Članek
Premagajte časovno razliko
Objavljeno Aug 05, 2015

Bolezen zaradi časovne razlike ali jet lag je posledica sprememb, ki se pojavijo pri motnjah notranjega ritma človeškega telesa. Preverite, kako se z njo spopasti.

Gre za fiziološko stanje telesa, ki ni sinhronizirano z okoljem, v katerem se znajde. Telo je utrujeno, hormoni se ne sproščajo ob pravem času, glede na del dneva, v katerem smo. Poleg tega imamo lahko tudi težave s prebavo. Motnje so začasne in navadno trajajo od dveh dni do dveh tednov, odvisno od števila preletenih časovnih pasov, smeri potovanja, potnikove starosti in zmogljivosti. Potniki, ki več časa preživijo na prostem, se spremembi prilagodijo hitreje kot tisti, ki po potovanju bivajo v zaprtih prostorih, najbrž zaradi izpostavljenosti dnevni svetlobi in njenega vpliva na možgane.

Tegobe lahko omilite na več načinov

Pred letom
Pri preprečevanju motenj je najpomembnejše, da potnik pred poletom pravočasno uredi vse opravke in obveznosti. Potovati morate neobremenjeni s stresom in strahovi, spočiti in nikakor ne mačkasti, saj potovanje najbolje prenaša zdrav in spočit človek. Prehlad bo dodatno poslabšal stanje po letu, zato, če je le mogoče, razmislite o preložitvi potovanja.

Vzhod ali zahod
Veliko se govori o tem, ali je sindrom neprijetnejši, če letimo na vzhod ali na zahod. Na splošno potniki poročajo, da potovanje na zahod prenašajo veliko bolje.

Dnevni ali nočni let?
To vprašanje je stvar individualnih razlik, toda potniki večinoma pravijo, da so težave manjše, če so potovali podnevi. Prav zato so letalski prevozniki v zadnjem času povečali število dolgih dnevnih letov.

Pitje tekočine
Dehidracijo preprečimo s pogostim pitjem tekočine. Voda je boljša od kave, alkohola in sokov. Alkohol povzroča dehidracijo, zato se mu je treba izogibati.

Pomagala za spanje
Temne obveze čez oči, čepki za ušesa in napihljivi vzglavniki so med dolgim letom neprecenljivi. Nekaj od tega je mogoče dobiti tudi na letalu, zato se pozanimajte pri stevardesi. Prav tako je prijetno, če si sezujemo čevlje; v letalih nekaterih družb potnikom ponudijo tudi lahke copate. Ker je v letalu večini potnikov običajno hladno, je koristno takoj zaprositi za odejo.

Telovadba
Gibanje in telovadba sta zelo pomembna. Obvezno izvajajte vaje, ki jih predvajajo na zaslonu, in se občasno sprehodite po kabini. Tako boste omejili otekanje nog, okorelost mišic in neudobno sedenje. Gibanje in telovadba zmanjšata možnost nastanka krvnih strdkov in tromboze.

Zdravila
Na trgu je kar nekaj zdravil za zmanjševanje/preprečevanje tega sindroma, toda še vedno ni dovolj znanstvenih dokazov o njihovi učinkovitosti. Pogosto priporočajo uporabo melatonina, hormona, ki je odgovoren za uravnavanje cirkadialnega ritma. Da bi si olajšali simptome, se nekateri odločijo za uspavala, vendar je to nevarno početje. Med spanjem se namreč zelo malo premikamo in krvni obtok se upočasni, zato se poveča možnost oblikovanja strdka. Poleg tega nekatera uspavala okrepijo dehidracijo.

Svetloba
Bivanje na prostem, na sončni svetlobi pomaga pri vzpostavljanju normalnega cirkadialnega ritma in okrevanju od sindroma časovne razlike.

Uravnavanje ure
Tudi če se z letalom ne peljete na pomemben poslovni sestanek, ki ga ne želite zamuditi, je dobro, če uro že na začetku potovanja naravnate na lokalni čas. Čas lahko uravnavate tudi sproti, pri prehodu vsakega časovnega pasu, in se tako pripravljate na nove razmere.

Fotografije: Depositpotos, Profimedia