Članek
Kakšna je vloga vode v telesu?
Objavljeno Jul 15, 2015

Voda je sestavni del vseh nas in je poleg zraka najbol bistven element za naše preživetje. Naše telo vsebuje približno dve tretjini vode, ki je ključnega pomena pri opravljanju glavnih življenskih funkcij.

 

Možgani: približno 75 % možganov je voda. V kolikor ne zaužijemo zadostne količine vode se prenos hranil do možganov zmanjša. Posledice so lahko vrtoglavost, zmedenost, razdrežljivost, pomanjkanje koncetracije. Dolgotrajna dehidracija pa lahko celo povzroči trajne poškodbe možganov.

Kri: 85 % krvi je voda. Premajhna količina zaužite vode lahko povzroči zgostitev krvi, kar predstavlja oteženo delo (srcu) za črpanje in poganjanje krvi po telesu. 

Ledvice: brez zadostne količine vode ledvice ne morejo  odstranjevati odpatkov in soli iz telesa.

Jetra: naloga jeter je presnavljanje maščob. V kolikor v telesu ni zadostne količine vode, prevzamejo  določena dela ledvic in tako ne presnavljajo toliko maščobe, kot bi bilo potrebno. 

Kosti in sklepi: 22 % kosti je voda. Voda služi kot lubrikant v sklepih in omogoča neovirano drsenje sklepnih površin.

Prebavni sistem: voda je pomemben dejavnik tudi pri prebavi, saj je osnova za slino in želodčno kislino. Premajhna količina vode lahko povzroči trebušne krče in zaprtje.

Poskrbite za svoje zdravje in vsak dan spijte zadostno količino čiste vode.