Vlasta Kunej KMEČKI GLAS

Prijatelji (13)
KMEČKI GLAS Franc Fortuna
KMEČKI GLAS
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
Plavec Joz
Barbara Remec KMEČKI GLAS
Geza Grabar
REVIJA O KONJIH
Ziliute88edita Edita
Spremljevalci (4)
Katja Rebolj
Marja Mavse

Kategorija: kremne.juhe

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Rogljički in košarice z mandlji
Browniji z malinami
Kratka zgodba za deževen večer
Iz jušnika se kadi!
Magnezij - mineral proti stresu
Pekoča usta in bolečine v jeziku
Torte s sadjem
Slane pite
Izguba zavesti
Hitro pripravljeno kosilo: testenine
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
advent
( 1 )
afte
( 1 )
ajda
( 1 )
ajvar
( 1 )
Alkohol
( 1 )
anemija
( 1 )
astma
( 1 )
avokado
( 1 )
Beremo
( 1 )
bezeg
( 1 )
biftek
( 2 )
bleki
( 1 )
bobići
( 1 )
boranja
( 1 )
bovla
( 1 )
branje
( 5 )
buče
( 1 )
bučke
( 1 )
buhtlji
( 2 )
burek
( 1 )
čaji
( 1 )
čemaž
( 2 )
chutney
( 1 )
Cimet
( 1 )
čipke
( 1 )
cmoki
( 2 )
covid
( 1 )
covid19
( 3 )
črtica
( 1 )
demenca
( 3 )
Dr
( 1 )
džemi
( 1 )
februar
( 1 )
filmi
( 1 )
fokača
( 2 )
frtalja
( 1 )
gin
( 1 )
gluten
( 1 )
golaž
( 4 )
gripa
( 1 )
hobi
( 2 )
hobiji
( 1 )
hokaido
( 1 )
HPV
( 1 )
hren
( 1 )
humus
( 1 )
imunost
( 1 )
Izleti
( 1 )
jabolka
( 2 )
jeglič
( 1 )
juhe
( 11 )
jurjevo
( 1 )
kap
( 1 )
kape
( 1 )
kaša
( 1 )
kaše
( 1 )
kečap
( 1 )
klopi
( 1 )
kolači
( 1 )
kolagen
( 1 )
koline
( 1 )
kosilo
( 1 )
kostanj
( 1 )
krača
( 1 )
kresnik
( 2 )
krofi
( 1 )
kroketi
( 1 )
kruh
( 1 )
lazanja
( 2 )
lignji
( 1 )
limone
( 1 )
Lokvica
( 1 )
lovor
( 1 )
mango
( 1 )
melanom
( 1 )
Metlika
( 1 )
moke
( 1 )
Muriša
( 2 )
njoki
( 1 )
noma
( 1 )
oamke
( 1 )
obara
( 1 )
ocena
( 1 )
ograje
( 1 )
omlete
( 1 )
paelja
( 1 )
pašjon
( 1 )
pasta
( 1 )
pasulj
( 1 )
peka
( 1 )
pesto
( 1 )
pik ose
( 1 )
pire
( 1 )
pite
( 1 )
pohod
( 1 )
polenta
( 1 )
polpete
( 2 )
pomlad
( 1 )
postrvi
( 1 )
potice
( 2 )
prelivi
( 1 )
primule
( 1 )
pust
( 2 )
putika
( 1 )
ramstek
( 1 )
ravioli
( 2 )
rebrca
( 1 )
recepti
( 1 )
regrat
( 1 )
repa
( 1 )
rez
( 1 )
rezanci
( 1 )
rezine
( 1 )
rižote
( 2 )
romani
( 1 )
romesco
( 1 )
rosti
( 1 )
rulada
( 2 )
rulade
( 1 )
shramba
( 1 )
shranki
( 6 )
sir
( 1 )
sirij
( 1 )
sirup
( 1 )
Sivka
( 2 )
škarje
( 1 )
sladice
( 10 )
slamnik
( 1 )
slive
( 1 )
solata
( 1 )
solate
( 2 )
Solzice
( 1 )
sorbet
( 1 )
Sternen
( 1 )
stres
( 1 )
strije
( 1 )
sufle
( 1 )
tartini
( 1 )
tetanus
( 1 )
torta
( 1 )
torte
( 3 )
trata
( 1 )
udarci
( 1 )
Uši
( 1 )
v
( 1 )
varice
( 1 )
vitkost
( 1 )
voda
( 1 )
vrata
( 3 )
Vraže
( 1 )
Vrba
( 1 )
Vrt
( 5 )
zakuhe
( 1 )
zaprtje
( 1 )
žar
( 2 )
zaseka
( 1 )
zavitki
( 1 )
zdravje
( 1 )
zelje
( 1 )
žetev
( 1 )
žganci
( 1 )
zgodba
( 1 )
zgodbe
( 3 )
IŠČI PO ARHIVU
November 2022
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Iz jušnika se kadi!

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
23.11.2022 16:50 (pred 4 dnevi)

Veliko zamisli za različne juhe boste našli v knjigi Ive Dolenc Juhe za vse okuse.

Krompirjeva juha z ohrovtom

Sestavine: 400 krompirja, sol, poper, 1 čebula, 1 strok česna, 1 peteršiljeva korenina, 100 g narezanega blanširanega ohrovta, 50 g krpic iz rezančnega testa, lovorov list, timijan, olje, 1 žlica moke, sesekljan peteršilj

Olupimo krompir in peteršiljevo korenino in oboje narežemo na kocke. Dodamo lovorov list, sesekljan česen in timijan. Skuhamo in dodamo svetlo prežganje iz olja, moke ter sesekljane čebule. Posolimo in popopramo. Dodamo krpice iz rezančnega testa in kuhamo še 10 minut. Na juho damo sesekljan peteršilj in blanširani ohrovt.

Bučna juha s kostanji in popečenimi gosjimi jetri

Sestavine: 450 g mesa buče (hokaido ali muškatne buče), 1 čebula, 50 g masla, 1 žlica limonovega soka, oljčno olje, zelenjavna jušna osnova, šopek krebuljice in peteršilja, sol, poper, kostanj, gosja jetra, timijan

Segrejemo maslo in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Nato dodamo na kocke

Svilnata paradižnikova juha

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
15.09.2022 15:49 (Sep 15, 2022)

Takole lahko uporabite verjetno še zadnje letošnje češnjeve paradižnike in tale žareča juhica bo lepo slovo od vročega poletja.

Zanjo potrebujemo tele sestavine: 550 g češnjevih paradižnikov, 150 g rdeče paprike, 1 manjšo čebulo, 35 ml ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žličko sladkorja, 3/4 žličke soli, 350 ml zelenjavne jušne osnove, 100 ml sladke smetane, ščep suhega origana, 1/4 žličke česna v prahu; za okras: sveža bazilika in žlička sladke smetane na krožnik

Pečico segrejemo na 220 stopinj.

Češnjeve paradižnike speremo in razpolovimo, papriko očistimo semen in narežemo na večje kose, čebulo olupimo in narežemo na štiri dele. Vse razporedimo po pekaču, prelijemo z oljčnim oljem, posolimo in potresemo sladkor. Damo v ogreto pečico za 50 minut.

Pečeno zelenjavo zmeljemo v blenderju do gladkega. Če nimamo zmogljivega blenderja, uporabimo palični mešalnik.

V mešalniku zmleto zelenjavo vlijemo v kozico, prilijemo zelenjavno jušno osnovo, sladko smetano in začimbe: origano in česen v pra

Kako porabimo zelenjavo s poznopoletnega vrta

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
14.09.2022 16:54 (Sep 14, 2022)

Vrt nam ponuja toliko vsega: v tem času lahko iz gomoljnic in korenovk pripravimo marsikaj dobrega, tudi sladice. Odlične sezonske recepte iz teh vrtnin boste našli v knjigi Barbare Remec Slastno iz korenin.

Pita s pesno-malinovo kremo

Sestavine: za masleno testo: 155 g zmehčanega masla, 60 g sladkorja v prahu, 1 žlička nastrgane lupinice, biopomaranče, 1 veliko jajce, 225 g pšenične bele moke, ščep soli; za pesno-malinovo kremo: 1 ½ lončka (lonček meri 250 ml) sladke smetane, ½ lončka sladkorja, ¼ lončka koruznega škroba, 4 rumenjaki, 1 kuhana pesa, ⅔ lončka svežih malin

Priprava testa: V električnem mešalniku z nastavkom za testo stepemo maslo, sladkor v prahu in pomarančno lupinico v masleno kremo. Stepamo približno 3 minute, nato dodamo jajce in sol, po delih pa še presejano moko. Mešamo le toliko, da testo odstopi od stene posode. Testo zavijemo v prosojno folijo in shranimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

Testo razvaljamo in z njim obložimo izbrani pekač za pite, dno in robove. Odv

Zelenjavne kremne juhe

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
12.01.2021 19:22 (Jan 12, 2021)

Naša kuhinja je zelo raznovrstna, v njej poznamo tudi veliko različnih juh. Z njimi lahko popestrimo prehrano, še posebno pa se prilegajo v mrzlih dneh. Kremne juhe se v naši prehrani nekoliko teže uveljavljajo, vendar je škoda, saj so lahko prebavljive in obenem nasitne. Zelenjavo pri pripravi juhe skuhano do mehkega, vendar je ne smemo prekuhati, tako da ohrani okus in barvo. Poleg tega so kremne juhe tudi hitro pripravljene.

Grahova juha z baziliko

Sestavine: 2 čebuli, 1 steblo  zelene, 1 srednje velik korenček, 1 strok česna, 400 g graha (lahko zamrznjenega), voda, zelenjavna kocka brez konzervansov, šopek sveže bazilike ali ščep posušene, sol, poper, parmezan, oljčno olje

V večji posodi segrejemo oljčno olje in dodamo sesekljano čebulo, narezano zeleno, korenje in strt česen. Pokrito dušimo, dokler se zelenjava ne zmehča. Občasno premešamo.

Dodamo grah in vodo, v kateri smo raztopili zelenjavno kocko, ter zavremo. Kuhamo, tako da se zmehča vsa zelenjava. Dodamo sesekljano svežo al

Jesenske kremne juhe

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
25.09.2020 12:17 (Sep 25, 2020)

Juha iz zelenje, pastinaka in pora so tri dobre kremne juhe, ki jih je čisto preprosto pripraviti. Pastinak je v slovenski kuhinji manj znan, čeprav ima prijeten okus. Podoben je peteršiljevi korenini. Lahko ga pečemo skupaj s krompirjem, in če ga že imamo, lahko pripravimo tudi juho.

Kremna juha iz zelene s pehtranom

Sestavine: 1 gomolj zelene, 2 krompirja, oljčno olje, jušna osnova, pehtran, 200 g kisle smetane, poper, 1 žlička mletega muškatnega oreščka

Zeleno olupite in jo na oljčnem olju na hitro podušite. Dodajte olupljen in na kocke narezan krompir, zalijte z jušno osnovo in kuhajte do mehkega.

Ko je krompir zelenjava kuhana, juho zmešajte z mešalnikom in ponovno zavrite. Pehtran sesekljajte in ga skupaj s kislo smetano dodajte juhi. Preden juho ponudite, jo popoprajte in dodajte muškatni orešček.

				Pixabay<br>			Pixabay

Naročite knjigo s klikom na naslov JUHE ZA VSE OKUSE. 

Kremna juha iz pastinaka

Sestavine: 6–8 korenin pastinaka, 1 krompir, 1 korenček, 1 čebula, 1 žlička masla, 200 ml

Kremne juhe

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
21.08.2018 08:32 (Aug 21, 2018)

Sestavine: 500 g neolupljenih bučk zucchini, 100–150 ml sladke smetane, 2 vejici svežega timijana, sol, poper, 1 žlička mletega muškatnega oreščka, 100–150 g topljenega sira

Oprane bučke narežemo na večje kocke in jih damo kuhat v slan krop. Skuhajo se v nekaj minutah. Dodamo sladko smetano, topljen sir, sesekljan timijan, muškatni orešček, sol, poper in juho zmešajte v mešalniku.

Več receptov najdete v 33. številki Kmečkega glasa

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj