Članek
Konec poletnih težav s kožo, 1. del
Objavljeno Aug 06, 2015

Poletje, obožujemo te in tvoje neskončne dni na plaži! Ne maramo pa kožnih izpuščajev, opeklin in drugih zdravstvenih in lepotnih tegob.

Vaša poletna težava ...

... odpravite se na plažo, zaspite in se zbudite rdeči kot jagoda!

Rešitev za vašo kožo: Takoj zaužijte dva ibuprofena, da zmanjšate oteklost. V skledo z ledenimi kockami in posnetim mlekom ali jogurtom namočite bombažno krpo. Ko je krpa ohlajena, jo ožemite in za 10 minut položite na kožo. Beljakovine v mleku imajo takojšen protivnetni učinek. Nato koži privoščite izdelek za nego po sončenju, ki ga nanesete takoj po prhanju na mokro kožo in sperete. Na najbolj rdeča mesta namažite še kremo, ki vsebuje kortizon. Če je opečeno tudi lasišče (auč!), pred spanjem nanesite vlažilni izdelek z aloje vero. Pustite delovati čez noč, zjutraj pa skočite pod hladen tuš, lase sperite z vlažilnim šamponom in pustite, da se posušijo na zraku. Prihodnjič pa le pazite in preventivno uporabljajte izdelke z zaščitnim faktorjem in klobuk!

... obraz prekrivajo izpuščaji zaradi uporabe zaščitne kreme.

Rešitev za vašo kožo: Kožo očistite z negovalnim izdelkom za čiščenje, ki vsebuje en odstotek salicilne kisline. Uporabite zjutraj in zvečer. Prav tako rdeča mesta in izpuščaje prekrijte s korektorjem. Da bi preprečili nadaljnje izpade, raje uporabljajte lahko zaščito pred soncem, izogibajte se vodoodpornim izdelkom, ki lahko v vaših porah ujamejo olje in znoj. Vendar to pomeni, da morate vsaj 15 minut pred plavanjem nanesti izdelek, ki je osnovan na gelu in nanos osvežiti takoj, ko pridete iz vode in se obrišete z brisačo. Medtem za kombinacijo UV-zaščite in prekrivnosti, ko koža okreva, uporabite lahko BB kremo, ki nudi učinek poletno zagorele kože in idealno zaščiti, ali poskusite mineralni puder, ki ga uporabite namesto podlage.

... vaš obraz se lušči, vi pa imate zvečer zmenek!

Rešitev za vašo kožo: Uporabite skrivnost mojstrice ličenja Rose-Marie Swift: Najprej naredite piling, da se rešite lusk. Nato nanesite olje za obraz, potem pa še vlažilno podlago. Olje odebeli in izenači polt, zato bo nanos pudra laži. Če je koža še vedno suha, na podlago nanesite še nekaj kapljic olja, da zmanjšate videz lisaste kože. In naj bo to nauk za v prihodnje: zaščita, zaščita, zaščita!

... prisegate na retinol, vendar ste slišali, da naredi kožo bolj občutljivo na sonce.

Rešitev za vašo kožo: Kar ste slišali, drži. Medtem ko retinol kožo na splošno odebeli tako, da spodbudi tvorbo kolagena, prav tako olušči povrhnjico kože, zaradi česar je koža bolj dovzetna za sončne opekline. Kljub temu retinol lahko uporabljate poleti, vendar upoštevajte sledeče nasvete: uporabite kremo z zaščitnim faktorjem 15 ali več in jo izdatno nanesite – približno polno žlico za vrat in obraz. Nanos osvežite vsaki dve uri, če se zadržujete na prostem. 

... po sončenju so na koži ostale bele sledi kopalk.

Rešitev za vašo kožo: Če poskušate prikriti neposončene dele kože, poiščite puder, ki se popolnoma ujema s tenom vaše kože (običajno je en ali dva odtenka temnejši kot vaša naravna polt) ali samoporjavitveno kremo. Pojdite ven (da, ven – naravna svetloba se najbolje obnese za to vrsto opravila) in izdelek nanesite preko bledih delov kože z majhnim čopičem ali gobico. Robove dobro zlijte s ostankom, nanos pa utrdite s transparentnim pudrom v prahu, ki celoto naredi bolj obstojno.

Fotografija: Depositphotos