Vlasta Kunej KMEČKI GLAS

Prijatelji (13)
REVIJA O KONJIH
Geza Grabar
Dragica Heric KMEČKI GLAS
Barbara Remec KMEČKI GLAS
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
Ziliute88edita Edita
Plavec Joz
KMEČKI GLAS Franc Fortuna
Spremljevalci (4)
Katja Rebolj
Marja Mavse

Kategorija: Pisana.njiva

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Torte s sadjem
Sladice iz kakija
Slana ocvirkovka
Ureditev skalnjaka
Fižolova torta
Skalnjak na vrtu
Prava grška musaka
Ledene sladice
Ureditev groba
Vrt v oktobru
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
advent
( 1 )
afte
( 1 )
ajda
( 1 )
ajvar
( 1 )
Alkohol
( 1 )
anemija
( 1 )
astma
( 1 )
avokado
( 1 )
Beremo
( 1 )
bezeg
( 1 )
biftek
( 2 )
bleki
( 1 )
bobići
( 1 )
boranja
( 1 )
bovla
( 1 )
branje
( 5 )
buče
( 1 )
bučke
( 1 )
buhtlji
( 1 )
burek
( 1 )
čaji
( 1 )
čemaž
( 2 )
chutney
( 1 )
Cimet
( 1 )
čipke
( 1 )
cmoki
( 2 )
covid
( 1 )
covid19
( 3 )
črtica
( 1 )
demenca
( 3 )
Dr
( 1 )
džemi
( 1 )
februar
( 1 )
filmi
( 1 )
fokača
( 1 )
frtalja
( 1 )
gin
( 1 )
gluten
( 1 )
golaž
( 4 )
gripa
( 1 )
hobi
( 2 )
hobiji
( 1 )
HPV
( 1 )
hren
( 1 )
imunost
( 1 )
Izleti
( 1 )
jabolka
( 2 )
jeglič
( 1 )
juhe
( 11 )
jurjevo
( 1 )
kap
( 1 )
kape
( 1 )
kaša
( 1 )
kaše
( 1 )
kečap
( 1 )
klopi
( 1 )
kolači
( 1 )
koline
( 1 )
kosilo
( 1 )
kostanj
( 1 )
krača
( 1 )
kresnik
( 2 )
krofi
( 1 )
kroketi
( 1 )
kruh
( 1 )
lazanja
( 2 )
lignji
( 1 )
limone
( 1 )
Lokvica
( 1 )
lovor
( 1 )
mango
( 1 )
Metlika
( 1 )
moke
( 1 )
Muriša
( 1 )
njoki
( 1 )
noma
( 1 )
oamke
( 1 )
obara
( 1 )
ocena
( 1 )
ograje
( 1 )
omlete
( 1 )
pašjon
( 1 )
pasta
( 1 )
pasulj
( 1 )
peka
( 1 )
pesto
( 1 )
pire
( 1 )
pite
( 1 )
pohod
( 1 )
polpete
( 2 )
pomlad
( 1 )
postrvi
( 1 )
potice
( 2 )
prelivi
( 1 )
primule
( 1 )
pust
( 2 )
putika
( 1 )
ravioli
( 2 )
rebrca
( 1 )
recepti
( 1 )
regrat
( 1 )
repa
( 1 )
rez
( 1 )
rezanci
( 1 )
rezine
( 1 )
rižote
( 2 )
romani
( 1 )
romesco
( 1 )
rosti
( 1 )
rulada
( 2 )
rulade
( 1 )
shramba
( 1 )
shranki
( 5 )
sirup
( 1 )
Sivka
( 2 )
škarje
( 1 )
sladice
( 10 )
slamnik
( 1 )
slive
( 1 )
solata
( 1 )
solate
( 2 )
Solzice
( 1 )
sorbet
( 1 )
Sternen
( 1 )
strije
( 1 )
sufle
( 1 )
tartini
( 1 )
tetanus
( 1 )
torta
( 1 )
torte
( 3 )
trata
( 1 )
udarci
( 1 )
v
( 1 )
vitkost
( 1 )
voda
( 1 )
vrata
( 3 )
Vraže
( 1 )
Vrba
( 1 )
Vrt
( 5 )
zakuhe
( 1 )
žar
( 2 )
zaseka
( 1 )
zavitki
( 1 )
zdravje
( 1 )
zelje
( 1 )
žetev
( 1 )
žganci
( 1 )
zgodba
( 1 )
zgodbe
( 3 )
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2022
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kratka zgodba za konec tedna

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
27.05.2022 08:04 (pred 7 urami)

Zgodba je zgrajena tako, da se posamezni spomini in dogodki pripenjajo na osnovno pripovedno nit poti, konča pa se z dramatičnim dogodkom, ki je nekakšna dogajalna pika na i celotni pripovedi. Nikoli se ne naveličamo brati spominov, ki v nas prebudijo zavedanje, kako zelo se časi spreminjajo.

V. K.

Janko

Komaj šest let je bilo Janku, ko je že moral sam po samotni poti od doma v šolo. Najprej čez domači travnik, tja gor pod rob gozda. Naprej po kolovozni poti proti oddaljeni sosednji domačiji. Hoja skozi gozd po ravnini je bila zanj zanimiva, saj je bilo na njej polno luž studenčkov, ki so curljali iz obronkov za potjo. Voda se je vedno skalila, ko je stopil vanjo. Poznal je to pot; številna drevesa ob njej, stare smreke s košatimi vejami skoraj do tal, visoko praprot in leskovo grmovje. Okrog tistih smrek med praprotjo je večkrat lazil z mamo, ko sta jeseni iskala gobe. Ali ko sta se z mlajšim bratcem potikala po hosti in nabirala lešnike. A kadar je moral v šolo, se ni smel ustavlja

Kratka zgodba za prosti čas

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
13.05.2022 16:39 (May 13, 2022)

Človek, ki je povezan z zemljo, najbolje čuti ta njen utrip. Pripoved se začenja s prizorom, v katerem Jožica sadi sadike zelja na vrtu, in te jo vedno spominjajo na to, kako jih je z veliko ljubeznijo iz semena vzgajala in sadila že njena mama … Tako se v zgodbi nenehno prepletajo življenje in minevanje, začetek in konec, sedanjost in spomini. Ob branju bodite pozorni na to, kako lepo je izpeljana dinamika menjavanja vseh teh dvojic.

V. K.

 

Zelje

Nestalno aprilsko vreme se je z vetrovnimi dnevi končalo in začeli so se prvomajski dnevi z močnejšim soncem, cvetočo naravo. Košate »bele neveste«, ki so zaljšale pokrajino s svojo lepoto, so dan za dnem izginjale v bujno rastoče zelene krošnje. Trajnice so razkošno dehtele. Postajalo je vse topleje. In gospodinje so ena drugo že spraševale, koliko ima katera že posajeno po vrtovih.

Od zime se marsikdo naveliča stalnega dela v hiši in prvi spomladanski žarki pritegnejo na vrtove in gredice. Kako prijetno je rahljati z motiko komaj posušeno

Zgodba o veliki otroški želji

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
21.04.2022 15:27 (Apr 21, 2022)

Avtorica Minka M. Likar nas v svoji zgodbi popelje v neko daljno praznovanje na vasi, ko so bile nekatere stvari nedosegljivo razkošje v otroških očeh. Prav okoli tega se razvije vsa zgodba, ob kateri se zavemo, kako velike spremembe je prinesel čas od takrat, ko je sta dve pomaranči na butarici pomenili celo bogastvo. Pa vendar sta – tako mamljivi – prebudili tudi zavist in željo v otroških dušah, ki je neustavljivo planila na dan. Lepa zgodba o času, ko ljudem ni bilo lahko.

V. K.

Špan in njegova butara

Po nenapisanem kmečkem zakonu je prvi sin prevzemnik grunta. Nekako pa je treba poskrbeti za ostale odrasle sinove, ki se niso priženili drugam. Preden je stari Špan, Tinač, prepisal grunt Valentinu, je dve parceli od posestva odmeril mlajšima sinovoma. Prevzemniku sicer ni bilo všeč, a očetovi volji ni mogel oporekati.

Lenart je dobil nekaj zemlje in boršta na obrobju posestva ob studencu. Ahac krčevino na drugi strani doline. S skupno pomočjo so zgradili hiši in oba brata sta si ust

Zgodbe o pomladi in veliki noči

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
21.04.2022 14:31 (Apr 21, 2022)

Velikonočni hlebček

Spomladansko resje se je začelo vse bolj odpirati toplim sončnim žarkom. Trave so pognale in vsak grm je zacvetel. Kadar je imela Marica odprto kuhinjsko okno in ni bilo drugega ropota, se je slišalo ptičje petje prav v kuhinjo. Nedavno je prišla na obisk znanka iz mesta. »Tega pa ne slišiš povsod,« se je navduševala. Marica se je zavedala lepot vaškega življenja in ga ne bi zamenjala z mestnim.

To leto ni pomlad nič manj zaostajala, le Marica je vedela, da se letos njeno srce ne bo zmoglo povsem odpreti veselju in pomladnemu navdušenju kot po navadi. Žalost je polnila njeno srce. S tesnobo je šla mimo maminih vrat, ki so ostala zaprta. Vsako leto se je zgodaj veselila prvih cvetlic, ki jih je prinesla na mamino mizo. Letos pa ni bilo nje, ki bi se teh rož razveselila. Toliko drobnih stvari ju je povezovalo in Marica je vedela, kako narediti mami veselje. Pri svojih devetdesetih je še vedno opazila vsako drobno pozornost in bila hvaležna zanjo. Koliko poučnih besed

Kratka zgodba o lepih dneh

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
28.03.2022 15:30 (Mar 28, 2022)

Zares je izjemno napisana kratka zgodba pisatelja Bojana Bizjaka na tej Pisani njivi. Verjamem, da vas bo, tako kot je mene, zapredla v polsanjske slike iz nekega časa. Močni, žlahtni spomini se prelivajo v podobe, ki nas povsem prevzamejo ob branju.

Vse, ki radi pišete, pa naj tokrat povabimo, da s kratko prozo in pesmimi sodelujete na literarnem natečaju za velikonočno prilogo. Svoje zgodbe na temo pomladi in velike noči pošljite v uredništvo najpozneje do torka, 5. aprila 2022. Zgodbe naj bodo dolge okoli 5000 znakov s presledki, pošljite pa jih po elektronski pošti na naslov: vlasta.kunej@czd-kmeckiglas.si ali po navadni pošti na naslov: Kmečki glas (Za velikonočni literarni natečaj), Vurnikova ulica 2, 1000 Ljubljana. Vse objavljene zgodbe in pesmi bodo nagrajene z lepo knjižno nagrado.

V. K.

Štruklji

   Pokroviteljska svetloba se mi razliva čez obraz, silovito ujet v neko skrbljivost – zakaj že spet, že spet … Noč je bila vetrovna, celo divja, pod oknom je premetavalo prazne plas

Kratka zgodba, ki izvabi nasmešek

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
16.03.2022 16:19 (Mar 16, 2022)

Hudomušni portret kmečkega fanta privabi bralcu nasmešek na obraz: vse tam od njegovih deških domislic in prigod do fantovske dobe in poroke. To je bilo skromno in trdo življenje, v katerem je bilo treba preživeti, ljudje pa so si ga znali lajšati tudi s humorjem. Tako je bilo tudi z iznajdljivim Miklavžem, najmlajšim v številni družini, ki se je skušal znajti v ovinkih in pasteh vsakdanjega vaškega življenja.

V. K.

Mešetarstvo

Kojarjeva družina je bila številna. Najmlajši med njimi je bil Miklavž. Rojenice mu niso bile najbolj naklonjene in tudi čas, ko je odraščal, zanj ni bil darežljiv. Otroci so morali poprijeti za delo, kakor hitro so prerasli »srajčko«, plenice. Saj jih niso obremenjevali s težaškim delom, a treba je bilo nanositi drv v kuhinjo, očistiti čevlje vsako soboto in treba je bilo pasti kure, da jih ni odnesel orel.

Domačija je stala na samem, blizu je bil gozd in perjad, ki se je pasla zunaj, je bila v nevarnosti. Miklavž je moral paziti na kokoši. Vsak dan so bile zun

Kratka zgodba o neki pomladi

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
16.02.2022 14:04 (Feb 16, 2022)

Tako kot nas toplo objamejo prve tople pomladne sape, tako nas ob branju zajamejo tile svetli spomini na prvi pomladni vonj zemlje, spominčice ob njivi in zadovoljstvo, ki obhaja človeka ob pogledu na postorjeno delo. In potem se v premišljevanje prikradejo podobe iz nekih dni, zaživijo in nas zagrnejo s plaščem nekega drugega časa, neke davne pomladi. K tej zgodbi zares ni treba veliko besed, saj vas bo zazibala v mehko prejo spominov na pomladni čas, zapisanih z občutljivo pisateljsko roko.

V. K.

Krof s čokolado

Kako bi dal ime temu vetru, sem se vprašal, ko sem sedel v samokolnici, tako poleženi na rob njive, da je bila kot udoben naslonjač. Ni me motila umazanija od zemlje, ne. Kar v delovnem pajacu sem sedel tam in se predajal mlačnemu vetru, ki je vlekel nad njivo, pravkar posajeno s krompirjem. Gledal sem obrobke, črne, mastne, gledal sem sledi stopinj v zakarjakih*; malo naprej je bil motika, s katero sem ves dan kopal brazde, da sva potem z mamo nametala krompir in ga z železn

Zgodba o nekem času

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
19.01.2022 07:29 (Jan 19, 2022)

Lahkoten, hudomušen potep po šolskih časih nas gladko zapelje v branje, toda zgodba je sklenjena celota in avtorica Minka M. Likar jo spretno zaokroži v duhovit konec o tem, da se v življenju pogosto vračamo k izviru – učenju.

Zdaj v januarju vas vabimo, da se opogumite in nam pošljete svoje zgodbe in pesmi tudi tisti, ki se za to doslej še niste odločili. Pošljite jih kratko malo na naslov: vlasta.kunej@czd-kmeckiglas.si. Dobrodošli, da boste s svojim pisanjem obogatili našo literarno stran.

V. K.

Stoji učilna zidana

Zjutraj snaha z avtom odpelje najmlajšega fanta do postaje, mene pa v Gorenje mesto v »varstvo«. Pravijo, da me ne morejo več pustiti samega doma. Star sem postal, betežen, pozabljiv in nezanesljiv. Tudi sam se zavedam tega. Zato dopoldneve med tednom preživljam v skupini svoje generacije v dnevnem varstvu. Med seboj se šalimo, da smo – v vrtcu!

Pa sem kar zadovoljen, nič nam ni treba delati, le sami ne smemo hoditi čez prometno cesto. Dopoldneve delijo z nami tudi nekat

Kratka zgodba za dolge januarske dni

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
10.01.2022 11:48 (Jan 10, 2022)

Zato se prav prilega januarju, ko se ob domačem ognjišču pogovarjamo, obujamo spomine ali beremo. Če jo boste pozorneje prebirali, boste videli, da je vsa en sam monolog, vendar ni prav nič dolgočasna: ko beremo, pred nami živo vstajajo podobe in se spletajo zgodbe. Tudi monoložna kratka zgodba je lahko razgibano, privlačno branje.

V. K.

Dopoldan pod lipo

»Zdaj se bova lažje pomenkovala,« je rekel stari Tonc svojemu sogovorniku, tudi ostarelemu sosedu – spet sta se smela srečevati, oba dvakrat cepljena proti koroni. Najraje sta posedala pod lipo, zdaj ko je prvi vročinski val usahnil, in sta spet segala po žganju.

»Kje sva ostala, ah, da, govori naše stare matere, da. V zimskih večerih, ko je petrolejka metala luč po nas, ki smo se drenjali ob peči in na peči, takrat je stara mati sedla na stol, ki ga je še kot doto prinesla k hiši, in začela: 'Tako je bilo. Bog se je ujezil in rekel, da mora potopiti ta svet. Mislil si je najbrž, da ni naredil vse prav, da se je nekaj pokvarilo. Videl

Zgodba za najdaljšo noč

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
30.12.2021 10:26 (Dec 30, 2021)

Silvestrska noč

V drugi polovici decembra se ne glede na vreme vedno zgodaj zvečeri. Še traja nekakšna zakasnela jesen, kislo mrčav čas je to, z veliko megle, pršenja, tudi vetra. Marsikdo postane malodušen ali grintavo revmatičen. Tako je pač zato, ker je to čas, ko se leto povsem postara.

»Kako si se torej odločil, Franjo?« je postavila predenj skodelico dišeče kave, dolila do roba sveže namolzenega mleka in priložila rogljiča z marmelado. A Franjo je molčal. Le pogledal jo je in počakal, da bo Simona prenehala prestavljati posodo na štedilniku in prisedla. Kajti vprašanje – in odgovor – sta zadevala oba. Potem se je le pomaknila s stolom tesno k robu mize, sklenila roki kot k molitvi, obmirovala in ga vprašujoče pogledala.

»O tem sem razmišljal, priznam, da si me prehitela z vprašanjem. Kakor koli že, odločiva se skupaj, kajne?« Srknil je prvi požirek kave, še bolj je zadišala, in prigriznil pecivo. Simona je nalašč molčala. Vedela je, bolje je počakati na njegovo mnenje, odločitev.

Zgodba za božični čas

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
27.12.2021 14:52 (Dec 27, 2021)

Ko poči srce

Gospa Sonja je bila učiteljica tistega časa. Tovarišica, so jo klicali učenci. Tako je bilo zapovedano. Njej je bilo prav, da je le zvenelo spoštljivo in prijazno. Takšna je bila tudi sama. Hvaležnost in poštenje sta bila njeno vodilo v življenju. Temu je sledila in tako je vzgajala tudi svojo deklico, edinko. Živeli sta sami, v majhnem prizidku mestne šole, ki je bil predviden za hišniško stanovanje. A ker je hišnik stanoval v bloku v neposredni bližini, je to malo enosobno stanovanje pripadlo v uporabo tovarišici Sonji.

Z mamo sva se vsako leto za praznike oglasili pri njej. Mama ji je redno nosila mleko, domača jajca, mast in ocvirke, zelenjavo z vrta, sadje, vse tisto, kar smo pridelali doma. Za božič pa vedno tudi koline. Spomnim se tistega sneženega božičnega jutra, ko sva se vračali od maše. Mama s kolesom, na katero je vedno obesila cekar s kanglicami za mleko, jaz pa sem z drobnimi koraki poskakovala po snegu ob njej.

»Se greva malo pogret h gospe Sonji!?« sem se

Kratka zgodba za praznični čas

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
27.12.2021 14:10 (Dec 27, 2021)

Pismo

Hladno novembrsko jutro se je že prevesilo v dopoldan. Neprijazna megla je vztrajala nad spokojno poznojesensko pokrajino.

Po koreninasti poti, prekriti z odpadlim listjem, je hitela žena srednjih let z večjo torbo v rokah. Previdno jo je stiskala k sebi, kot bi prenašala v njej dragocen zaklad. Pravzaprav je morala biti, ko je hitela navzdol po mokrem namazanem kolovozu, zelo pazljiva glede na to, kaj je nosila v stari, že rahlo oguljeni torbi.

Tistega jutra je kot navadno vstala zgodaj. Pripravila je zajtrk za hčerko, ki je nato odšla v šolo. Zatem je opravila pri živalih. Pri krmljenju volov in dveh krav ji je pomagal mož, ona je le pomolzla ter nahranila pujsa, zajce in njene pridne kokoši, ki so nesle lepa debela jajca. Kako skrbno jih je pobirala v gnezdih na seniku in kokošnjaku, da jih bo tega dne lahko prodala v pekarni na trgu v dolini. Prijazno lastnico so poznale vse gospodinje iz okoliških vasi in marsikatera se je odpravila na pot, ki jo je zdaj merila ona.

V mislih

Zgodba za prijeten zimski večer

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
08.12.2021 16:19 (Dec 08, 2021)

Avtorica Minka M. Likar nam v njej natrosi prgišče spominov na domača praznovanja tam proti koncu leta, ko je bilo v zraku pričakovanje – tudi zaradi dobrot in darilc, ki jih je natrosil dobri mož Miklavž. Njena drobna zgodba ima v sebi poseben čar, saj nam privabi v misli žlahtno razpoloženje domačih praznikov, ko so si roke odpočile in so se ljudje razveselili dobre jedi za skupno mizo.

Naj vas znova povabimo k pisanju za našo božično in novoletno prilogo. Tudi letos bo v njiju prostor za vaše zgodbe in pesmi. Uglasite jih na temo Decembrski čas v zgodbah in pesmih. Zgodbe naj bodo dolge do največ 7000 znakov s presledki ali približno tri do štiri tipkane strani. Svoje prispevke pošljite najpozneje do ponedeljka, 13. decembra, po elektronski pošti na naslov: vlasta.kunej@czd-kmeckiglas.si ali po navadni pošti na naslov: Kmečki glas (Za literarni božično-novoletni natečaj), Vurnikova ul. 2, 1000 Ljubljana. Vse objavljene pesmi in zgodbe bomo kot vsako leto nagradili z lepimi knjigami.

Zgodba za dobro voljo

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
03.12.2021 11:34 (Dec 03, 2021)

Kratka proza Polone Škrinjar se neposredno navezuje na kmečko pripovedno prozo v najžlahtnejšem pomenu besede. Njena zgodba Kostanjev večer nas spomni, kako lepe so preproste stvari v vsakdanjem življenju, in tudi to, kako dobro je kdaj posedeti skupaj in pozabiti na vsakdanje tegobe.

V decembru pripravljamo v uredništvu božično in novoletno prilogo. Tudi letos bo v njiju prostor za vaše zgodbe in pesmi. Uglasite jih na temo Decembrski čas v zgodbah in pesmih. Zgodbe naj bodo dolge do največ 7000 znakov s presledki ali približno tri do štiri tipkane strani. Svoje prispevke pošljite najpozneje do ponedeljka, 13. decembra, po elektronski pošti na naslov: vlasta.kunej@czd-kmeckiglas.si ali po navadni pošti na naslov: Kmečki glas (Za literarni božično-novoletni natečaj), Vurnikova ul. 2, 1000 Ljubljana. Vse objavljene pesmi in zgodbe bomo kot vsako leto nagradili z lepimi knjigami.

Kostanjev večer

Matevž Lap je prignal s planine svojo čredo. Prignal je dve ciki, lepo rejeni kravici, zraven

Zgodba o pravih stvareh v življenju

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
25.11.2021 14:05 (Nov 25, 2021)

Kratka zgodba omogoča v svoji zasnovi tudi odmike od ustaljenega zapisa. Črtica gospe Marije Deželak je na primer oblikovno zasnovana nekoliko drugače, kot smo vajeni. Razdeljena je na štiri dele, vsak od njih prinaša drug zorni kot pripovedi o neki ljubezni: v prvem delu spremljamo Nejčevo življenje in njegov spomin na nekdanjo ljubezen, v drugem Gelčino življenje, v tretjem in četrtem pa se zgodba zlije v njuno skupno srečanje in slovo. Kratka zgodba ponuja zares nemalo vsebinskih in oblikovnih možnosti.

V. K.

Ljubezen se ne postara

NEJC

Vlak se je počasi bližal končni postaji. Nejc je skozi okno srednjega vagona zvedavo opazoval hiše in ulice kraja, kamor že dolgo ni stopila njegova noga. Ko je bil mlad, je bil večkrat tukaj, je pomislil. Njegov brat je v tistih časih obiskoval tukajšnjo steklarsko šolo in z mamo sta ga kdaj skupaj obiskala. Tudi z vlakom, tako kot danes. A kje je že to? Spomini …

Sinoči se je odločil, da končno gre, da jo obišče, da jo še enkrat vidi, preden… Ko je

Zgodba za prijeten popoldan

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
11.11.2021 15:58 (Nov 11, 2021)

Toda kratka zgodba Veter v smrekah nikakor ni dolgočasno branje. Pisatelj Bojan Bizjak jo je napisal v slogu svoje avtorske poetike: prostor v domu, ki je med epidemijo covida-19 zaprto območje, je napolnil s premišljevanjem prvoosebnega pripovedovalca, včasih otožnim, drugič realističnim, pa spet hudomušnim in duhovitim. To je vedno znova odlika Bizjakovih zgodb: da razvija potek zgodbe z mislimi nastopajočega v njej. Miselni tok protagonista je dinamično gibalo dogajanja: v njem se selimo z enega prizorišča na drugo, iz male sobe tja v gozd, na domačijo, kjer je še vedno pripovedovalčev pravi dom.

V. K.

Veter v smrekah

Koščeni prsti so pajkasto hodili po belih rebrih starega radiatorja, na nekaterih mestih že oluščenega barve, da so črne zaplate oluščkov privlačile njegov pogled. Nekaj časa je kar strmel, momljal, zgnetal slino v kotičkih ust in skušal urediti jutranje misli. Poročila: Umrlo je … Covid … Bolezen, se mu je bodlo v čelo, ga gubalo in ga vleklo. V očeh se mu je zbirala

Zgodba o Dori in njenem vrtu

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
26.10.2021 09:28 (Oct 26, 2021)

Zgodba na naši Pisani njivi pripoveduje o vaščanki Dori in njenem vrtu, ki je tako lep, kot je človeško lepa ona sama: prijetna sogovornica, prijazna in spoštljiva, umirjena, strpna ter skromna in radodarna obenem. Svoj vrt neguje z vso ljubeznijo in pozornostjo, rože, zelenjavo, začimbnice in zdravilne zeli pa rade volje podari vaščanom, če si tega zaželijo.

Toda v življenju je tako, da je njegova stalnica spreminjanje in minevanje: Dora nekega dne umre, vrt, sadovnjak in travnik pa doživijo žalostno usodo. A med skalami in rušo še danes zraste kakšen samonikel cvet, zlato rumeni ognjič, kuštrava astra, melisa, materina dušica, v spomin na Dorin skrbno

V. K.

 

Dorin vrt

Vzporedno s strugo reke pelje široka ravna cesta. Na zgornji strani je pločnik, obcestni kamni, prometne oznake z vsemi pripadajočimi elementi, izvozi. Na spodnji strani je svetla kovinska ograja z odsevniki, bankina, z rdečo črto označena kolesarska steza, široko vozišče. Po sredini cestišča je bela prekinjena črta.

Kratka zgodba iz narave

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
18.10.2021 15:21 (Oct 18, 2021)

Ob branju se v miselnem toku rišejo podobe poznojesenskega gozda iz časov, ko so v njem pripravljali drva možje »trpkih obrazov pod rumenimi čeladami«. »Možje, zgarani, oropani udobja, odmaknjeni v gozdovih, polnih tišine«, ki so živeli trdo življenje. Potem se zgodba spleta naprej, pripoveduje o človeku, ki je tesno povezan z gozdom, se vanj vrača in črpa iz njega svojo moč za življenje.

Ena od poglavitnih zakonitosti pisanja kratke zgodbe je, da je ta učinkovita celota le, če je njen konec dobro izpeljan. Zato bodite pozorni, kako lepo se konča tokratna črtica Bojana Bizjaka: z rahlo poetičnim poudarkom, ki daje poanto celoti.

V. K.

Drva

Iz megle se lušči cesta, na desni obrasla z rjavo praprotjo, na levi pa zastražena s starimi smrekami. Vozim se počasi in si ogledujem novembrski gozd, stišan, zmrvljen v odmaknjenost teh sklanih grap, kjer se lahko vedno znova čudim, kako je narava žilava. Že velikokrat sem se vprašal, kako ji uspe vdahniti življenje med te skale, med trpkost, ki v

Zgodba za kratek čas

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
01.09.2021 12:47 (Sep 01, 2021)

Za snov kratke zgodbe lahko vzamemo marsikaj. Seveda pa je potem vse odvisno od avtorjeve spretnosti, od tega, kako uporabi temo, motive, ideje, pa tudi, kako uporablja jezik, kakšen slog ustvari z njim. Če je pisec spreten, lahko z dobro izpeljanim pripovednim postopkom ustvari zanimivo, dobro zgodbo tudi iz precej vsakdanje snovi. Tako kot je na primer pisatelj Bojan Bizjak vzel snov iz življenja družine, ki se ravna pa potrebah sodobnega sveta in se preusmerja v turizem na kmetiji. Vendar niso vsi družinski člani navdušeni nad novotarijo, stari Jernej je do nje zadržan, saj je doživel tudi že drugačne čase. Spretno, s humorjem napisana zgodba.

V. K.

Gobe

Prelomljeno jutro je odzvanjalo skozi vnukovo potrkavanje ob skodelico; vztrajno, ihtavo, nečimrno. Nekaj je čebljal, štiriletnik, se menil sam s seboj, pogledoval proti oknu, kjer se je oktobrski hlad polagoma umikal sončnemu pramenju, zdaj že pregrizenemu čez hrib in streho novega hleva in skednja – starega je zet prezidal, dodela

Kratka zgodba za postanek v dnevu

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
11.08.2021 14:54 (Aug 11, 2021)

V zgodbi prvoosebna pripovedovalka tke spomin na mamino skrivno ljubezen, ki je ni nikoli povsem prebolela. Zanimiv je zorni kot pripovedovanja: slutimo, da je pripovedovalka dekle ali odrasla ženska, ki nas vpeljuje v čas svojega otroštva, vendar pripoveduje vedno nekoliko zadržano in z neko stopnjo hotene naivnosti – značilne za otroški pogled na svet in njegovo doživljanje. Skozi kopreno otroštva izpisana zgodba.

V. K.

Sofijina skrivnost

To je zgodba o ženski in njeni skrivnosti. Pripoved o Sofiji, moji mami. Ime se lepo poda njeni visoki postavi, dostojanstveni drži in velikim rjavim očem, ki zrejo človeku naravnost v dušo. Da bo veliko jokala, da bodo solze njene zveste spremljevalke, sopotnice … in še kaj, je vedela ob njenem rojstvu povedati babica, ki ji je pomagala na svet tistega deževnega majskega jutra. Kot bi vedela, kaj vse ji bo prineslo življenje.

Pet let sem bila stara, ko si je našla moža. Do takrat sem bila njena napaka. Tako me je imenoval dedek – njen oče, pri kate

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj