Članek
Papir servis se je danes primoran posloviti od 172 delavcev

Papir servis se je danes primoran posloviti od 172 delavcev

Objavljeno Nov 12, 2013

Vevče, 11. november 2013Podjetje Papir servis je na podlagi prejete sodbe Upravnega sodišča v Ljubljani, vezane na upravni spor nevladne organizacije Alpe Adria Green, izgubilo veljavno okoljevarstveno dovoljenje za svoje obratovanje v Vevčah. Brez dvoma gre za veliko presenečenje in še večjo zaskrbljenost vodstva in lastnikov podjetja, saj je Papir servis okoljevarstveno dovoljenje pridobil v skladu z vso veljavno zakonodajo. Za pomoč in rešitev nastale krizne situacije, v kateri se je znašlo kar 768 zaposlenih delavcev Papir servisa, smo se med drugim obrnili tako na predsednico vlade mag. Alenko Bratušek, ministra za kmetijstvo in okolje mag. Dejana Židana, ministrico za delo in socialne zadeve mag. Anjo Kopač Mrak, ministra za gospodarski razvoj mag. Stanka Stepišnika, na vseh sedem slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu ter na komisarja EU za okolje dr. Janeza Potočnika. Vse do danes z njihove strani, razen načelne podpore poslank Fajonove in Kleve Kekuševe, nismo dobili prav nobenega odziva. Prav zato ocenjujemo, da tudi ni več možnosti, da bi Papir servis v obratu v Vevčah, vse do pridobitve novega okoljskega dovoljenja z vsemi zahtevanimi okoljskimi presojami, pridobil začasno dovoljenje na podlagi 221. člena Zakona o upravnem postopku.


Epilog te odločitve sodišča, ki je zaradi vsebinske presoje, da na tem področju ni bila ustrezno prenesena evropska zakonodaja v slovenski pravni red, in da mora zato Papir servis v ponovno pridobivanje okoljevarstvenega dovoljenja s pozitivno opravljenimi okoljskimi presojami, pomeni velik šok in hude finančno-socialne posledice tako za zaposlene v obratu v Vevčah kot tudi za celotno družbo. Z današnjim dnem tako Papir servis v Vevčah zapira svoja vrata, brez dela ostaja 58 zaposlenih za določen čas, medtem ko odhaja na čakanje na Zavod za zaposlovanje 114 delavcev, od katerih je več kot 30 odstotkov težko zaposljivih invalidov.

Kot je nastalo situacijo komentiral direktor podjetja Janez Mlakar: »Usoda podjetja in zaposlenih je zdaj, ko so bile s strani Papir servisa izčrpane vse legitimne pravne možnosti za njegovo rešitev, v rokah države. Možnih scenarijev je sicer več, vendar nobeden od teh ne ponuja optimalne rešitve za Papir servis in zaposlene. Ne glede na dejstvo, da je Papir servis za preselitev obrata v Vevče porabil kar 2 milijona evrov in da je na tej lokaciji lahko deloval samo pol leta, obstaja možnost, ki je v rokah Mestne občine Ljubljana. To je pospešena ureditev obljubljene selitve podjetja na novo lokacijo na Barju, ki bi Papir servisu omogočila stabilnejšo in dolgoročnejšo rešitev. In seveda potem obstaja še druga možnost, da Papir servis od države in pristojnih terja odgovornost za nastalo nepopravljivo škodo.«

                                                                     ***

#Nadrejena-rss #Subkultura