Članek
Sejem na poljskem polju - potopis: NEMČIJA 2015 - 5

Sejem na poljskem polju - potopis: NEMČIJA 2015 - 5

Objavljeno Sep 21, 2015

Seelow, 20. 9.

Tretjič v življenju sem bil na Poljskem (to pot je zadeva trajala več kot 3/4 ure, a spet ne tako dosti več) in spet je deževalo. Očitno je zame bolje, da se je izogibam ...

Obiskali smo sejem ne vem česa v Międzychódu. Tam so bile stojnice s hrano in obrtnim kičem, ena pa s plastičnimi otroškimi igračami. Med stojnicami so bili parkirani oldtimerji. V okoliških zgradbah so bili terariji s posušenim žitom in nagačenimi živalmi, razstava stare kmečke krame, starih poklicnih orodij in starih telefonov (slednji so se nahajali v restavraciji z juhami in pecivom). Glasbeniki so igrali ljudske pesmi in sentiše za ob dveh ponoči.


 

Obiskali pa smo ta sejem zato, da bi lahko pravi obiskovalci obiskali nas. Nudili smo namreč poslikave obraza in rok, barvanje gipsnih kipcev, vrtenje kolesa sreče, metanje krogel v tarčo, nekaj pripomočkov za poligon in plastično gugalnico, ki sta jo uporabili natančno ena deklica in ena žaba. S 'strankami' se nismo sporazumevali, ker smo govorili različne jezike, smo pa imeli 'promet'. Bili smo menda edini, ki nismo ničesar prodajali, a tudi tisti, ki so, so bili poceni. Počitnice na Poljskem človeku ne odrejo denarnice, pa še tuš je brezplačen, če sem tam tudi jaz ... Imeli smo 4 takšne tuše, pa vmes malo Sončka, nekaj vetra in hlad, a ljudje so kar bili tam. Med močnim dežjem so se zgolj zavlekli pod kakšno streho, ko je začel popuščati, pa so koj prilezli na plano in nadaljevali s sejmarjenjem.

Uroki, ki so me med izleti po okolici Seelowa medli prve dni, so izginili. Eno zgrešeno pot sem naslednjič našel. Sicer je tudi ta kasneje izginila, a sem jo na drugi strani proge spet našel, kot je bilo narisano na zemljevidu. Druga uročena pot pa se je izkazala za povsem skregano ne le z mojim zemljevidom, ampak tudi z vsemi, ki so bili narisani na turističnih tablah okoli začaranega območja. Kasneje sem zadevo preveril še na GoogleEarthu. Bil je še najbližji stanju na terenu, a ne bi dal roke v ogenj, da povsem ...

Misija Lucija se končuje. Jutri se začne misija Razgrajanje ob Poljski meji, potem Priključitev Sudetov, čez vikend pa Zavzetje Bratislave. Poročila bodo, ko bo e-kurirček dostavil pošto (jaz pa najprej staknil naslednjega e-kurirčka).

Do takrat pa: Auf Wiedersehen!

#Kolumne #Gregor-hrovatin