Članek
Poletje brez črevesnih težav
Objavljeno Aug 03, 2015

Črevesne okužbe so neželeni, a kljub temu zelo pogosti spremljevalci poletnih počitnic, najpogosteje pa jih povzroči uživanje zdravstveno oporečne hrane, okužene z bakterijami. Posledica so okužbe in driske, ki jih spremljajo dehidracija, slabost in vrtoglavica.

Poletna vročina ne vpliva le na naše počutje, temveč tudi na hrano, ki jo nameravamo zaužiti. Prvo pravilo pri shranjevanju živil poleti je: živila z dolgim rokom uporabe naj bodo na suhem, poltrajna in hitro pokvarljiva pa v hladilniku na +4 °C ali v zamrzovalniku na -18 °C. Le tako se boste izognili zastrupitvam in neprijetnemu kaosu v želodcu.

Vzroki okužb najpogosteje ostanejo nepoznani, saj je težko iz zaužite hrane (ali prostora) izolirati glavnega krivca. Prav zaradi tega pa je treba posvetiti več pozornosti živilom, še preden jih zaužijemo. Hrana je lahko kontaminirana na več načinov, najprej pa moramo poskrbeti za higieno – čiste roke, umit pribor in delovno površino. Čeprav poleti zaužijemo več sveže hrane, ne pozabite, da je termično obdelana hrana prva obrambna linija pred neželenimi okužbami. Ne puščajte živil na sobni temperaturi, ohladite jih na temperaturo, nižjo od 5 °C, še posebno pa pazite, da hrane ne okužite sami – da bakterije s surovih živil v hladilniku ne prenesete na pripravljeno hrano.

Navzkrižno onesnaženje

Najpogostejši način kontaminiranja hrane je ta, da se surovo hrano obdeluje v bližini tiste, ki je že pripravljena za uživanje (koščki ali kapljice padejo v pripravljeno hrano) ali ko se na površini, ki ni bila dobro očiščena po obdelavi surove hrane, obdeluje pripravljena hrana in z istim priborom. Prav zato je pomembno, da strogo ločite živila po policah in jih hranite v posodah, primernih za hranjenje. Sladoledi, ki se jih pripravlja iz mleka in jajc, a se jih ne hrani pravilno, vas bodo pognali na stranišče ali celo na infuzijo!

Če pa do okužb kljub vsemu pride, torej se pojavijo bruhanje in driska ter povišana temperatura, je nujno popiti čim več tekočine: vode, čajev, bistre juhe in po potrebi, če okužba ne izzveni v dnevu ali dveh, obiskati zdravnika. V trajanju okužbe uživajte le prepečenec, beli riž in nemastne krekerje, potem pa kuhano zelenjavo in nemastno kuhano meso. Izogibajte se mleku in mlečnim izdelkom, razen jogurtom in probiotičnim izdelkom, ki dobro vplivajo na črevesno floro, ki je obremenjena zaradi driske.

Fotografija: Depositphotos