Vlasta Kunej KMEČKI GLAS

Prijatelji (13)
KMEČKI GLAS Franc Fortuna
REVIJA O KONJIH
Barbara Remec KMEČKI GLAS
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
Dragica Heric KMEČKI GLAS
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
Ziliute88edita Edita
Plavec Joz
Spremljevalci (4)
Katja Rebolj
Marja Mavse

Kategorija: kratka.zgodba.kmečki.glas

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Torte s sadjem
Sladice iz kakija
Ureditev skalnjaka
Slana ocvirkovka
Prava grška musaka
Ledene sladice
Skalnjak na vrtu
Fižolova torta
Hibiskus ali oslez
Ljubenske potice
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
advent
( 1 )
afte
( 1 )
ajda
( 1 )
ajvar
( 1 )
Alkohol
( 1 )
anemija
( 1 )
astma
( 1 )
avokado
( 1 )
Beremo
( 1 )
bezeg
( 1 )
biftek
( 2 )
bleki
( 1 )
bobići
( 1 )
boranja
( 1 )
bovla
( 1 )
branje
( 5 )
buče
( 1 )
bučke
( 1 )
buhtlji
( 1 )
burek
( 1 )
čaji
( 1 )
čemaž
( 2 )
chutney
( 1 )
Cimet
( 1 )
čipke
( 1 )
cmoki
( 2 )
covid
( 1 )
covid19
( 3 )
črtica
( 1 )
demenca
( 3 )
Dr
( 1 )
džemi
( 1 )
februar
( 1 )
filmi
( 1 )
fokača
( 1 )
frtalja
( 1 )
gin
( 1 )
gluten
( 1 )
golaž
( 4 )
gripa
( 1 )
hobi
( 2 )
hobiji
( 1 )
HPV
( 1 )
hren
( 1 )
imunost
( 1 )
Izleti
( 1 )
jabolka
( 2 )
jeglič
( 1 )
juhe
( 11 )
jurjevo
( 1 )
kap
( 1 )
kape
( 1 )
kaša
( 1 )
kaše
( 1 )
kečap
( 1 )
kolači
( 1 )
koline
( 1 )
kosilo
( 1 )
kostanj
( 1 )
krača
( 1 )
kresnik
( 2 )
krofi
( 1 )
kroketi
( 1 )
kruh
( 1 )
lazanja
( 2 )
lignji
( 1 )
limone
( 1 )
Lokvica
( 1 )
lovor
( 1 )
mango
( 1 )
Metlika
( 1 )
moke
( 1 )
Muriša
( 1 )
njoki
( 1 )
noma
( 1 )
oamke
( 1 )
obara
( 1 )
ocena
( 1 )
ograje
( 1 )
omlete
( 1 )
pašjon
( 1 )
pasta
( 1 )
pasulj
( 1 )
peka
( 1 )
pesto
( 1 )
pire
( 1 )
pite
( 1 )
pohod
( 1 )
polpete
( 2 )
pomlad
( 1 )
postrvi
( 1 )
potice
( 2 )
prelivi
( 1 )
primule
( 1 )
pust
( 2 )
putika
( 1 )
ravioli
( 2 )
rebrca
( 1 )
recepti
( 1 )
regrat
( 1 )
repa
( 1 )
rez
( 1 )
rezanci
( 1 )
rezine
( 1 )
rižote
( 2 )
romani
( 1 )
romesco
( 1 )
rosti
( 1 )
rulada
( 2 )
rulade
( 1 )
shramba
( 1 )
shranki
( 5 )
sirup
( 1 )
Sivka
( 2 )
škarje
( 1 )
sladice
( 10 )
slamnik
( 1 )
slive
( 1 )
solata
( 1 )
solate
( 2 )
Solzice
( 1 )
sorbet
( 1 )
Sternen
( 1 )
strije
( 1 )
sufle
( 1 )
tetanus
( 1 )
torta
( 1 )
torte
( 3 )
trata
( 1 )
udarci
( 1 )
v
( 1 )
vitkost
( 1 )
voda
( 1 )
vrata
( 3 )
Vraže
( 1 )
Vrba
( 1 )
Vrt
( 5 )
zakuhe
( 1 )
žar
( 2 )
zaseka
( 1 )
zavitki
( 1 )
zdravje
( 1 )
zelje
( 1 )
žetev
( 1 )
žganci
( 1 )
zgodba
( 1 )
zgodbe
( 3 )
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2022
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kratka zgodba za prosti čas

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
13.05.2022 16:39 (May 13, 2022)

Človek, ki je povezan z zemljo, najbolje čuti ta njen utrip. Pripoved se začenja s prizorom, v katerem Jožica sadi sadike zelja na vrtu, in te jo vedno spominjajo na to, kako jih je z veliko ljubeznijo iz semena vzgajala in sadila že njena mama … Tako se v zgodbi nenehno prepletajo življenje in minevanje, začetek in konec, sedanjost in spomini. Ob branju bodite pozorni na to, kako lepo je izpeljana dinamika menjavanja vseh teh dvojic.

V. K.

 

Zelje

Nestalno aprilsko vreme se je z vetrovnimi dnevi končalo in začeli so se prvomajski dnevi z močnejšim soncem, cvetočo naravo. Košate »bele neveste«, ki so zaljšale pokrajino s svojo lepoto, so dan za dnem izginjale v bujno rastoče zelene krošnje. Trajnice so razkošno dehtele. Postajalo je vse topleje. In gospodinje so ena drugo že spraševale, koliko ima katera že posajeno po vrtovih.

Od zime se marsikdo naveliča stalnega dela v hiši in prvi spomladanski žarki pritegnejo na vrtove in gredice. Kako prijetno je rahljati z motiko komaj posušeno

Zgodba o veliki otroški želji

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
21.04.2022 15:27 (Apr 21, 2022)

Avtorica Minka M. Likar nas v svoji zgodbi popelje v neko daljno praznovanje na vasi, ko so bile nekatere stvari nedosegljivo razkošje v otroških očeh. Prav okoli tega se razvije vsa zgodba, ob kateri se zavemo, kako velike spremembe je prinesel čas od takrat, ko je sta dve pomaranči na butarici pomenili celo bogastvo. Pa vendar sta – tako mamljivi – prebudili tudi zavist in željo v otroških dušah, ki je neustavljivo planila na dan. Lepa zgodba o času, ko ljudem ni bilo lahko.

V. K.

Špan in njegova butara

Po nenapisanem kmečkem zakonu je prvi sin prevzemnik grunta. Nekako pa je treba poskrbeti za ostale odrasle sinove, ki se niso priženili drugam. Preden je stari Špan, Tinač, prepisal grunt Valentinu, je dve parceli od posestva odmeril mlajšima sinovoma. Prevzemniku sicer ni bilo všeč, a očetovi volji ni mogel oporekati.

Lenart je dobil nekaj zemlje in boršta na obrobju posestva ob studencu. Ahac krčevino na drugi strani doline. S skupno pomočjo so zgradili hiši in oba brata sta si ust

Kratka zgodba o neki pomladi

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
16.02.2022 14:04 (Feb 16, 2022)

Tako kot nas toplo objamejo prve tople pomladne sape, tako nas ob branju zajamejo tile svetli spomini na prvi pomladni vonj zemlje, spominčice ob njivi in zadovoljstvo, ki obhaja človeka ob pogledu na postorjeno delo. In potem se v premišljevanje prikradejo podobe iz nekih dni, zaživijo in nas zagrnejo s plaščem nekega drugega časa, neke davne pomladi. K tej zgodbi zares ni treba veliko besed, saj vas bo zazibala v mehko prejo spominov na pomladni čas, zapisanih z občutljivo pisateljsko roko.

V. K.

Krof s čokolado

Kako bi dal ime temu vetru, sem se vprašal, ko sem sedel v samokolnici, tako poleženi na rob njive, da je bila kot udoben naslonjač. Ni me motila umazanija od zemlje, ne. Kar v delovnem pajacu sem sedel tam in se predajal mlačnemu vetru, ki je vlekel nad njivo, pravkar posajeno s krompirjem. Gledal sem obrobke, črne, mastne, gledal sem sledi stopinj v zakarjakih*; malo naprej je bil motika, s katero sem ves dan kopal brazde, da sva potem z mamo nametala krompir in ga z železn

Kratka zgodba za dolge januarske dni

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
10.01.2022 11:48 (Jan 10, 2022)

Zato se prav prilega januarju, ko se ob domačem ognjišču pogovarjamo, obujamo spomine ali beremo. Če jo boste pozorneje prebirali, boste videli, da je vsa en sam monolog, vendar ni prav nič dolgočasna: ko beremo, pred nami živo vstajajo podobe in se spletajo zgodbe. Tudi monoložna kratka zgodba je lahko razgibano, privlačno branje.

V. K.

Dopoldan pod lipo

»Zdaj se bova lažje pomenkovala,« je rekel stari Tonc svojemu sogovorniku, tudi ostarelemu sosedu – spet sta se smela srečevati, oba dvakrat cepljena proti koroni. Najraje sta posedala pod lipo, zdaj ko je prvi vročinski val usahnil, in sta spet segala po žganju.

»Kje sva ostala, ah, da, govori naše stare matere, da. V zimskih večerih, ko je petrolejka metala luč po nas, ki smo se drenjali ob peči in na peči, takrat je stara mati sedla na stol, ki ga je še kot doto prinesla k hiši, in začela: 'Tako je bilo. Bog se je ujezil in rekel, da mora potopiti ta svet. Mislil si je najbrž, da ni naredil vse prav, da se je nekaj pokvarilo. Videl

Zgodba za božični čas

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
27.12.2021 14:52 (Dec 27, 2021)

Ko poči srce

Gospa Sonja je bila učiteljica tistega časa. Tovarišica, so jo klicali učenci. Tako je bilo zapovedano. Njej je bilo prav, da je le zvenelo spoštljivo in prijazno. Takšna je bila tudi sama. Hvaležnost in poštenje sta bila njeno vodilo v življenju. Temu je sledila in tako je vzgajala tudi svojo deklico, edinko. Živeli sta sami, v majhnem prizidku mestne šole, ki je bil predviden za hišniško stanovanje. A ker je hišnik stanoval v bloku v neposredni bližini, je to malo enosobno stanovanje pripadlo v uporabo tovarišici Sonji.

Z mamo sva se vsako leto za praznike oglasili pri njej. Mama ji je redno nosila mleko, domača jajca, mast in ocvirke, zelenjavo z vrta, sadje, vse tisto, kar smo pridelali doma. Za božič pa vedno tudi koline. Spomnim se tistega sneženega božičnega jutra, ko sva se vračali od maše. Mama s kolesom, na katero je vedno obesila cekar s kanglicami za mleko, jaz pa sem z drobnimi koraki poskakovala po snegu ob njej.

»Se greva malo pogret h gospe Sonji!?« sem se

Kratka zgodba za praznični čas

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
27.12.2021 14:10 (Dec 27, 2021)

Pismo

Hladno novembrsko jutro se je že prevesilo v dopoldan. Neprijazna megla je vztrajala nad spokojno poznojesensko pokrajino.

Po koreninasti poti, prekriti z odpadlim listjem, je hitela žena srednjih let z večjo torbo v rokah. Previdno jo je stiskala k sebi, kot bi prenašala v njej dragocen zaklad. Pravzaprav je morala biti, ko je hitela navzdol po mokrem namazanem kolovozu, zelo pazljiva glede na to, kaj je nosila v stari, že rahlo oguljeni torbi.

Tistega jutra je kot navadno vstala zgodaj. Pripravila je zajtrk za hčerko, ki je nato odšla v šolo. Zatem je opravila pri živalih. Pri krmljenju volov in dveh krav ji je pomagal mož, ona je le pomolzla ter nahranila pujsa, zajce in njene pridne kokoši, ki so nesle lepa debela jajca. Kako skrbno jih je pobirala v gnezdih na seniku in kokošnjaku, da jih bo tega dne lahko prodala v pekarni na trgu v dolini. Prijazno lastnico so poznale vse gospodinje iz okoliških vasi in marsikatera se je odpravila na pot, ki jo je zdaj merila ona.

V mislih

Zgodba za prijeten zimski večer

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
08.12.2021 16:19 (Dec 08, 2021)

Avtorica Minka M. Likar nam v njej natrosi prgišče spominov na domača praznovanja tam proti koncu leta, ko je bilo v zraku pričakovanje – tudi zaradi dobrot in darilc, ki jih je natrosil dobri mož Miklavž. Njena drobna zgodba ima v sebi poseben čar, saj nam privabi v misli žlahtno razpoloženje domačih praznikov, ko so si roke odpočile in so se ljudje razveselili dobre jedi za skupno mizo.

Naj vas znova povabimo k pisanju za našo božično in novoletno prilogo. Tudi letos bo v njiju prostor za vaše zgodbe in pesmi. Uglasite jih na temo Decembrski čas v zgodbah in pesmih. Zgodbe naj bodo dolge do največ 7000 znakov s presledki ali približno tri do štiri tipkane strani. Svoje prispevke pošljite najpozneje do ponedeljka, 13. decembra, po elektronski pošti na naslov: vlasta.kunej@czd-kmeckiglas.si ali po navadni pošti na naslov: Kmečki glas (Za literarni božično-novoletni natečaj), Vurnikova ul. 2, 1000 Ljubljana. Vse objavljene pesmi in zgodbe bomo kot vsako leto nagradili z lepimi knjigami.

Zgodba za dobro voljo

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
03.12.2021 11:34 (Dec 03, 2021)

Kratka proza Polone Škrinjar se neposredno navezuje na kmečko pripovedno prozo v najžlahtnejšem pomenu besede. Njena zgodba Kostanjev večer nas spomni, kako lepe so preproste stvari v vsakdanjem življenju, in tudi to, kako dobro je kdaj posedeti skupaj in pozabiti na vsakdanje tegobe.

V decembru pripravljamo v uredništvu božično in novoletno prilogo. Tudi letos bo v njiju prostor za vaše zgodbe in pesmi. Uglasite jih na temo Decembrski čas v zgodbah in pesmih. Zgodbe naj bodo dolge do največ 7000 znakov s presledki ali približno tri do štiri tipkane strani. Svoje prispevke pošljite najpozneje do ponedeljka, 13. decembra, po elektronski pošti na naslov: vlasta.kunej@czd-kmeckiglas.si ali po navadni pošti na naslov: Kmečki glas (Za literarni božično-novoletni natečaj), Vurnikova ul. 2, 1000 Ljubljana. Vse objavljene pesmi in zgodbe bomo kot vsako leto nagradili z lepimi knjigami.

Kostanjev večer

Matevž Lap je prignal s planine svojo čredo. Prignal je dve ciki, lepo rejeni kravici, zraven

Zgodba za prijeten popoldan

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
11.11.2021 15:58 (Nov 11, 2021)

Toda kratka zgodba Veter v smrekah nikakor ni dolgočasno branje. Pisatelj Bojan Bizjak jo je napisal v slogu svoje avtorske poetike: prostor v domu, ki je med epidemijo covida-19 zaprto območje, je napolnil s premišljevanjem prvoosebnega pripovedovalca, včasih otožnim, drugič realističnim, pa spet hudomušnim in duhovitim. To je vedno znova odlika Bizjakovih zgodb: da razvija potek zgodbe z mislimi nastopajočega v njej. Miselni tok protagonista je dinamično gibalo dogajanja: v njem se selimo z enega prizorišča na drugo, iz male sobe tja v gozd, na domačijo, kjer je še vedno pripovedovalčev pravi dom.

V. K.

Veter v smrekah

Koščeni prsti so pajkasto hodili po belih rebrih starega radiatorja, na nekaterih mestih že oluščenega barve, da so črne zaplate oluščkov privlačile njegov pogled. Nekaj časa je kar strmel, momljal, zgnetal slino v kotičkih ust in skušal urediti jutranje misli. Poročila: Umrlo je … Covid … Bolezen, se mu je bodlo v čelo, ga gubalo in ga vleklo. V očeh se mu je zbirala

Zgodba o Dori in njenem vrtu

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
26.10.2021 09:28 (Oct 26, 2021)

Zgodba na naši Pisani njivi pripoveduje o vaščanki Dori in njenem vrtu, ki je tako lep, kot je človeško lepa ona sama: prijetna sogovornica, prijazna in spoštljiva, umirjena, strpna ter skromna in radodarna obenem. Svoj vrt neguje z vso ljubeznijo in pozornostjo, rože, zelenjavo, začimbnice in zdravilne zeli pa rade volje podari vaščanom, če si tega zaželijo.

Toda v življenju je tako, da je njegova stalnica spreminjanje in minevanje: Dora nekega dne umre, vrt, sadovnjak in travnik pa doživijo žalostno usodo. A med skalami in rušo še danes zraste kakšen samonikel cvet, zlato rumeni ognjič, kuštrava astra, melisa, materina dušica, v spomin na Dorin skrbno

V. K.

 

Dorin vrt

Vzporedno s strugo reke pelje široka ravna cesta. Na zgornji strani je pločnik, obcestni kamni, prometne oznake z vsemi pripadajočimi elementi, izvozi. Na spodnji strani je svetla kovinska ograja z odsevniki, bankina, z rdečo črto označena kolesarska steza, široko vozišče. Po sredini cestišča je bela prekinjena črta.

Kratka zgodba za postanek v dnevu

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
11.08.2021 14:54 (Aug 11, 2021)

V zgodbi prvoosebna pripovedovalka tke spomin na mamino skrivno ljubezen, ki je ni nikoli povsem prebolela. Zanimiv je zorni kot pripovedovanja: slutimo, da je pripovedovalka dekle ali odrasla ženska, ki nas vpeljuje v čas svojega otroštva, vendar pripoveduje vedno nekoliko zadržano in z neko stopnjo hotene naivnosti – značilne za otroški pogled na svet in njegovo doživljanje. Skozi kopreno otroštva izpisana zgodba.

V. K.

Sofijina skrivnost

To je zgodba o ženski in njeni skrivnosti. Pripoved o Sofiji, moji mami. Ime se lepo poda njeni visoki postavi, dostojanstveni drži in velikim rjavim očem, ki zrejo človeku naravnost v dušo. Da bo veliko jokala, da bodo solze njene zveste spremljevalke, sopotnice … in še kaj, je vedela ob njenem rojstvu povedati babica, ki ji je pomagala na svet tistega deževnega majskega jutra. Kot bi vedela, kaj vse ji bo prineslo življenje.

Pet let sem bila stara, ko si je našla moža. Do takrat sem bila njena napaka. Tako me je imenoval dedek – njen oče, pri kate

Zgodba o nekem drugem svetu

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
22.07.2021 21:09 (Jul 22, 2021)

Konica bolečine

Noč je, in v njej vstajajo podobe: ljudi, ki so odšli, časa, ki je minil, življenja z zemljo in kmečkim delom, ki je odteklo. Branje je nekaj zares čarobnega, kadar je zgodba dobro napisana: Bojan Bizjak nas takoj zaprede v samo sredino pripovedi pripovedovalca, ki tke prejo spomina. Tako pred nami oživi življenje na nekdanji domači kmetiji, s prostori, predmeti, rožami na vrtu. Pa mamina podoba, podoba njenega življenja, garanja, vztrajanja, skozi katero presevajo pomisleki, občutki krivde, ker se je mati sama mučila z delom, razklanosti med domom iz otroštva in sedanjostjo. Subtilna zgodba, izpisana z roko pisca, ki dobro pozna človekovo dušo.

V. K.

Kramp

Noč pritlikavo ždi nad pobočjem. Luna, to belo mleko visokega poletja, se zliva čez senožet, zlatasto, ker je ni nihče pokosil. Prečim pot, ki je nekdaj peljala do stare sosede, tako same, tako v drugem času. Še jo vidim, kako sedi na leseni klopi, vrti prste in moli. Včasih ima pred seboj knjigo in umazane naočnike.

Kratka zgodba o vodi

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
16.07.2021 21:56 (Jul 16, 2021)

Ne le v obsežnem proznem delu, kot je roman, tudi v njegovi miniaturni različici, kratki zgodbi, vladajo enake zakonitosti dobrega pisanja. Zato je pisanje kratke zgodbe po svoje zahtevno. V zgodbi, ki jo boste brali tokrat, boste videli, s kakšno živostjo avtorica Minka M. Likar izpisuje zgodbo o vodi, s katero je bilo pomembno povezano življenje na kmetiji, pa tudi poletne dogodivščine na domačem kopališču ob jezeru. Otroštvo ima svoj čar in je polno spominov, tudi na vroče poletne dni na domačiji. Pripovedovalka jih je z veliko občutka prelila v literarno zgodbo, ki nas kar ponese v podobe tedanjega življenja in veselja.

V. K.

Kopališče

Poletna vročina je še pripekala. Bil je avgust, že se je bližal veliki šmaren. Ozračje je bilo pregreto, a pri tleh je bilo soparno in zadušljivo vroče. Druge košnje skorajda ni bilo, pobrala jo je suša. Venelo je celo trdoživo leskovo grmovje po pustih obronkih in kobule lešnikov so nedozorele ležale ob presušenih koreninah. Lešnikov ne bo!

Kolarjev

Kratka zgodba za oddih od dela

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
14.07.2021 23:28 (Jul 14, 2021)

Zgodba Štefke Bohar govori o tem, da se v življenju nenehoma poslavljamo: gibalo v njem so spremembe, in te prinašajo tudi slovo. Tako se mora prvoosebna pripovedovalka soočiti s trenutkom, ko se izkaže, da bodo opustili breg, del sveta njihove kmetije, na katerega so vezani njeni najzgodnejši otroški spomini. Avtorica dobro ustvari strukturo zgodbe tako, da s prizori iz pripovedovalkinega življenja, vezanimi na domači breg, utemelji svojo bolečino ob izgubi dela sveta. Kajti to je svet njenega otroštva, je del njenega življenja.
V. K.

Izgubljeni svet
Večerilo se je. Topel južni veter je gnal oblake, ki so žareli na zahodu. Od vsepovsod so prihajale pomladanske sape.
»Jutri pojdeva na Mačkovo, če ne bo dežja. Breg že gotovo zeleni. Tam začne trava vedno prej poganjati,« je mama namenila naročilo Tinki. To je pomenilo, da bosta zjutraj prej opravili v hlevu in nato šli grabljat v breg.
S traktorjem sta od doma do tja potrebovali pol ure. Tinka je ob večerih rada brala knjige ali pa si zapol

Zgodba za prijeten dan

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
12.07.2021 16:04 (Jul 12, 2021)

Bučno olje

»Štefan me je povabil, da se naslednji teden lahko oglasiva pri njih, če želiva. Ima prost termin, samo belo olje pripeljeva s seboj in steklenice,« mi je mož z navdušenjem oznanil, da bova končno le enkrat naredila svoje bučno olje.  Odkar je poslovno sodeloval in imel stike z različnimi pridelovalci kmetijskih izdelkov, se je večkrat navdušil za kakšno domačo proizvodnjo, bodisi pridelave kisa, pečenja svinjskih kožic, sušenja sadja, kisanja zelja in še kaj. Sama sem ga odvračala od vseh teh namenov, saj stvari na začetku nikoli niso tako preproste kot na koncu, ko je izdelek gotov in zapakiran v privlačno embalažo. To je vedel tudi on, a želje so ostajale – in radovednost tudi. To pa je bilo in bo tisto, kar človeku polni srce in ga ohranja živahnega, živega. In to  sva vedela oba.

Bil je mrzel poznojesenski dan, ko sva se z vsem potrebnim odpravila na pot. V slabih dveh urah sva prispela na drugi konec dežele, v prelepo vasico na rahlo prislonjeni legi, s cerkvenim zvoni

Odmor za kratko zgodbo

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
05.01.2021 22:52 (Jan 05, 2021)

Ni jih bilo malo, predvsem pa je bila večina zgodb zelo dobra, tako da bi si želeli objaviti še kakšno zgodbo ali pesem več. Vsi moji adventi je črtica iz današnjih dni, drobir raznih dogodkov okrog adventa, spretno povezan v pripovedi o predbožičnem času, ki kratkočasijo in dajo misliti, da smo lahko tudi  v letošnjih dnevih pred prazniki našli kaj lepega in da je včasih življenje dobro pogledati z malo lahkotnejše plati. Lepo vabljeni k pisanju tudi v letošnjem letu!

V. K.

Vsi moji adventi

Lansko leto je bilo zame čudno. Imel sem smolo, kar nekajkrat sem se poškodoval; zgolj neprevidnost, povsem nepričakovano. Pomislil sem že, da so kriva leta. A ravno v enem letu, menim, se človek vendar ne postara toliko?!

Že vrsto let hodim na naš Hribc, pičlega tisočaka je visok; zelo prijetna, ne prenaporna hoja urica hoda od doma. Spotoma srečam kakega znanca, izmenjava si nekaj besed, da me sapa dohiti, in grem naprej. Ampak letos je marsikaj drugače kot prejšnja leta. Saj se še srečujemo na s

Zgodba za lepši večer

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
15.10.2020 14:47 (Oct 15, 2020)

Tale zgodba pisateljice Polone Škrinjar je nadvse aktualna. Govori o priljubljenem dimnikarju, ki ga je doletela neprijazna usoda: iz vasi, kjer že dolgo ometa dimnike, ga izriva močnejša dimnikarska služba. A vendar je to predvsem intimna zgodba o neki tihi ljubezni in naklonjenosti. Polona Škrinjar zna v svoje zgodbe subtilno vplesti celo paleto človeških čustev, marsikatera od njih, posebno ljubezenska, pa ostanejo neizgovorjena. V tem resnem času pa je v zgodbo vpletla še nekaj dragocenega: humor, ki ves čas tiho spremlja pripoved in ji doda še eno, prijazno razsežnost.

V. K.

Dimniki Florjana Tiča

Florjan Tič je bil dimnikar, vse odkar je majhna vas v jeloviških hribih vedela zanj. Bil je priljubljen, posebno pri starejših ženskah, ker je bil prijazen in ustrežljiv. Na vse te lepe lastnosti se je najbolj spoznala Lenka, majhna jezikava Šopova Lenka, njegova stalna stranka.

A glej ga vraga! Dimnikarstvo je prevzela Komunala v Štanti, v mestu na drugi strani hriba, in uvedla svoja st

Kratka zgodba za lepši dan

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
21.08.2020 14:14 (Aug 21, 2020)

Avtorica v tej zgodbi o ubožnem človeku s prizorom zatajitve potrka na našo vest, sram in sočutnost, občutja, ki pogosto ugasnejo v vsakdanjem ritmu življenja. Pa vendar, koliko je vredno, če človekovo srce še vedno zazna stisko in nesrečo drugega in mimoidoči brez pomisleka ali odvečnih vprašanj stisne kovanec prosečemu v dlan. To je pravzaprav portretna zgodba, ki prebuja človekovo občutljivost.

V. K.

Sram

V slovarju sem prebrala, da beseda sram pomeni neprijeten, neugoden občutek, ki nastane iz zavesti o neprimernosti, nečastnosti nekega dejanja, dogodka, spomina. V tej zgodbi, ki vam jo bom povedala, gre prav za to. In še za več. Gre za zavedanje nemoči, prizadetosti in bolečine, ki prebudi v človeku občutek manjvrednosti, nevrednosti, nepotrebnosti, nekaj, kar ga notranje razvrednoti in zaradi česa postane drug človek. Zasramovan in zaznamovan. Pa ne bi smelo biti tako.

Nestl smo ga klicali, kako mu je bilo v resnici ime, nam ni bilo znano. Nisem še hodila v šolo, ko je pričel zah

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj