Članek
Razstava Bontonček - ustvarjalni odzivi udeležencev delavnic
Objavljeno May 22, 2014

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

vabi na odprtje razstave

Bontonček – ustvarjalni odzivi udeležencev delavnic,

ki bo v četrtek, 29.05.2014, ob 19.00, v Klubu SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto

Razstavljeni bodo vtisi udeležencev o projektu, njihove risbe in tipne slike, zahvalni verzi, medijski odzivi, pripomočki za izvajanje delavnic, predstavitve izvajalcev ter fotografije iz dogajanj na delavnicah.

Slavnostni govorec na otvoritvi bo vodja projekta Bontonček Viki Vertačnik!

   

YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa že od leta 2008 izvaja delavnice Bontonček po ljubljanskih osnovnih šolah in osnovnih šolah širom po Sloveniji, Četrtnih mladinskih centrih, na različnih festivalih v Ljubljani in drugod po Sloveniji, na fakultetah, v župnijah, v vrtcih in vsepovsod, kjer si želijo izkustva naših delavnic.

Udeležence delavnic seznanimo z življenjem hendikepiranih. Vprašajo nas lahko vse, kar jih zanima in česar še ne vedo. Z različnimi metodami se vživljajo v doživljanja hendikepiranih. Preizkušajo tehnične pripomočke in prilagojene igre, ki jih hendikepirani uporabljamo v vsakdanjem življenju ter iščejo nove možnosti prilagoditev. Naučimo jih pravil lepega vedenja do hendikepiranih, da složno živimo drug z drugim. Pokažemo jim solidarnost, vključenost, vrednost in iznajdljivost ter odstranimo strah pred drugačnostjo.

Vedno smo zelo veseli odziva udeležencev in prav zaradi njih je nastala pričujoča razstava!

Delavnice Bontonček so bistvene za razumevanje koncepta neodvisnega življenja hendikepiranih, saj z njimi osveščamo in izobražujemo otroke, mladostnike ter druge zainteresirane o hendikepu, preprečujemo nastanek stereotipov in spodbujamo vključevanje v družbo.

Program Bontonček sofinancirajo FIHO, Mestna občina Ljubljana in Javni zavod Mladi zmaji.

Program Neodvisno življenje hendikepiranih sofinancirajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, MOL, FIHO, Zavod RS za zaposlovanje: program asistentka/asistent bom in program javna dela, Občine: Vipava, Domžale, Trbovlje, Turnišče, Kobarid, Komen, Črenšovci, Izola, uporabniki in donatorji.

Program SOT 24,5 podpirajo MOL - Urad za mladino, FIHO ter posameznice in posamezniki, ki s svojim prostovoljnim delom pripomorejo k širitvi idej YHD.

Vabljeni!