Članek
Nenavadne jedi z žara
Objavljeno Jul 01, 2015

Čas je, da očistite stari žar in ga ponovno zaposlite za določen čas. Na njem lahko spečete meso, ribe, sir, zelenjavo ... lahko pa preizkusite tudi sestavine, ki jih običajno ne bi položili na žar. Presenetite družbo z izvrstnimi specialitetami.

Morska nabodala

30 repkov kozic
olivno olje
sok 1 limone
timijan
1 strok česna
nekaj koščkov ananasa
1 rdeča čebula
1 zelena paprika
palčke za ražnjiče

1. Kozice marinirajte 1 uro v marinadi iz olivnega olja, limoninega soka, timijana in česna.

2. Ananas narežite na kocke, papriko in čebulo pa na manjše koščke.

3. Na palčke nabodite košček ananasa, nato 1 kozico, košček čebule, papriko, nato spet ananas, kozico, čebulo, papriko in zaključite s kozico.

4. Specite nabodala na žaru, občasno jih premažite z marinado, da se preveč ne posušijo, nato postrezite.

Pica na žaru

1 kg testa za pico
500 g mocarele – bufala
250 ml paradižnikove omake
200 g pršuta (ali kuhanega pršuta)
100 g rukole
origano

1. Testo za pico razdelite na več delov in jih razvaljajte. Popecite testo na žaru z obeh strani.

2. Premažite eno stran s paradižnikovo omako, potresite z origanom, nato dodajte narezano mocarelo, pršut in rukolo.

3. Pecite, dokler se mocarela ne stopi.

Nadevani šampinjoni

500 g šampinjonov
1 strok česna
1 rdeča paprika
šopek svežega peteršilja
1 kisla smetana
sol
poper

1. Šampinjonom odstranite bete in jih sesekljajte.

2. Sesekljajte še česen in peteršilj, papriko narežite na majhne kocke, vse skupaj pa dodajte k betom.

3. Dodajte še kislo smetano, solite in poprajte, nato pa nadevajte klobuke šampinjonov.

4. Položite šampinjone na žar tako, da bo nadev gledal navzgor, in jih zapecite.

Artičoke na žaru

4 artičoke
1 limona
olivno olje
sol
šopek svežega peteršilja
1 strok česna
poper

1. Očistite artičoke in jim odstranite zunanje trde liste. Prerežite jih na pol in jih namakajte v vodi z limoninim sokom približno 10 minut.

2. Na segretem žaru specite artičoke – 5 minut na notranjem delu, 15 na zunanjem.

3. Medtem operite peteršilj in ga drobno sesekljajte skupaj s česnom.

4. Ko so artičoke pripravljene, jim odstranite zunanje preveč pečene liste, premažite jih z olivnim oljem in posolite.

5. Notranjost artičok okrasite z česnom in peteršiljem ter potresite s poprom.

Karamelizirane breskve

2 breskvi
kristalni sladkor
1 jogurt
1 žlička medu

1. Operite breskvi, prerežite ju na polovico in odstranite koščici.

2. Notranje (prerezane) dele breskev povaljajte v sladkor in postavite na žar (stran s sladkorjem naj gleda navzdol).

3. Pecite, dokler se sladkor ne karamelizira, nato breskve obrnite in še malo popecite na drugi strani.

4. Pokapajte z medom in okrasite z jogurtom.

Kuhinja od A do Ž

Naj bo to poletje še posebej slastno! Še več receptov za peko na žaru in druge odlične jedi, boste našli v posebni izdaji revije Ženski svet, Kuhinja od A do Ž. Nova poletna številka je že v prodaji!

Fotografije: Thinkstock