Članek
Pametni telefon je lahko odličen fotoaparat
Objavljeno Aug 05, 2015

Med številnimi poletnimi dogodivščinami nas pogosto spremlja le telefon, a tudi z njim lahko ovekovečimo lepe trenutke. Poznati je potrebno le drobne trike ...

1. Telefon obrnite v vodoraven položaj.Panoramska orientacija vam bo pomagala, da dobite več iz svojih fotografij, še posebno če slikate skupino ljudi. Poleg tega bodo vodoravne fotografije bolje videti, ko jih boste gledali na večjih zaslonih, na primer na računalniškem monitorju ali televizorju.

2. Očistite objektiv, da odstranite prah, še posebno če telefona ne nosite v zaščitnem etuiju ali torbici. Najbolje je, da uporabite mehko krpico, s katero se čisti očala.

3. Svetloba je najpomembnejše orodje pri ustvarjanju fotografij. Objekt, ki ga slikate, morate obrniti v vir svetlobe, vi kot fotograf pa bodite stran do njega

4. Izogibajte se bliskavici. Če se vam zdi, da je svetloba preslaba, naredite dve fotografiji. Eno z bliskavico in eno brez nje. Bliskavica je element, ki se mu je pri amaterski fotografiji najbolje izogibati – še posebno tistih, ki so vgrajene v telefone. Fotografije, posnete z bliskavico, ne bodo imele najboljšega učinka. Majhne bliskavice, spremljevalni elementi kamer v pametnih telefonih, delujejo dobro le na oddaljenost do enega metra. Če kljub temu želite uporabiti bliskavico, ne pozabite vklopiti funkcije, ki preprečuje učinek rdečih oči.

5. Pozabite na zoom. Digitalni zoom, ki je najpogosteje prisoten v kamerah pametnih telefonov, ne bo naredil boljše fotografije. Torej ga ne uporabljajte, če to res ni nujno. Za razliko od kompaktnih in DSLR-fotoaparatov imajo kamere pametnih telefonov malo zoom funkcij. Optični zoom približuje objekte z lečo, digitalni pa deluje po računalniških algoritmih. Algoritmi temeljijo na principu programov za obdelovanje fotografij. Ko uporabljate digitalni zoom, kamera telefona poveča elemente v središču kadra, daleč izven robov slike, in ustvarja privid, da ste jih približali. Torej kamera pametnega telefona razširi pike (piksle) v sliki, potem pa ustvari nove pike, da izpopolni sliko.

Zaradi tega z uporabo digitalnega zooma dobimo nizko številko pik (pikslov) fotografije in kakovost posnete fotografije pade. Rezultat je enak, kot da bi sliko odprli v programu za obdelovanje fotografij, odrezali balast in potem povečali ostali del fotografije. Če želite posneti nek objekt iz bližine, je najbolje, če se mu približate s kamero telefona, kolikor je le mogoče, potem pa fotografirajte. Če to ni mogoče, uporabite zoom. Če želite slikati neki predmet iz bližine, postopno povečujte zoom in na ekranu spremljajte, kaj se dogaja, potem pa izberite tisto sliko, na kateri se vam želeni motiv zdi dovolj ostro prikazan. Poskušajte menjati kot, pod katerim stojite, glede na motiv, videli boste, da resnično lahko dobite različno kakovostne bližnje posnetke.

6. Uporabljajte različne nastavitve. Ne bodite leni in si pred fotografiranjem nastavite primerne funkcije: vrednost osvetlitve, ravnovesje beline, ISO … Ne uporabljajte le avtomatskih nastavitev, saj tako ne boste izkoristili vseh možnosti, ki vam jih nudi telefon. Da dobite dobro osvetlitev fotografije, potrebujete dovolj svetlobe. Prilagodite raven bele barve, da zagotovite, da so obstoječi svetlobni pogoji kar se da dobri. Bela barva je pogosto avtomatska funkcija, včasih pa daje zelo dobre rezultate fotografiranja. Ne pozabite, da snemanje fotografij ob zori ali mraku poveča abstraktne sence. Popoldne je v zraku običajno manj vlage kot zjutraj, zato svetloba ni tako difuzna. Na oblačen dan, ko vam gre oblak nad glavo, bo svetloba mehkejša in difuzna. Če slikate naravo, to nastavite med možnostmi in skušajte stati tako, da bo sonce za vašim hrbtom. Ne potrebujete direktne sončne svetlobe, da bi dobili lepe slike. Objekt, ki je v fokusu fotografiranja, naj bo izpostavljen soncu ali umetni svetlobi.

7. Filtri. Skoraj vsak pametni telefon, ne glede na to, kateremu cenovnemu razredu pripada, ima vgrajeno množico različnih filtrov v programski opremi kamere. A le filter iz slabo posnete fotografije ne more narediti umetnine, zato se ne zanašajte nanje. Če imate dobro fotko, bo filter izboljšal učinke. Filter nevtralne nasičenosti lahko pomaga pri zmanjšanju močne svetlobe, modri polarizacijski filter bo poudaril oblake glede na modrino neba. Sephia spreminja fotografije v črno-bele z nekim brezčasnim klasičnim videzom. Filter HDR naredi blede barve bolj intenzivne.

8. Poenostavite ozadje tako, da je na njem čim manj elementov, ki odvračajo pozornost z motiva. Beli krožniki so najboljši za slikanje hrane, modrina neba za ljudi …

9. Povečajte resolucijo, saj bo tako slika čistejša, a bo tudi večja, zato jo pred pošiljanjem preko e-pošte ustrezno zmanjšajte.

10. Umirite telo in roko med fotografiranjem (poiščite naslon za roko) ali aparat med slikanjem postavite na ravno površino.

11. Naredite več posnetkov. Je kdo pomežiknil? Olajšajte si izbiro tako, da posnamete več fotografij istega motiva, saj je tako več možnosti, da boste dobili dober rezultat.

12. Ne brišite prehitro. Nekatere fotografije vam bodo morda všeč na velikem ekranu ali pa jih boste lahko obdelali v katerem od programov.

Fotografija: Depositphotos