Članek
3 glavne prednosti in koristi SEO optimizacije spletnih strani [ki sem se jih naučil v 8 letih dela v SEO)
Objavljeno Nov 22, 2019

Ker bo januarja 2020, točno 8 polnih let, odkar se samostojno ukvarjam z optimizacijo spletnih strani (SEO), o kateri sicer pišem na svojem blogu SEO-Praktik.si, sem se odločil, da 3 prednosti in koristi SEO optimizacije spletnih strani, predstavim tudi tukaj.

Čeprav prednosti spletne optimizacije, tisti, ki se s SEO optimizacijo, redno ukvarjate, tako ali tako, že zelo dobro poznate, je spodnji zapis namenjen bolj tistim, ki optimizacijo spletnih strani, še ne poznajo.

btw: poleg prednosti, ima SEO optimizacija, tako kot vsaka druga stvar v življenju, tudi svoje pomankljivosti - a o njih v tem zapisu, ne pišem....

Uvrstitev spletne strani na prvi strani Googla

Prva prednost optimizacije spletnih strani je ta, da dobro optimizirana spletna stran, rangira višje v iskalnikih, še posebej v Googlu. Kako pomembno je biti v Googlu, s svojo spletno stranjo, uvrščen čim višje, pove podatek, da si prvih 5 organskih (neplačanih) prikazov spletnih strani, na prvi strani Googla, ogleda cca. 70% uporabnikov. Ostali kliki se razporedijo med tiste spletne strani, ki so globlje na Googlovi strani, med plačane oglase, klike na zemljevide, pametne kartice in druge (pretežno Googlove) entitete, spletne strani in produkte. Zelo podrobno, o tem koliko je vredno prvo mesto na Googlu, pišem v članku na povezavi.

Seo orodja pomagajo razkriti rezerve na spletnih straneh

Druga prednost rednega izvajanja SEO optimizacije (vsaj kar sem jo izkusil sam) je ta, da se preko SEO optimizacije, podjetniki seznanimo s celo kopico (brezplačnih in plačljivih SEO orodij), ki lastnikom spletnih strani, pomagajo sploh razumeti, zakaj se njihova spletna stran ne nahaja na prvi strani Googla, kje so največje rezerve spletnih strani (tako iz vidika SEO ustrezno spisanih spletnih besedil in drugih vsebin), kot tudi iz vidika uporabniške izkušnje. Vsaj kar sem sam imel priložnost stestirati in uporabljati različna SEO orodja, so mi največ uporabnih podatkov, za izboljšanje mojih spletnih strani, izdala SEO orodja, ki pomagajo iskati ključne besede, za katere se splača boriti za najboljše uvrstitve na Googlu. Skozi skoraj polnih 8 let prakse, sem delovanje precej SEO orodij, opisal tudi v rubriki SEO orodja, kamor "zlagam" opis vsakega novega SEO orodja, ki ga testiram in preizkusim. Eno malenkost pa sem kar ponosen, da pri svojem delu, ne uporabljam nič kaj plačljivih SEO orodij :)

Pisanje SEO besedil je super, dober trening

Tretja korist, iz katere sem ob svojem izvajanju spletne optimizacije, "potegnil" največ, pa je znanje iz pisanja SEO besedil. Ni ga lepšega občutka, kot tega, da spišeš nov blog zapis, na svoji spletni strani, tvoj prispevek pa se uvrsti na prvo Googlovo stran (ali, če je ključna beseda srednje težka), vsaj na drugi Googlovi strani. 

V tujini, pa tudi v Sloveniji, je blogerjev in ustvarjalcev spletnih vsebin (člankov in prispevkov) na tisoče in, če pomislim, da sem leta 2012, spisal prvih 86 blog zapisov, od tega pa na svojo spleto stran, pritegnil vsega 15 obiskovalcev (na mesec), je zdaj čisto drugače, ko pišem po SEO pravilih in vsak nov blog zapis pripelje vsaj nekaj novih obiskovalcev.

Mimogrede; tiste spletne strani, na kateri sem ustvarjal leta 2012, itak več nimam. Logično :).

Ne želim s tem povedati, da so blog zapisi tistih, ki jih ne optimizirate po SEO smernicah, kaj slabši (pravzaprav, bolj kot berem zapise drugih, vidim, da so ti 100 krat boljši od mojih), samo zdi se mi škoda, da ti blogerji ne pišejo po SEO pravilih. Ker bi tak zapis, v tem primeru, bil na prvi strani Googla, pravzaprav več let. SEO neoptimiziran zapis pa ima svoj domet vidnosti pač dokler je svež in v odvisnosti od tega kdo ga lajka, deli, komentira, na katerem mediju, v trenutku objave bloga. Če bi koga zanimalo, kako postati boljši SEO pisec (in obenem "ostati svoj" pri pisanju blogov in drugih spletnih besedil), mu posredujem še tole priporočilo: Kako postati boljši pisec SEO besedil.