Članek
11. Festival migrantskega filma

11. Festival migrantskega filma

Objavljeno Aug 31, 2020

{facebook http://za-misli.si/images/fmf.jpg}

Slovenska filantropija enajstič organizira FESTIVAL MIGRANTSKEGA FILMA (FMF), letos zaradi razmer dva meseca po običajnem terminu ob svetovnem dnevu beguncev. V  Ljubljano in 8 drugih mest po Sloveniji ponovno prihajajo projekcije in spremljevalni dogodki, ki osvetljujejo različne obraze migracij, azila ter življenja beguncev.

 

Festival migrantskega filma bo v Ljubljani potekal med 7. in 10. septembrom v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju in na Slovenski filantropiji. Obiskovalci si bodo festivalske filmske projekcije lahko ogledali v Hišah Sadeži družbe in partnerskih organizacijah v Mariboru, Murski Soboti, Ljutomeru, Žalcu, Cerknici, Logatcu, Metliki in Črnomlju.

 

V petih sklopih – Zidovi kolonializmov, Portreti, Premični domovi ženskih migracij, Pogledi iz Evrope in Mladi onkraj meja bo festival gledalcem ponudil 14 filmov iz 7 držav ter sklop kratkih filmov, ki so jih posneli mladostniki iz Slovenije. Na festivalu bo gostovalo 8 filmskih ustvarjalcev in gostje spremljevalnih dogodkov. Tudi tokrat bodo v ospredju aktualne zgodbe, povezane s posledicami globalne politike, z realnostjo prihoda v novo okolje in tkanjem novih socialnih vezi. S filmskimi zgodbami in prispevki gostov pozivamo k razmisleku o aktualni migracijski politiki in ponujamo drugačen pogled na ljudi, ki so ujeti v begunska taborišča, živijo v nehumanih razmerah ali izginejo nekje na poti.

 

»Premikati se, raziskovati nova področja je v naravi človeškega rodu. Toda milijoni, o katerih govorijo migrantski filmi, se ne premikajo zaradi radovednosti, želje po odkrivanju novega. Premikajo se, da bi ohranili svoja življenja in življenja svojih bližnjih, zaradi strahu.« - dr. Anica Mikuš Kos, predsednica Slovenske filantropije

 

Otvoritev festivala bo v ponedeljek, 7. septembra ob 20.30 uri v Kinodvoru v Ljubljani. Otvoritveni film Videti El Aaiun (2019) je posnel slovenski novinar Erik Valenčič v sodelovanju s fotografom Arnejem Hodaličem in fotografinjo Katjo Bidovec.

 

Letos bomo s filmoma Ukradeno otroštvo (Violated Childhood, 2019) in Stolp (Al Bourj, 2018), 8. septembra v Slovenski kinoteki ponovno spregovorili o situaciji v Palestini in razmislili o tem, kaj migracije pomenijo za migrantke s filmom Dežela žensk (Kadınlar Ülkesi, 2019), 9. septembra v Slovenski kinoteki.

 

Za konec bomo 10. septembra predstavili dva pogleda v Sloveniji živečih migrantov Kakšen Sirec pa si? (Why so UnSyrian?, 2019) in Spoznajmo se (Let's meet, 2019), ob 17. uri v Pritličju, po filmih bo sledil pogovor z avtorji. Isti dan ob 18. uri bodo v Slovenski kinoteki na sporedu kratki filmi mladostnikov o migracijah ter pogovor z njimi.  Festival bomo zaključili ob 20. uri na dvorišču Slovenske filantropije, s projekcijami petih kratkih filmov v okviru dogodka Kino na prostem.

 

Več o programu letošnjega festivala in spremljevalnih dogodkih lahko preberete na spletni strani festivala http://fmf-slovenija.si. Udeležba na dogodkih je brezplačna.

 

 

 


#Nadrejena-rss #Subkultura