremlja izguba mišičnega tonusa. Drug izraz zanjo je tudi kolaps. Osnovna motnja je vedno zmanjšanje ali ustavitev možganskega pretoka. Kolaps je nenadna izguba položajnega tonusa mišic brez izgube zavesti. Bolnik zaradi padca krvnega pritiska pade, ne izgubi pa zavesti. Starejši ljudje namesto izgube zavesti pogosto občutijo nemoč in omotico.

Prva pomoč pri navadni omedlevici

Najpogostejša sinkopa je navadna omedlevica ali vazovagalna sinkopa. Povzroča jo dolgotrajen stoječ položaj, brez uporabe mišične črpal

Možnosti kontracepcije

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
03.03.2021 14:47 (Mar 03, 2021)

Metode in sredstva so vedno bolj izpopolnjeni, pomembni pa so varnost, zanesljivosti in preprosta uporabnost. Starost, ko pride pri mladostnikih do prvih spolnih odnosov, je vedno nižja, in zelo pomembno je, da dobijo ti pravočasne in ustrezne informacije od zdravstvenih delavcev, pedagogov in staršev o varni in pravilni kontracepciji. Nenehno tudi poudarjamo, da kontracepcija ni le stvar deklet, ampak tudi njihovih partnerjev, in želimo si, da bi se prvega posveta pri ginekologu o varni kontracepciji udeležila oba partnerja.

Med metode kontracepcije uvrščamo hormonsko kontracepcijo, maternični vložek ter barierno kontracepcijo, vanjo sodijo kondom, diafragma in spermicidi. Druge metode kontracepcije so še občasno abstinenca, sterilizacija ženske ali moškega in urgentna kontracepcija.

Dve vrsti kontracepcije

Hormonska kontracepcija je lahko kombinirana ali pa gestagenska. Po navadi se uporabljajo tablete, lahko pa tudi kontracepcijski obliži, depo injekcije ali pa podkožni vsadki. Kont

Depresija pri mladostnikih

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
24.02.2021 13:02 (Feb 24, 2021)

Ko ugotavljamo, ali je mladostnik depresiven, moramo upoštevati trenutno stanje njegovega razvoja in dogodke v življenju, ki morda vplivajo na razpoloženje. Depresija pri mladostniku se lahko kaže z različnimi znaki, lahko je na primer prikrita s konjički v prostem času, ki se izvajajo fanatično, ali pa z vedenjskimi motnjami, kot je kraja ali zloraba psihoaktivnih snovi. Značilno je, da mladostnik deluje depresivno le, kadar govori o depresiji. Depresivni mladostniki pogosteje kadijo in jemljejo psihoaktivne droge in uživajo alkohol kot drugi mladostniki.

Depresija pri mladostnikih je psihiatrična motnja, ki jo je treba vzeti resno in ustrezno zdraviti. Depresivna stanja so dokazano pogostejša pri dekletih kot pri fantih. Pri približno 40 odstotkih depresivnih oseb se kaže tudi kakšna  druga resna psihiatrična bolezen. Huda depresija pri mladostniku je povezana s povečanim tveganjem za samomor. Raziskave so pokazale, da je imelo od 50 do 80 odstotkov mladih, ki so naredili samomor, hu

Težave oseb, ki so v otroštvu prebolele raka

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
16.02.2021 15:18 (Feb 16, 2021)

Osebe, ki so imele v otroštvu raka, imajo lahko različne telesne in duševne težave pozneje v življenju. Poleg same bolezni in njenega zdravljenja ima pri razvoju težav v odrasli dobi veliko vlogo več dednih dejavnikov in dejavnikov iz okolja. Ko otrok še raste, ga morajo spremljati v bolnišnici ustrezni klinični specialisti. Posamezno navodilo za spremljanje bolnika je treba načrtovati pozneje glede na vrsto raka in zdravljenja.

Pri otroku, ki raste, lahko radioterapija povzroči slabši razvoj mehkih tkiv ali pa upočasni razvoj skeleta. Mineralna gostota kosti se zmanjša predvsem pri osebah, ki so prebolele akutno levkemijo. Pri njih je tudi večje tveganje za nastanek zlomov kosti.

Tveganje se poveča pri osebah z manjšo vrednostjo estrogena, pri bolnikih z obsevanjem glave in pri ženskah. Osebam, ki so v otroštvu prebolele raka, je treba svetovati, naj ne kadijo in naj bodo pozorne na svoje telesno počutje.

Motnje in težave z zdravjem

Pri obsevanju lobanje in kemoterapiji lahko nastane

Vnetje srednjega ušesa pri otrocih

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
10.02.2021 23:17 (Feb 10, 2021)

Prejšnji mesec mi je mama enega od naših najmlajših bolnikov poslala po elektronski pošti vprašanja, kaj dela narobe, da ima njem petletni sin vsaj dvakrat na leto vnetje srednjega ušesa. Po navadi se pri fantu vnetja pojavijo na prehodu v pomladno obdobje in pogosto ima prej virusno vnetje dihal. Prvič je imel vnetje srednjega ušesa še kot dojenček. Težave pri posameznih epizodah vnetja trajajo nekje dva do tri tedne. Fant vedno potrebuje zdravljenje z antibiotikom.

Vnetje srednjega ušesa pri otrocih je skoraj vedno zaplet virusne okužbe zgornjih dihal. Vsi ukrepi za zmanjševanje virusnih okužb bodo verjetno zmanjšali tudi pogostost vnetja srednjega ušesa. Diagnoza akutnega srednjega ušesa temelji na pregledu bolnikovega bobniča. Zdravnik pri pregledu uporabi aparat, ki se imenuje otoskop.

Značilni znaki vnetja

Klinični znaki, ki jih zdravnik opazi pri pregledu sluhovoda, so rdeč, rumenkast ali bel bobnič, ki je moten, nabrekel ali celo preluknjan.  Ocenjuje se tudi gibljivost bobniča

Sindrom karpalnega kanala

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
02.02.2021 22:00 (Feb 02, 2021)

Gospa Breda je stara 55 let in dela za tekočim trakom pri nadzoru kakovosti izdelkov. Zaradi napornega dela je že zelo zgodaj čutila bolečine v obeh rokah. Prsti na rokah ji otekajo in jo bolijo. Pred petimi leti so ji zdravniki ugotovili tudi sladkorno bolezen, ki jo dokaj uspešno zdravi s tabletami, dieto in telesno dejavnostjo. Pred enim letom je opazila, da ji deska roka od zapestja navzdol občasno dreveni. Ponoči v desni dlani pogosto čuti mravljinčenje, te težave pa podnevi izzvenijo. Ker je bila prepričana, da so težave posledica manjše poškodbe ob padcu, ni takoj obiskala zdravnika, ampak si je masirala roko z mazilom, ki je vsebovalo nesteroidni antirevmatik. Kljub temu pa se je mravljinčenje v desni roki še stopnjevalo in se pojavilo tudi podnevi. Po dobrih treh mesecih pa je bolnica opazila podobne težave, čeprav manj izrazite, tudi v levi roki. Obiskala je svojega izbranega osebnega zdravnika, ki je opravil natančen klinični pregled ter jo napotil na preiskavo, ki se imenuj

Zdravljenje diabetičnega stopala

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
26.01.2021 16:20 (Jan 26, 2021)

Pri tem sindromu gre za kombinirano prizadetost živcev, ki jo imenujemo nevropatija, ter okvaro drobnih žil, ki so vzrok za slabo prekrvljenost. Vzrok težav je sladkorna bolezen, ki jo ima bolnik že nekaj časa, ob tem pa tudi nekateri drugi dejavniki kot so neurejen življenjski slog, različne poškodbe, opuščanje terapije in pomanjkljiva osebna nega. Diabetikova stopala je treba redno pregledovati.

Sledenje je treba opravljati predvsem pri bolnikih s tveganjem. Zdravljenje stopal diabetika in izobraževanje bolnika spremljajo izbrani osebni zdravnik, medicinske sestre v ambulanti družinske medicine in strokovnjaki s področja zdravljenja sladkorne bolezni ter specialist za diabetična stopalo.

Pregled enkrat na leto

Stopala vseh sladkornih bolnikov je treba pregledati enkrat na leto. Večjo pozornost velja nameniti bolnikom, ki so že imeli razjede in okužbe na stopalih, ki imajo žulje, mehčanje kože in mehurje, deformacijo stopal, zmanjšan občutek za dotik, zmanjšan krvni obtok v stopalih,

Preprečevanje padcev pri starejših ljudeh

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
20.01.2021 20:39 (Jan 20, 2021)

Gospa Ivanka je vdova in že nekaj let živi v petem nadstropju večstanovanjskega stavbe. Stara je 80 let. Ima kar nekaj bolezni, največ težav pa ji povzroča neurejen krvni tlak, čeprav redno jemlje zdravila. Pred leti smo ji ugotovili tudi osteoporozo, zato jemlje zdravila ter strogo upošteva navodila glede zdrave prehrane in telesne dejavnosti. Zdravilo za osteoporozo dobi v obliki injekcije enkrat na pol leta. Vsak dan prehodi približno 5 kilometrov. Občasno je hodila na vaje joge. Pred štirimi meseci se je prhala v kopalni kadi, nenadoma je postala omotična in je padla prek roba kadi. Pri tem je dobila večjo rano na glavi, zlomila pa si je tudi levi kolk. Naslednji dan je bil kolk operiran, vendar kljub dobri prognozi in opravljenem zdraviliškem zdravljenju še vedno težko hodi. Rana na glavi se je zacelila, ostali pa so ji moteči glavoboli. Razmišlja, da bi odšla v dom starejših občanov v sosednji kraj.

Padci pri starejših ljudeh so zelo pogosti in se radi tudi ponavljajo. Na žalost

Motnje hranjenja pri otrocih in mladostnikih

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
12.01.2021 15:28 (Jan 12, 2021)

Marinka je dijakinja četrtega letnika srednje šole. V otroštvu ni imela večjih zdravstvenih težav. Pred tremi leti ji je v prometni nesreči umrl oče. Od takrat se je dekle zaprlo vase in postalo depresivno. Mama se ji po tragičnem dogodku zelo posveča, kar dekle zelo moti, zato se večkrat prepirata. Na pomoč je priskočil tudi psiholog, vendar ga zavrača. Zadnje leto dni mama in sošolke opažajo, da Marinka hujša. Hrano si je začela pripravljati sama, v zadnjih mesecih je shujšala za 10 kilogramov. Zelo se je upirala pregledu pri zdravniku. Mami je zaupala, da ima neredne menstruacije in upočasnjeno prebavo. V šolo hodi redno, tudi učni uspeh je odličen. Nekaj časa je hodila s fantom, sprla  pa sta se prav zaradi njenega pretiranega hujšanja in nekritičnosti do lastnih zdravstvenih težav. Marinki njeno telo ni všeč in zelo nerada hodi na morje, kjer bi morala nositi poletna oblačila ali kopalke. S športno dejavnostjo se ne ukvarja, rada pa bere knjige. Prijateljic nima, sošolke se je zar

Bolečine v sklepih

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
04.01.2021 14:29 (Jan 04, 2021)

Večina bolnikov meni, da je to tako imenovana »revma«, vendar pa je vzrok težav zelo različen, prav tako pa tudi napoved in uspeh zdravljenja teh bolezni. Bralka iz Dolenjske mi je poslala pismo in opisala svoje dolgoletne težave. Bolniki s temi zdravstvenimi težavami so zelo odvisni od zdravil za zdravljenje bolečine, sčasoma pa je načeto tudi njihovo psihično stanje. Gospa je stara okoli 80 let in ima hujše bolečine v vsej hrbtenici in ramenskih sklepih pa tudi drugi sklepi so boleči. Ugotovili so ji tudi zelo izrazito osteoporozo.

Lansko poletje je bila operirana na kolku, glede tega pa se počuti kar dobro. Ni natančno opisala, ali je šlo v kolku za poškodbo ali pa je bila izrazita obraba sklepa in vstavljena kolčna proteza. Največ težav ima trenutno z bolečinami v celotnih stopalih obeh nog. Prste na rokah in nogah ima deformirane. Desni gleženj ima pogosto vnet, otečen, s hujšimi bolečinami predvsem na notranji strani. Napotena je bila na fizioterapevtsko obravnavo, kjer omenja ul

Drugi val epidemije covid-19

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
02.12.2020 11:41 (Dec 02, 2020)

Tako rekoč po vsem svetu poteka v tem trenutku boj za življenja in zdravje prebivalcev, ki jih ogroža novi koronavirus. V Evropi, Severni in Južni Ameriki se srečujemo z drugim, precej močnejšim valom pandemije, v posameznih predelih Azije že govorijo o prvih množičnih primerih tretjega vala. Glede na število okuženih in umrlih ljudi se zdravstvena statistika slabša iz dneva v dan. Na severni polobli se približuje zimsko obdobje, ko se tudi normalno zelo zveča število primerov obolenj dihal. In ravno sočasnost pandemije bolezni covid-19 in sezonskih bolezni dihal lahko povzroči veliko obremenitev zdravstvenega sistema, ki v nekaterih državah že krepko poka po šivih.

Dodatno težavopa pomeni to, da prihaja do izpada rednih zdravstvenih programov, preventive in ponekod celo slabitve službe nujne medicinske pomoči. Vzrok je v preobremenitvi bolnišničnih oddelkov z bolniki, ki imajo covid-19, po drugi strani pa za to boleznijo množično obolevajo tudi zdravstveni delavci. V nekaterih zdravst

Poškodbe očesa

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
25.11.2020 12:42 (Nov 25, 2020)

Največkrat pridejo bolniki k zdravniku ob poškodbi očesa, ker čutijo bolečino in se jim oko solzi. V redkih primerih pa ob hujših poškodbah pride tudi do delne ali popolne izgube vida.

Poškodbe očesa delimo na erozije ali zareze v roženici, perforativne poškodbe očesa, udarnine očesa, tujke v veznici ali roženici, tujke v zrklu očesa ter kemične in fizikalne poškodbe očesa.

Poškodba roženice

Roženica je plast očesa, ki je zelo dobro oživčena. Zaradi ostrih predmetov, kemičnih snovi ali tujkov se lahko poškoduje. Ob poškodbi roženice se sproži obrambni mehanizem kot solzenje, bleščanje in krč krožne mišice okoli očesnega zrkla. Poškodovanec lahko čuti tudi hujše bolečine. Poslabša se lahko tudi ostrina vida.

Diagnoza roženične erozije praviloma ni problematična v ambulanti pri specialistu okulistu, ki ima na voljo tudi potrebne diagnostične pripomočke. Prognoza te poškodbe ni slaba. Rane na epitelu roženice se praviloma zacelijo v treh do štirih dneh. Večinoma  se zboljša tudi ostrina v

Sistemski eritematozni lupus

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
19.11.2020 22:03 (Nov 19, 2020)

Tinka je dijakinja tretjega letnika gimnazije. Pred pol leta so se do tedaj zdravemu dekletu začele pojavljati zdravstvene težave, ki jih je na začetku pripisovala šolskim obveznostim in stresom ob tragični izgubi fanta. Ob jutrih je opazila rahlo povišano telesno temperaturo, utrujenost in bolečine v mišicah predvsem v predelu stegen in hrbta. Bolečine so se čez dan stopnjevale, telesna temperatura pa je padla okoli poldneva in znova narasla do 37,8 stopinje v večernih urah. To se je dogajalo približno tri tedne. Sama je na pobudo prijateljic jemala zdravilo paracetamol, ki je nekoliko omililo težave. V tem obdobju je Tinka tudi shujšala za sedem kilogramov. Neko jutro je opazila, da se ji je na obrazu oziroma nosu pojavil metuljast izpuščaj. Izpuščaj je imela tudi na hrbtu. Ob robu izpuščajev so nastale drobne luske.

Skupaj s starši je obiskala svojega izbranega osebnega zdravnika. Poleg kliničnega pregleda smo dekle napotili v laboratorij, kjer je opravila osnovne preiskave krvi in

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj