Članek
BARF hrana za pse: trend ali rešitev?
Objavljeno Nov 20, 2015

BARF hrana za pse postaja trend v trgovinah za male živali. Skrnije s svežim mesom rastejo kot gobe po dežju in podobno kot pri briketirani hrani tudi pri BARF hrani ponudniki med seboj tekmujejo in prepričujejo, da so oni boljši. Zanimivo, kam smo prišli – da je nekaj tako normalnega kot je prava hrana, v tem primeru surovo meso, postala trend, ko pa bi itak moralo biti samoumevno, da je pasji organizem optimiziran zato, da je meso in ne nekih skupaj stiskanih kroglic, narejenih iz različnih izsušenih in posušenih sestavin, našpricanih z malo maščobe.

Ampak od vseh, ki ponujajo BARF pasjo hrano, glej ga zlomka, nihče nima prav: BARF je postal buzzword in se je zaradi potrošniških potreb bistveno oddaljil od svojih temljev.

Kaj zares pomeni BARF hrana za pse?


				Ian Billinghurst, avstralski veterinar in avtor BARF sistema hranjenja			BARF je kratica za Biologically Appropriate Raw Food ali Bones and Raw Food. Njen idejni oče je avstralski veterinar Ian Billinghurst, ki se je po briketnem lapsusu zatekel nazaj k naravi in izoblikoval to, čemur danes pravimo BARF – surovo meso za pse. A kljub temu, trditev, da je surovo meso za pse enako BARF hrani, ne bo držalo čisto popolnoma. BARF hrana za pse ne temelji (samo) na hranjenju s surovim mesom, temveč se gre predvsem za sistem in filozofija hranjenja.

Osnova BARF sistema hranjenja so surove mesnate kosti – poudarjav SUROVE in MESNATE kosti, ter seveda meso, organi in zelenjava, predvsem zelena listnata zelenjava. A kaj najbolj preseneča večino, je razmerje med surovimi mesnatimi kostmi in zelenjavo, ki je bistveno drugačno od tistega, kar jih večina trgovcev prodaja kot BARF. Prav to razmerje, ki ga Billinghurst navaja, je ena izmed večjih kritik, kljub temu pa sam beleži dobre rezultate – gospod je še vedno aktiven veterinar, predavatelj in avtor knjig, ki so prevedene v številne svetovne jezike, med drugim tudi v japonski jezik. Eno izmed njegovih temeljnih izhodišč je med drugim tudi to, da psu v današnjem svetu ne moremo ponuditi naravnega obroka, lahko pa naravni obrok imitiramo.

PREBERI VEČ >>>