Članek
Hrana za pse je čudovito izpeljana marketinška zgodba
Objavljeno Oct 23, 2015

Kolikokrat slišim, da je priprava hrane za psa tako kompleksna, da nihče ne zna narediti popolnega obroka za psa, brez da bi tvegal nekakšno pomanjkanje. Hrano za pse znajo pripraviti samo strokovnjaki in briketi ali konzerve za pse so zato edina možna rešitev.

Razlog, da je hrana za pse postala tako kompleksno področje, ki ga brez doktorata znanosti nihče ne obvlada, je preprost: v industriji hrane za živali se letno obrne več milijard dolarjev in je ena izmed redkih panog, ki je ni prizadela gospodarska kriza. Dodajte temu še odlično izpeljan marketinški pristop in zgodba o popolni hrani za pse in nevednih ljudeh je rojena.

Briketi za pse obstajajo zadnjih 100 let..

...pred tem so psi jedli, kar je pač ostalo na gospodarjevi mizi. Od starega Rima pa do 19. stoletja, ko se prvič pojavijo "predhodniki" briket, so psi živeli večinoma na surovem mesu, surovih kosteh, žitaricah, mleku in zelenjavi. A prav 19. stoletje je obdobje, ko je pes vedno bolj postajal hišni ljubljenček in ne več samo spremljevalec na lovu, zato je bilo treba zanj ustrezno poskrbeti, predvsem pa ga po obnašanju ločiti od potepuških in divjih psov, ki so po zakotnih mestnih ulicah jedli meso mrtvih konjev. Takratni strokovnjaki za živali so prišli do preproste ugotovitve: potepuški psi so agresivni in se prehranjujejo večinoma s surovim mesom, če bo vaš hišni ljubljenček jedel surovo meso, bo postal agresiven, česar pa si seveda ne želite - najboljše je, če mu ponudite hrano, ki je narejena posebej zanj - brikete.

Vse se je začelo s preprostimi piškoti.


				Če bi pes imel možnost, bi izbral pravo hrano.

James Spratt je ime, ki ga morate poznati. Mornarji so si že stoletja pripravljali posebne piškote „za na pot“, ki so bili zmes moke, vode in soli, saj so v taki obliki zdržali tudi več mesecev. James Spratt je tej formuli dodal še nekaj rdeče pese ter goveje krvi in ustvari temelje za industrijo, ki je v prejšnjem stoletju podrla vse rekorde. Hrano za pse so takrat oboževali vsi: aristokratska gospoda zato, ker je verjela, da psom ponuja najboljši možni luksuz, oboževala pa jo je tudi "človeška" mesno-predelovalna industrija tistega časa, saj so proizvajalci pasje hrane vzeli glave, kremplje, oči in vse ostale stranske proizvode, ki bi sicer romali v smeti in povečali stroške proizvajalca. Ja, ta miks stranskih proizvodov, za katere vemo, da nimajo skoraj nikakršne hranilne vrednosti, so že takrat prodajali kot "popolno hrano za pse".

Prvi dvomi v popolno hrano so bili hitro zatrti.

V 50-ih letih se je pojavila propaganda, ki je ljudi nagovarjala, da človeška hrana ni dobra za pse, danes pa ni več dovolj, da psa hraniš s hrani za psa, ampak z...

BERI DALJE