Članek
Popularnost vgradnih omar v Sloveniji
Objavljeno Oct 23, 2015

Vgradne omare so v Sloveniji že vrsto let pohištveni hit, ki si ga želi v svojem stanovanju vedno več družin. Pri nas so se pojavile od leta 2007 naprej, ko je povpraševanje po njih doseglo njihov vrhunec, danes pa je sicer zaradi vsesplošne krize povpraševanje po njih nekoliko upadlo.

Kljub temu pa se za vgradne omare v Sloveniji, samo preko spleta zanima na mesečni ravni cca. 1900 spletnih iskalcev.

Njihova popularnost je tako velika predvsem zaradi dveh lastnosti. Z njimi, po eni strani v celoti izkoristimo prostor, v katerega so postavljene, po drugi strani pa cenovno ne odstopajo toliko od klasičnih omar, kot si marsikkdo misli na začetku oz. pred njihovim nakupom.

Najbolj priljubljene prostorske lokacije kamor se vgrajujejo vgradne omare v gospodinjstvih, so predsobe in hodniki, spalnice, otroške in mladinske sobe, sicer pa je njihova vgradnja prisotna tudi v dnevnih sobah in še posebej pogosto pod stopnicami.

Za poslovno rabo so vgradne omare primerne predvsem za pisarne, ki želijko v celoti izkoristiti prostor (vgrajene so namreč od tal do stropa) ter od enega do drugega zidu, ali pa kot omare, ki en delovni prostor razdelijo na dva. V večjih poslovnih prostorih so vgradne omare tudi izdelane kot pregradne omare za večje prostore.

Ker gre za produkt, ki je izdelan po naročilu, je pri njihovi izdelavi mogoče povsem samostojno izbirati barve za fronte vgradnih omar (lesne barve, barve stekel, ogledal,...) ter barve omanrih korpusov (notranjosti vgradne omare). Sicer pa si notranjost vgradnih omar vsak uredi po svojih potrebah in željah.

Če so pred leti bili glavni elementi v notranjosti vgradne omare predvsem predali in police, se danes v notranjosti vgradne omare znajdejo še povsem unikatni in edinstveni omarni dodatki: hlačniki, namenjeni izključno obešanju hlač, dodatek za obešanje kravat (kravatnik), senzorska svetila, ki svetijo le, ko omaro odpremo, izvlečne police, izvlečne obešalne palice ter različni predali z različnimi mehanizmi njihovega odpiranja (push predali, pull predali, električni predali, mehanski predali,...)

Med ponduniki vgradnih omar v Sloveniji, prevladuje trojna ponudba:

  • vgradne omare preko velikih trgovskih pohištvenih vergi (ruta, harvey norman, ikea,....)
  • vgradne omare preko terenskih svetovalcev in merilcev prostorov
  • vgradne omare pri specialistih

V osnovi so najbolj poznane vgradne omare, ki so izdelane s klasičnimi krilnimi omarnimi vrati in pa vgradne omare z drsnimi vrati.

Preberi več