Članek
Se ne spomnite svojih sanj?
Objavljeno Jul 09, 2015

Ste prepričani, da pogosto sploh ne sanjate? Bolj verjetno je, da se svojih sanj preprosto ne spomnite, to pa je lahko znak za pomanjkanje vitamina B6 v telesu.

Stara vraža, da boste bolj živo sanjali, če boste pred spanjem jedli sir, je mogoče resnična. Študija, ki jo je leta 2005 izvedlo Združenje britanskih sirarjev, je pokazala, da se je 67 odstotkov ljudi, ki so pred spanjem pojedli 20 g sira, spomnilo svojih sanj. Zanimivo je bilo tudi to, da so bile sanje odvisne od vrste zaužitega sira. Čedar je spodbudil sanje o slavnih, stilton bizarne vizije, red leicester pa je priklical dogodke iz preteklosti.

Kje je torej povezava? „Sir je dober vir vitamina B6, ki ni le glavni vitamin, nujno potreben pri presnovi aminokislin, gradnikov beljakovin in nekaterih hormonov, temveč je tudi nujno potreben za tvorbo nevrotransmiterjev in pomaga pri možganskih funkcijah ter podpira miselne procese, kot so sanje, “ pravi Jim Campbell, britanski forenzik in avtor knjige The Body Language of Health (Zdravstvena govorica telesa, ki jo je napisal pod psevdonimom Hamish MacGregor).

Če hujšate, se boste mogoče morali odpovedati siru. Namesto tega pojejte več sončničnih semen, pistacij, tune in banan, ki so prav tako odlični viri vitamina B6. Lahko pa se odločite tudi za uživanje multivitaminskih prehranskih dodatkov, ki vsebujejo vitamin B6, folno kislino in B12, kombinacijo, ki lahko tudi pomaga pri nižanju vsebnosti homocisteina v telesu, aminokisline, ki je povezana s srčnimi obolenji in kapjo. 

Fotografija: Depositphotos