Članek
Kako voda pomaga pri učinkovitejšem učenju?
Objavljeno Oct 26, 2015

Voda pomaga uravnavati telesno temperaturo, krvne celice oskrbuje s kisikom in hranili, odstranjuje toksine in jo najdemo povsod v telesu (v prebavnih, sklepnih in drugih tekočinah telesa, varuje organe in vezivna tkiva). Pa ima voda vpliv mentalni vpliv, ne le fizičnega? Kakšen vpliv ima voda na delovanje naših možganov in na miselne procese? Ali kakorkoli pripomore k uspešnosti učenja otrok?

Voda je osnovni gradnik zdravja možganov in njihovega delovanja. Osnovni gradniki možganov, nevroni, vodo shranjujejo v vakuolah, nekatere funkcije vode v možganih pa lahko označimo kot vzporedne njeni funkciji v telesu (odplavlja nepotrebne snovi, hladi možgane, pospešuje cirkulacijo ...). Vpliva tudi na miselne procese, ki se v možganih izražajo kot kemični procesi. Pri vsakem dejanju, misli ... se v možganih oblikuje nevrotransmiter, ki informacijo preda ključnim nevronom. Za kakovosten in hiter prenos nevrotransmiterjev med nevroni prek sinaps je bistven tonus membrane in tu ima voda izjemno pomembno vlogo. Za vzdrževanje tonusa je namreč hidracija pogoj. In kako lahko znanstvene domneve prenesemo v resnično življenje?

Po izsledkih številnih raziskav vidimo, da ko enkrat začutimo žejo, smo že izgubili okoli 2 % vode v naših telesih, takrat se tudi kognitivna učinkovitost zmanjša za 10 %. Dehidriran človek je nerazpoložen in nemotiviran in vse to še dodatno zmanjša kognitivno učinkovitost. Možgani morajo za nemoteno delovanje v stanju dehidriranosti namreč vložiti precej več energije in slike magnetne resonance so dokazale, da se dejavnost možganov veča prav v predelih, ki so zadolženi za reševanje problemov in učenje. Za kakovostno in učinkovito učenje je voda torej bistvenega pomena, kar potrjuje tudi psihologinja in svetovalka Sabina Šilc, ki je med osnovne fizične pogoje za učinkovito učenje umestila gibanje, ustrezno prehrano in pitje zadostne količine vode, sodnih sokov in sladkanih pijač pa ne vidi kot dober nadomestek. Naše malčke moramo zato spodbujati k pitju vode in tudi sami ne smemo pozabljati na to pomembno tekočino.

Več:

http://www.philippanormanmd.com/articles/school-health-and-nutrition/feeding-the-brain-for-academic-success-how

http://www.telegraph.co.uk/journalists/richard-gray/7728442/Dehydration-makes-young-brains-inefficient.html

http://www.sabinasilc.com/images/stories/clanki-viva/viva26.pdf