Članek
"Program je bil izdelan, da ostane tajen" Tanja Fajon

"Program je bil izdelan, da ostane tajen" Tanja Fajon

Objavljeno May 01, 2012

SPOROČILO ZA JAVNOST

                                                                                              Bruselj, 27.  april 2012

V Litvi po sledeh novih dokazov domnevnega nezakonitega pridržanja zapornikov v tajnih programih CIA

Delegacija odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) je obiskala Litvo na poziv organizacije Amnesty International, ki je pred meseci razkrila podatke o še enem domnevnem pristanku letala CIA leta 2005 in Litovske oblasti pozvala, naj obnovijo preiskavo o nezakonitih pridržanjih zapornikov med letoma 2004 in 2007. Parlamentarna preiskava je leta 2009 potrdila pristanke letal, povezanih z ameriško obveščevalno službo CIA, in obstoj dveh priporov, vendar brez dokazov, da bi v njih kadarkoli zadrževali pripornike.


 

"Med najbolj odmevnimi primeri je domnevno pridržanje Abu Zubaydaha (Zayn al-Abidin Muhammad Husayn) v Litvi, žrtve programa nezakonitih pridržanj Busheve administracije, zapornika v Guantanamu, ki Litvo pred evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu toži za kršitve človekovih pravic, prisilno pridržanje, izročitev, mučenje in nehumano ravnanje. V priporu, ki smo ga obiskali vzhodno od Vilne, ki je bilo med letoma 2004 in 2007 v lasti ameriškega podjetja Elite, danes pa litvanskih obveščevalnih služb, naj bi bilo do osem t.i. zapornikov visoke vrednosti iz Guantanama. Litovske oblasti za zdaj zavračajo ponovno odprtje preiskave, zaradi pomanjkanja dokazov, a domnevne zločine na evropskih tleh bo potrebno razkriti," je opozorila evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD).

V Evropskem parlamentu v omenjenem odboru poslanci nadaljujejo delo posebnega odbora iz leta 2007 o domnevnih prevozih in nezakonitem pridržanju zapornikov v evropskih državah, ker so na dan prišla nova dejstva. Poročevalka samoiniciativnega poročila je Francozinja Hélène Flautre iz skupine Zelenih, Tanja Fajon je poročevalka v senci za skupino Socialistov in demokratov. S poročilom želijo predvsem razkriti, kaj so storile evropske vlade v zadnjih letih za razkritje domnevnega sodelovanja s tajnim ameriškim programom nezakonitega izročanja in pridržanja zapornikov na evropskih tleh.

"V Litvi oblasti priznavajo pristanke letal, povezanih z ameriško obveščevalno službo, vendar nimajo dokazov, da so v njih prevažali zapornike. Antaviliai, nekdanjo konjušnico vzhodno od Vilne, so Američani očitno zgradili za namene pridržanja pripornikov. Kontejner znotraj stavbe so novi lastniki po letu 2007 prenovili za urjenje agentov. Kljub pripravljenosti za pogovore, od predstavnikov litvanskih oblasti nismo dobili pomembnih novih informacij. Program je bil izdelan, da ostane tajen. Veliko vprašanj ostaja neodgovorjenih," je dejala poslanka in napovedala, da bodo v Evropskem parlamentu nadaljevali pritisk na evropske vlade in skušali priti resnici do dna.

"Gre za zelo resne kršitve človekovih pravic na evropskih tleh in evropske vlade bodo morale sprejeti odgovornost za vpletenost. Kar se je dogajalo v Litvi, je pobuda in opozorilo tudi drugim evropskim državam, da nadaljujejo preiskave. Države, ki zadržujejo informacije, moramo prisiliti, da te razkrijejo," je še dejala Tanja Fajon.

Nacionalne preiskave o vključenosti v CIA tajne programe izročitev in pridržanja potekajo na Poljskem, Danskem, Finskem, v Veliki Britaniji, Španiji, medtem ko je domnevno vpletenih več evropskih držav.

 

#Nadrejena-rss #Subkultura