Članek
Pohodništvo
Objavljeno Apr 22, 2015
Kobarid leži ob vznožju mogočnega Krna, Stola in Matajurja ter v bližini številnih gora in hribov, zaradi katerih je kraj odlična izhodiščna točka za pohodnike.
Po predhodnem dogovoru vas lahko zapeljemo do izhodišča in vas ob sestopu pripeljemo nazaj v Dolino.

Nekaj idej za čudovite pohodniške izlete (vir: www.hribi.net):

KRN:


Višina: 2244 m
Krn je z višino 2244 m najvišji vrh Krnskega pogorja, pogorja, ki se strmo dviga nad osrednjim delom reke Soče. Z vrha, na katerem se nahaja razgledna plošča, se nam odpre lep razgled, ki seže od Jadranskega morja, prek Matajurja in Breginjskega oz. Kobariškega Stola do Kanina. Na severno in vzhodno stran, pa se nam odpre lep razgled na najvišje vrhove Julijskih Alp. Ob lepem vremenu pa razgled seže še bistveno dlje.

MATAJUR:


Višina: 1642 m
Matajur je razgledna gora, ki se nahaja na meji med Slovenijo in Italijo. Z vrha je lep razgled na Kobariški oz. Breginjski Stol za katerim levo od njega opazimo Karnijske Alpe in del zahodnih Julijcev, kjer kraljuje skupina Kanina. Na vzhodno stran pa opazimo Krn in greben Krnčice za katerim opazimo vrh Triglava. Proti jugovzhodu opazimo Golake, proti jugu pa Jadransko morje, kjer se lepo vidi pristanišče v Trstu. Na vrhu stoji manjša cerkev (kapela) in v njeni bližini razgledna plošča z vpisno skrinjico.


STOL:


Višina: 1673 m
Breginjski oz. Kobariški Stol se nahaja v najdaljšem grebenu v Julijskih Alpah. Greben meri 25 km oz. kar 35 km, če štejemo še zahodni del. Z vrha, na katerem stoji nekaj oddajnikov se nam odpre lep razgled na kaninski masiv, osrednje Julijske Alpe, Krnsko pogorje, Matajur, Jadransko morje, Breginjski kot in že prej omenjeni greben, kjer pogled seže do Breškega Jalovca.


MUZEC (MUSC)


Višina: 1612 m
Muzec oz. Musc (na zemljevidih tudi Mali Muzec) je 1612 m visoka gora, ki se nahaja severno od Breginjskega kota. Z vrha, na katerem je vpisna skrinjica in žig, se nam odpre lep razgled na Julijske Alpe in njihovo predgorje.