Članek
Južni Sudan: vojna in največja humanitarna katastrofa se nadaljujeta (1. del)

Južni Sudan: vojna in največja humanitarna katastrofa se nadaljujeta (1. del)

Objavljeno Apr 18, 2017

{youtube 57Ku1pp1WZA}

30. marca 2017 je na Filozofski fakulteti potekal pogovor z naslovom Južni Sudan: vojna in največja humanitarna katastrofa se nadaljujeta. Gostovali so Tomo Križnar, Bojana Pivk Križnar in Kon Victor Dimo.

Neodvisnost Južnega Sudana julija 2011 je bila kontroverzna že od začetka, saj je pustila na severni strani meje Nubske gore, Modri Nil in Darfur, regije bogate z naravnimi viri in naseljene s staroselskim prebivalstvom, do katerega ima Bašir, predsednik Sudana, odkrito genocidno politiko. Še manj znano mednarodni javnosti in prav tako ignorirano s strani mednarodne politike je nasilje in lakota znotraj Južnega Sudana. Tudi tokrat je na novo izvoljena vlada podlegla mednarodni korupciji in partikularnim interesom lastne etnične skupine. Več o razmerjih med lokalnimi in državnimi akterji, vlogi oboroženih skupin in različnih etničnih skupin, odporu staroselskih skupnosti in interesih velesil, o kompleksni situaciji, o katerih mednarodni mediji ne poročajo, so povedali sogovorniki.

Tomo Križnar, nekoč popotnik, danes aktivist, borec za pravice staroselskih ljudstev, publicist, filmar, ki si zadnji dve desetletji na vse načine prizadeva za preživetje staroselskih ljudstev v obeh Sudanih.

Bojana Pivk Križnar je učiteljica in soborka Toma Križnarja.

Kon Victor Dimo je aktivist za človekove pravice, nekdanji borec SPLA in humanitarni delavec v Južnem Sudanu ter bivši finančni minister v zvezni državi Wau.

 

Posnetek: Marjetka Matić

 

Pogovor s Konom Victorjem Dimom si lahko ogledate tukaj: http://4d.rtvslo.si/arhiv/k2/174462222


#Nadrejena-rss #Subkultura