Članek
Bitka med spoloma: kdo je pametnejši?
Objavljeno Jul 08, 2015

Nekatere raziskave kažejo, da moški menijo, da so pametnejši od žensk. A včasih je pomembnejše tisto, v kaj verjamemo, kot pa tisto, kar je res …

Zagotovo so moški pametnejši – saj zavzemajo vsa ključna mesta v gospodarstvu, politiki in družbi, medtem ko se ženske ukvarjajo z manj zahtevnimi deli, kot sta skrb za dom in vzgoja otrok …

Že v začetku 19. stoletja so takratni znanstveniki želeli dokazati to splošno mnenje. Ni jim bilo težko. To je bil namreč čas frenologije, psevdoznanosti, ki je temeljila na merjenju lobanje. Poenostavljeno: večja kot je bila lobanja, večji so bili tudi možgani, ki jih je varovala. In večji kot so možgani (ti so središče pameti), pametnejša je oseba. Glede na to, da imajo moški večjo lobanjo, tj. možgane, od žensk, so torej tudi pametnejši od njih. Vedeti je treba tudi, da so se v tistem času vodile tudi akademske razprave o številu konjskih zob – pri čemer nikomur ni padlo na pamet prositi konja, da odpre usta. Kot tudi nikomur ni padlo na pamet, da resnično preveri, kdo je pametnejši.

Medtem so takšne 'akademske' razprave potihnile, zato so se psihologi odločili izmeriti, kdo je pametnejši. Ugotovili so, da so moški boljši v prostorski inteligenci, ženske pa v verbalni.

Lahko se nehamo boriti

V povprečju ni razlike v inteligenci med moškimi in ženskami. Torej, lahko se nehamo vojskovati glede tega, kdo je pametnejši. Tako moški kot ženske so enako pametni (in seveda enako neumni po drugi strani). Moški se glede inteligence med seboj močneje razlikujejo kot ženske. Med moškimi se pogosteje pojavljajo geniji pa tudi posamezniki z zelo nizko inteligenco. Gre za inteligenčni kvocient, famozni IQ, povprečna vrednost pa znaša med 90 in 100: tako za moške kot ženske. Tisto, v čemur se razlikujejo, so vrednosti, ki ustvarjajo to povprečje: ženske imajo več stotic, moški pa več devetdesetic in tudi več stodesetic – in več osemdesetic in več stodvajsetic … Statistično: več je moških z ene in druge strani povprečja.

Nezahodna kultura

Na vseh seznamih desetih najinteligentnejših oseb na svetu je devet moških in ena ženska (Marilyn vos Savant ali Judit Polgar). Na vseh so Christopher Hirata (IQ 225), ki je že pri 16. letih delal za Nasin projekt kolonizacije Marsa, in Terence Tao (IQ 230), ki je dobro računal že pri dveh letih, pri 20. doktoriral, pri 24. pa postal univerzitetni profesor (za primerjavo: IQ Alberta Einsteina je znašal 'samo' 160).

Ko gre za šolske ocene, imajo deklice in dečki v glavnem enake ocene iz matematike, a so deklice nekoliko boljše. (Deklice imajo tudi na splošno boljše ocene.) Podobno je pri preizkusih znanja iz matematike. Torej, razlike v povprečnih vrednostih so na strani deklic, a so zato fantje tisti, ki so najboljši (a tudi najslabši). Tako v državnih tekmovanjih iz matematike v ZDA nagrade dobiva 65 odstotkov dečkov (žal nimamo podatka za Slovenijo). Ko gre za zmagovalce med 12-letniki, je razmerje med dečki in deklicami 12:1. Na mednarodnih matematičnih olimpijadah so zmagovalci predvsem dečki. Če ste zdaj že zaključili, da so moški pri matematiki daleč pred ženskami, vas bo naslednja informacija presenetila … Ko gre za matematične olimpijske zmagovalce iz matematike iz nezahodnih kultur, se stvari spremenijo. Kitajske deklice zmagujejo pogosteje od dečkov!

Naj zaključimo – moški in ženske so enako inteligentni. Zanimivo pa je, da neke raziskave kažejo, da moški verjamejo, da so pametnejši. Včasih je v bistvu bolj pomembno tisto, v kaj verjamemo, kot pa tisto, kar je res.

Pričakovanja in pritiski iz okolice imajo veliko vlogo. Ženske, katerim je rečeno, da so ženske na splošno slabše pri testih miselne rotacije (ko si morajo predstavljati nekaj z druge strani svojega položaja), zares dosegajo slabše rezultate. Tiste ženske, katerim je bilo rečeno, da se moški in ženske ne razlikujejo po svojih rezultatih v takšnih testih, so dosegale enake rezultate kot moški. (Upravičeno bi se bilo vprašati, za natančno kakšne naloge miselne rotacije je šlo. Na misel nam pride področje, v katerem si ženske ne želijo biti boljše: recimo, da naj si predstavljajo, kako jim pristaja določen kos oblačila, pa da ga ne oblečejo?) V državah, ki imajo manj izražena stereotipna prepričanja o razlikah med sposobnostmi žensk in moških, ženske dosegajo boljše rezultate.

Nasveti za vsakodnevno življenje

Če ste ženska, je možno, da imate slabo prostorsko inteligenco, tj. da se slabo znajdete v prostoru. Morda pa vam ne gre od rok vožnja avtomobila, še posebno vzvratno parkiranje. Če to drži – kaj zato? Morda je vaša prostorska inteligenca slaba, ste pa zato boljši na drugih področjih. Prav tako je možno, da sploh niste slabi v določeni situaciji, temveč že celo življenje poslušate, da ženske ne znajo parkirati in ste v to začeli verjeti. Kakor koli že … Vse, kar lahko naredite, je, da vadite. Če se vam določeno opravilo res zdi tako pomembno.

Nikar se ne čudite, če partner ne more razumeti tega, da ne znate parkirati ali se izgubite na (ne)znanem mestu. Ljudje, ki so v nečem dobri, težko razumejo, da iste stvari drugim ne gredo od rok. Če ste moški, vaša partnerica pa je takšna kot opisana ženska, ne bodite začudeni ali, še huje, ne jezite se in je ne zasmehujte. Spomnite se stvari, v katerih ste slabi vi sami – in stopite v njene čevlje (no, v njih verjetno ne bi bili sposobni stati, kaj šele voziti avtomobila).

Fotografija: Depositphotos