Članek
KAVNA SKODELICA in 9. Slovenski klekljarski dnevi v Žireh
Objavljeno Jan 18, 2015

http://klekeljni.blogspot.com/

9. Žirovski klekljarski dnevi v znamenju čipke in skodelice kave

 

Četudi smo šele sredi januarja, pa imajo klekljarice iz Klekljarskega društva Cvetke, Žiri, že krepko zavihane rokave. Za letos pripravljajo cel kup novosti, presenečenj in izzivov.

Obiskovalci Klekljarskih dni se bodo najbolj razveselili novice, da bomo vse razstave preselili v Poslovni center Ika na Strojarsko 16, tik zraven tovarne Alpine. Tega se bodo razveselili predvsem starejši, invalidi in starši z majhnimi otroki in vozički.

 

Že od lanske jeseni naprej vneto klekljajo motive iz narave, ki so jih poimenovali ''Štirje letni časi''. Skupaj z mladimi iz Klekljarske šole v Žireh pa so iz pozabe obudile žirovske pravljice in jim s pomočjo klekeljnov vdihnili življenje. Učenci bodo ob tej priložnosti k čipkam, ki jih bodo izdelovali skupaj z nami, starejšimi in bolj izkušenimi, priložili tudi knjigo s temi pravljicami.


Letos so se vabilu k sodelovanju odzvale klekljarice iz Stare Gorice. Vsi, ki poznate njihove čipke, veste, da so izjemne.  

Za vse, ki bi želeli na  Klekljarskih dnevih tudi praktično sodelovati, so objavili dva nagradna natečaja. Prvi je namenjen klekljani čipki, na katero položimo skodelico kave, drugi pa, seveda – skodelici kave!

 Zakaj kavna skodelica?

V Sloveniji imamo nešteto umetnikov, ki izdelujejo različne predmete iz keramike, lesa, papirja in drugih materialov.

Žirovke bodo strašno vesele, če bodo tisti, ki so tega umetniškega dela vešči, hoteli izdelati skodelico kave tudi za njihovo razstavo.

Skodelice in tudi kavne prtičke bodo razstavili na prav posebnem mestu, upajo, da jih bo toliko, da bo padel Guinnessov rekord, rečeno malo za šalo, malo za res.

Najboljšim pa bodo podelili zlato, srebrno in bronasto čipko v soboto, 25. aprila ob 15.00 uri.

Teče že literarni natečaj , ki je tudi letos povezan s skodelico kave, čas za oddajo proze ali poezije, v kateri bo imela glavno mesto skodelica kave, pa je do začetka aprila 2015.

Morda je tudi med vami kdo, ki je vešč pisanja? Dobrodošel!

Pripravili so nekaj širših, vsebinsko bolj polno oblikovanih programov za društva upokojencev, invalide, za člane Univerze za 3. življenjsko obdobje, šole. Gostinci bodo v času Žirovskih kleklarskih dni stregli tudi tipično lokalno hrano po ugodni ceni.

Z Alpino so dogovorjeni, da se bodo lahko obiskovalci Žirov ustavili tudi v njihovi trgovini, kjer bodo na voljo čevlji po znižanih cenah. V bližini razstavnih prostorov pa bodo tudi stojnice, kjer bo moč kupiti pripomočke za klekljanje in  tudi druge rokodelske izdelke iz vse Slovenije ter iz zamejstva. Avtobusnim obiskovalcem (in seveda tudi ostalim)bodo razkazali nekatere okoliške znamenitosti: bunker Rupnikove linije na Golem vrhu, Rapalsko mejo s konfini, muzej, obiskali pa bodo tudi kmetije, kjer bo moč poskusiti njihovo doma pridelano ponudbo od mošta do izdelkov iz mleka.

Če se vam zdi ideja s skodelico kave zanimiva, jo širite naprej. Zaupajte jo tistim, ki jo znajo izdelati sami ter tudi onim, ki so vešči različnih poslikav!