Članek
Voda je "miss športa"
Objavljeno Jul 16, 2015

Si že slišal, kako se imenuje »lepotica,« ki je namesto odra izbrala pomembno vlogo v prehrani športnika? To je voda! Zakaj takšna prispodoba?

Ko pogovor nanese na prehrano športnika, najpogosteje slišimo izraze kot so: proteini, ogljikovi hidrati, vitamini, itd… Vse prevečkrat pa pozabljamo na bistvo življenja, vodo.

Gre za življenjsko »sestavino« ki v našem telesu kroži ves čas, ne glede na to, ali smo profesionalni športnik ali zgolj rekreativec. Med delovanjem našega telesa pa neprestano izgubljamo količine vode, za katere moramo ves čas skrbeti, da so ustrezno nadomeščene. Prav zato nekateri strokovnjaki pravijo, da 8 kozarcev popite vode na dan odpravi vse tegobe stran. Koliko kozarcev vode iz pipe pa si danes popil ti?

 Da pa bomo vedeli zakaj bi morali poseči po kozarcu vode iz pipe prav ta trenutek, bomo pogledali prednosti pitja vode:

  1. Je ključ pri izgubljanju telesne teže.

Bliža se poletje in mnogi iščejo tisto pravo dieto ali magično tableto za hujšanje. Pozabi nanje! Pitje vode pred obrokom nam daje občutek polnosti, prav zaradi slednjega v naše telo vnesemo manj hrane, poleg tega pa nam pomaga uravnavati našo telesno presnovo.

  1. Izboljšuje vzdržljivost med samo vadbo.

Naše mišice delujejo podobno kot avtomobil, saj med vadbo izgubljajo potrebno »gorivo«, oziroma elektrolite in tekočino, ki lahko imajo kot posledico počasnejše gibanje, utrujenost in ne skoncentriranost. Prav zaradi slednjega je priporočljivo, da 1 uro pred vadbo spijemo vsaj pol litra vode, med samo vadbo pa vsaj 2 dcl na vsakih 20 min.

  1. Preprečuje mišične krče.

Mišični krči so del športa, vendar ne v primeru, če telo že pred vadbo pripravimo z zadostno količino popitevode, z čimer bomo preprečili dehidracijo, ki pa je pogost vzrok za bolečine mišic ob naporih.

  1. Pomaga da je naša koža čista.

Ko z zadostno popito količino vode pospešimo našo presnovo in čiščenje našega metabolizma, s tem povzročimo, da se iz našega telesa izločijo tudi strupi, ki so pogosto glavni vzrok za težave z kožo.

  1. Zmanjšuje stres in utrujenost.

Občutek žeje oziroma pomanjkanje vode v našem telesu imenujemo dehidracija, katera pa je glavni vzrok za sproščanje hormona za stres, kortizola, in s tem posledično tudi občutka utrujenosti.

  1. Odpravlja glavobol.

Glavna funkcija vodeje spiranje strupov iz telesa. Vaši možgani so 75% iz vode, zato tudi najmanjša dehidracija lahko povzroči glavobole.

Na koncu koncev lahko potegnemo črto in rečemo, da je voda nujna »hrana« za športnike, tiste ki hujšajo, zate, zame… Za vsakogar! In glede na vse učinke ki jih prinaša, je naziv »miss športa« še najmanj kar ji lahko pripišemo.

Piti moramo veliko vode.

 Jasmina Strašek na portalu Študentska vadba.