Članek
5000 podpisov za Zakon o osebni asistenci

5000 podpisov za Zakon o osebni asistenci

Objavljeno May 13, 2012

V Državni zbor smo vložili pobudo za ljudsko iniciativo za Zakon o osebni asistenci. Ta odločitev je dozorela kot nekakšna reakcija na negotovo prihodnost ne le našega programa Neodvisno življenje hendikepiranih, ampak splošnega vzdušja in politike v državi. Nikoli nam ni bilo nič podarjeno, nič nam ni padlo iz neba; program smo si morali od temeljev zgraditi, trdo izboriti in se iz leta v leto, vedno znova, boriti za njegov obstoj.

Že več let naše politike prosimo in  jim predlagamo, naj se ta storitev podpre tudi zakonsko, da bi naši uporabniki dobili dejanske možnosti za aktivno, enakopravno in neodvisno življenje ter bi ob pomoči osebnih asistentov živeli na svojem domu in ne v institucijah. Slovenija je podpisnica Konvencije ZN o pravicah invalidov (Uradni list RS, št. 37/2008) in v 19. členu določa tudi pravico do osebne asistence kot eno izmed človekovih pravic.


 

Naša poglavitna skrb in bojazen izhaja iz dejstva, da se nam s koncem tega leta iztečejo vse pogodbe na katerih imamo zaposlene osebne asistente. Gre za skupno 95 delovnih mest in to samo v našem društvu. Januarja 2013 je bilo namreč predvideno, da bo stopil v veljavo Zakon o osebni asistenci, a je povsem jasno, da se to ne bo zgodilo. Potrdila so se naša predvidevanja, da zakon, ki je nastal na Ministrstvu za delo, družino in socialne, ni izvedljiv. Kar v polovici členov se namreč navezuje na Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki pa je kompleksen, drag in predvideva uvedbo novega davka.

V YHD smo se odločili, da ne bomo jokali, stokali in čakali kaj se ima zgoditi, ampak bomo stvari vzeli v svoje roke. Iz predala smo potegnili naš predlog Zakona o osebni asistenci, napisan že leta 2008, vzeli v roke tudi predlog MDDSZ, ju nekoliko predelali in dobili nov predlog zakona, za katerega verjamemo, da ga velja podpreti in čim prej sprejeti. 

Zakon lahko vložimo v DZ s 5000 zbranimi podpisi na upravnih enotah. Menimo, da lahko to dosežemo s skupnimi močmi in medijsko podporo, v kateri bomo osveščali o pomembnosti Zakona o osebni asistenci za naše življenje, za enake možnosti, za našo enakopravnost in neodvisnost. Pri tem upamo tudi na vašo pomoč.

Ne gre za referendum, ampak za možnost, da se zakon neposredno vloži v Državni zbor. Podpise lahko zbirate pred upravno enoto, tako, da neposredno nagovarjate mimoidoče ali pa na upravni enoti dvignete obrazce in jih razdelite med vaše prijatelje, sodelavce, znance, sorodnike, sosede… Podpise začnemo zbirati 16.5.2012

Pri tem je pomembno, da so obrazci izpolnjeni pravilno in da jih oseba potrdi na upravni enoti, potrjeni obrazci pa morajo OBVEZNO priti do nas na naslov;            

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Neubergerjeva 7,1000 Ljubljana

več na:                  www.yhd-drustvo.si www.handyworld-si.com

 

#Kolumne #Elena-pecaric