Članek
Poziv h glasovanju PROTI vpisu fiskalnega pravila v Ustavo Republike Slovenije

Poziv h glasovanju PROTI vpisu fiskalnega pravila v Ustavo Republike Slovenije

Objavljeno May 23, 2013

 

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, spoštovani predsednik Državnega zbora!

V petek, 24. maja, boste ponovno odločali o vpisu fiskalnega pravila v Ustavo RS.

Vstajniške in civilnodružbene skupine, aktivne državljanke in državljani Slovenije smo se 6. maja letos sestali na 1. izredni seji Skupščine ljudstva Republike Slovenije, kjer smo jasno izrazili svoje stališče o vpisu tega pravila v ustavo. Pri tem smo navedli vrsto argumentov, vsem pa je skupna ugotovitev, da gre za predlog, ki je v nasprotju s temeljno ustavno listino slovenske države, ki opredeljuje Slovenijo kot socialno državo.


V ustavo zapisano fiskalno pravilo bo služilo zgolj kot dodatna podlaga za nadaljnje zmanjševanje socialnih pravic, pravic do javnega zdravstva in šolstva ter zmanjševanje plač in zaposlenih v javnem sektorju oziroma izsiljevanje z odpuščanjem ter odprodajo državnega premoženja in privatizacijo naravnih virov.

Širša in strokovna javnost že dolgo opozarjata, da je vpis fiskalnega pravila v ustavo povezan z zahtevami zahodnih finančnih trgov in evropskih institucij, ki želijo “krizo” v Sloveniji izrabiti za njim na kožo pisane strukturne reforme, torej za razgradnjo kakovostnih javnih storitev in priborjenih socialnih pravic. Vse to poteka v skladu z neoliberalno doktrino, ki je v ostrem nasprotju z duhom in določbami slovenske ustave. Povsem nesprejemljivo je tudi, da se ustavo spreminja z namenom vplivati na ocene kreditne sposobnosti Slovenije pri vprašljivih bonitetnih agencijah, saj gre za špekulativne pristope, ki v ustavi nimajo česa iskati. Vzdržnost javnih financ se namreč ne more in ne sme reševati s posegi v ustavo, temveč je potrebno z aktivnimi politikami skrbeti za vzdržnost odhodkov na eni in stabilnost prihodkov na drugi strani.

Pozivamo vas, da prepoznate in odločno zavrnete načrte špekulantov ter zavarujete našo ustavo pred nepotrebnimi spremembami. Da ne sledite navodilom svojih strankarskih veljakov, temveč razmislite in glasujete po svoji vesti. Pričakujemo, da se boste odločili prav ter glasovali PROTI vpisu fiskalnega pravila v ustavo.

Za svojo odločitev boste odgovarjali širši javnosti in tudi svojim volivcem, ki vam napačne odločitve pri tako pomembni stvari, kot je poseganje v ustavo, nikakor ne bodo odpustili.

In nikdar ne pozabite: “V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.”

Šesti maj

Podpisniki pisma po abecednem vrstnem redu:

Skupine:
Brez denarna druzba - BDD, Demokratična stranka dela - DSD, Društvo Asociacija, Društvo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije - TRS, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Gibanje za pravično družbo - GPD, Glas ljudstva, Iniciativa za demokratični socializem, Iniciativa za stranko Solidarnost, Kulturno-politično društvo Komunist, Lista Skupaj za pravično skupnost - SPS, Mreža za neposredno demokracijo, Odbor za pravično in solidarno družbo, Primorski puntarji, Protestival, Skupina  vstajnikov "Gotow je v Wajdušni", Slovenija Resnica Poštenost (SRP), Socialna delavska stranka - So De S, SPP Slovenija – Socialna Pravična in Pravna Slovenija, Stranka enakih možnosti Slovenije - SEM-Si, Stranka Humana Slovenija, Stranka slovenskega naroda, Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

Posamezniki:
Alida Blažič, Vilko Brus, Alenka Bogovič, Vesna Bukovec, Suzana Cesar, Sanja Fidler, Aleš Alekso Gabrič, Branko Gerlič, Rok Gros, Jože Kos Grabar ml., Aleš Hartner, Miha Jurančič, Breda Karun, Vladimir Kodrič, Darja M. Lukman, Miroslav Marc, Mojca Matoz, Janez Muhvič, Tomaž Ogrin, Drago Pavšelj, Ksenija Pečnik, Vesna Mikolič, Špela Peršl Mlakar, Ljiljana Radosavljević, Mojca Razpotnik, Remzo Skenderović, Magda Ida Šmon, Veno Taufer, Violeta Tomič, Igor Volf, Irena Woelle, Jana Zajc, Elizabeta Živkovič

Dodatni podpisniki bodo objavljeni na facebook strani www.facebook.com/6.maj.2013

----

Poslano

- Poslankam in poslancem Državnega zbora
- Predsedniku Državnega zbora
- Vladi Republike Slovenije
- Predsedniku Državnega sveta
- Predsedniku Republike Slovenije
- Podpornim skupinam in posameznikom Skupščine ljudstva
- Javnim občilom

#Nadrejena-rss #Subkultura