Je lubenica tudi vaš najljubši poletni sadež? Zakaj si je ne bi pripravili nekoliko drugače - predstavljamo vam štiri slastne recepte ...
Pikantna lubenica na žaru
1/4 skodelice svežega limetinega soka
1 žlica ostankov ožemanja limete
1/4 skodelice medu
2 žlički pekoče omake
ščepec soli
1 srednje velika melona
1 žlica sveže nasekljanega koriandra
V posodi stepite limetin sok, limetine delčke, ki so vam ostali od stiskanja soka, 45 ml medu, pekočo omako in sol. Melono narežite na 2,5 cm debele rezine in jih z obeh strani rahlo poškropite s preostalim medom. Na predhodno zagret vroč žar položite rezine lubenice in jih pecite dokler ne potemnijo (približno 2 minuti na vsaki strani). Rezine položite na krožnik in prelijte z limetino omako ter okrasite s koriandrom.
Solata iz avokada, lubenice in feta sira
4 skodelice koščkov lubenice brez koščic
½ avokada, narezanega na koščke
2 žlici nasekljane šalotke
2 žlici tanko narezane bazilike
½ skodelice na koščke razdrobljenega feta sira
Vse sestavine naložite v posodo, rahlo pretresite, da se sestavine premešajo, in postrezite.
Granita iz lubenice
4 skodelice koščkov lubenice brez koščic
6 jagod
¼ skodelice sveže mete
¼ skodelice rjavega sladkorja
2 žlici svežega limetinega soka
1 žlička ostankov ožemanja limete
Vse sestavine zmešajte v blederju, mešanico prelijte v pekač (velik približno 22 x 22 cm) in zamrznite za eno uro. Vzemite iz zamrzovalnika, premešajte, in ponovno zamrznite za 2 uri. Vzemite iz zamrzovalnika in z vilicami razdrobite ter postrezite v kozarčkih.
Lubenični koktajl
4 skodelice koščkov lubenice brez koščic
1 1/2 skodelice limonade
1/2 skodelice sveže mete
1/2 skodelice vodke ali tekile
V blenderju zmešajte lubenico z limonado, po želji precedite. Vmešajte alkohol in meto ter prelijte v kozarce z ledom.
Fotografija: Depositphotos
Jul 29, 2015