Članek
POSLANCI ZL SE ODPOVEDUJEJO SVOJIM PLAČAM!
Objavljeno Aug 30, 2014

Združena levica se je odpovedala poslanskim plačam in dodatkom v korist revnih!

Potem ko je Združena levica (ZL) šokirala slovenski politični prostor in vstopila v Državni zbor, se je vseh šest poslancev odpovedalo vsem prihodkom iz naslova opravljanja poslanskega dela!

Pred petimi urami je ZL v kulturnem domu “Mladi Partizan, rdeči sokol” v Trbovljah sklicala tiskovno konferenco, na kateri so se v korist revnih in neprivilegiranih odpovedali poslanskim plačam in dodatkom. Luka Mesec je povedal, da ne pristajajo na logiko trženja političnih idej in da Združena levica ni prišla v parlament po plače in dodatke, temveč zaradi ideje, boja za socialno enakost in zaustavljanja neoliberalistične logike. Na vprašanje novinarjev Financ, od česa bodo sedaj živeli, je Luka Mesec odvrnil, da je tisto, kar je res pomembno, zakon, ki ga nameravajo vložiti v parlamentarno proceduro, po katerem bi vsi poslanci, celotna vlada in javna uprava prejemali minimalno plačo, razen seveda tistih, ki so zaradi nemške politike kapitalističnega varčevanja zaposleni v javni upravi in so neprivilegirani. 

Violeta Tomič je zatrdila, da to ni edini ukrep, ki ga bo sprejela Združena levica. Naštela je še sledeče: poslanska stanovanja, ki jim pripadajo, bodo odstopili revnim. Potnim stroškom se bodo odpovedali v korist dijakom, študentom in upokojencem, ki si ne morejo privoščiti kapitalističnih cen javnega prevoza, poleg tega pa bodo vso opremo iz svoje pisarne v Državnem zboru donirali Zvezi združenj borcev za vrednote NOB. Ko je Vesna Vuković iz Dnevnika vprašala, kje nameravajo bivati, če se bodo stanovanjem odpovedali, je Violeta Tomič pojasnila, da bo ona osebno spala v gozdu, ker če so lahko partizani štiri leta spali pod smrekami, lahko tudi ona, ker ona je za NOB. Vesna Vuković je bila, po mnenju sodelavcev Portala Plus, z odgovorom izjemno zadovoljna.

Matjaž Hanžek je v imenu Združene levice pojasnil, da se nihče od njihovih poslancev ne bo vozil v službo z motornimi vozili. Namesto tega bodo pešačili in kolesarili, saj bodo s tem aktivno opozarjali na potrebo po ohranjanju narave. Na vprašanje neznanega novinarja, če bo tudi Luka Mesec, ki se bo očitno odpovedal poslanskemu stanovanju in povračilu potnih stroškov v korist neprivilegiranim, vsak delovni dan kolesaril ali pešačil na relaciji med svojo volilno enoto v Trbovljah in Državnim zborom, je ta odločno zatrdil, da bo temu tako in da bo to svoje delovanje poimenoval Rdeči pohod za pravičnost, na katerem se mu bodo lahko vsak dan pridružili vsi tisti, ki živijo na relaciji Trbovlje – Ljubljana in tako skupaj z njim aktivno in na zelen način protestirali proti neoliberalizmu.

Po koncu tiskovne konference v trboveljskem “Mladi partizan, rdeči sokol”, so se prisotni člani Združene levice slekli do golega in svoja oblačila podarili žrtvam prekernih delavnih razmerij.

Poklicali smo vidne slovenske politike in jih povprašali, kaj menijo o pobudah Združene levice in ali bi tudi sami zavzeli podobna stališča. Odgovoril nam je samo Zoran Janković, ki je povedal, da: “podpira Združeno levico, ne, ker so razlike prevelike zaradi Janše in da bo on daroval večinski delež svojega podjetja KLM naložbe, ne, tistim, ki jih je Janševa politika naredila revne in da so delavke v Mercatorju jokale, ko je on zapustil Mercator …”. Ker je na tej točki pogovor z Jankovićem postal nesmiseln, smo odložili telefon.

Se je pa prvak SDS odzval na Twitterju, kjer je zapisal: Če bi se vsi v NSi slekli, tako kot so se slekli Hanžek, Mesec in Tomičeva v Trbovljah, bi videli, da imajo na prsih tetovirano “Murgle forever” @NovaSlovenija@lojzepeterle@JunckerEU@Angie_Merkel

Avtor satire je Kizo