Članek
Zaupanja vreden www.zaupanjavreden.si
Objavljeno Jun 16, 2015

Pozdravljeni na spletni strani www.zaupanjavreden.si, projekt ki podpira in pospešuje prodajo slovenske lokalno pridelane hrane. 

Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma v sodelovanju s člani Konzorcija biotehničnih šol Slovenije pripravlja projekt Gospodarski grozd za podeželje (v nadaljevanju GGP). Gre za organizacijsko in vsebinsko inovativen projekt, s katerim želimo v prvi vrsti nadgraditi sedanje oblike sodelovanja in povezovanja izobraževalnega sistema s prakso na področju kmetijstva, živilsko-predelovalne industrije, gostinstva, turizma in razvoja podeželja z osnovnim namenom, ohraniti obstoječa in ustvarjati nova, dolgoročno stabilna delovna mesta, še posebno na podeželju. 


GGP bo statusno organiziran kot inkubator zadruga, delujoča na poslovni filozofiji "zaupanja vredno", katere temeljna postavka je zagotavljanje polne sledljivosti, vključuje pa med drugim tudi notranjo solidarnost med deležniki in glavne elemente "pravične trgovine" (fair trade) s poudarkom na čim bolj poštenih razmerjih v verigi "od njive do mize". Z odločitvijo za trženje izključno slovenskih kmetijskih pridelkov in izdelkov ter izdelkov domače obrti ter poudarjeno lokalno komponento zagotavljamo, da bo naš gospodarski grozd predstavljal najkrajšo možno verigo, s čemer poleg ekonomskih sledimo tudi okoljevarstvenim ciljem. S poudarkom na spodbujanju ekološke pridelave hrane pa sledimo evropskim in slovenskim usmeritvam ter obenem pomembno zmanjšujemo negativne posledice dejstva, da imamo v povprečju v primerjavi z večino evropskih in drugih držav zelo majhne kmetije in zelo razdrobljeno posestno strukturo. Povečanje deleža ekološko pridelane hrane gre tudi z roko v roki z ambicioznimi slovenskimi načrti na področju razvoja turizma.