Članek
S pravilno pripravo hrane proti okužbam
Objavljeno Aug 07, 2015

Poleti je potrebno posvetiti še več pozornosti živilom in njihovi pripravi, saj se hrana lahko kontaminira na več načinov, to pa privede do številnih neželenih posledic.

Posoda in shranjevanje

Pribor in posoda, v katerih hranite in strežete hrano, sta lahko vir okužb, zato preverite, v kakšnem stanju sta, preden ju uporabite. S prostim očesom ne boste opazili vira okužbe, dovolj pa je, če ugotovite, da ni madežev ostankov hrane. Posvetite pozornost tudi mestom, kjer shranjujete živila. Redno čistite shrambo in umivajte hladilnik ter odstranjujte pokvarjena živila in tista s pretečenim rokom uporabe. Izogibajte se tudi uživanju hrane, ki je dolgo stala v ogretih posodah, ali tisti iz vitrin, ki niso bile hlajene, ali pa so živila na soncu spremenila videz.

Hladilnik

Zamrzovanje zaustavi razvoj bakterij in njihovo razmnoževanje, vse dokler so živila hranjena na nizki temperaturi. Nizke temperature pa ne preprečijo ostalih procesov v živilih, tako da je hranjenje v zamrzovalniku omejeno na vrsto in sestavo živil. Večkrat letno preverite temperaturo v hladilniku. V najhladnejšem delu bi morala znašati med 0 in 5 °C.

Shranjevanje mesa

Če surovo meso hranite nad pripravljeno hrano, se lahko z njega prenesejo bakterije na živila pod njim. To se pogosto dogodi tudi v primerih, ko se z nožem reže surovo meso, takoj za tem pa se na isti površini reže kumarice za solato. Ko sta tako deska kot nož površno umita, se del bakterij prenese na hrano, ki jo nameravamo zaužiti. Bakterije se prav tako prenaša z rokami, če na primer najprej pripravljate surovo meso, takoj zatem pa hrano, ki je termično ne obdelate – rok pa v vmesnem času ne operete.

Beljakovine

Viri beljakovin morajo biti raznoliki in se jim nima smisla izogibati zaradi strahu pred zastrupitvijo. Beljakovin pa ne dobite le iz živalskih virov, temveč uživajte tudi rastlinske. Poleti z uživanjem beljakovin ne pretiravajte, saj za njihovo presnovo telo porabi več energije kot pri maščobah in ogljikovih hidratih, to pa pomeni, da se organizem bolj segreva.

Jajca

To živilo je poleti tempirana bomba za vse z občutljivimi želodci in tiste nepazljive. Izogibajte se mehko kuhanim jajcem in jedem, v katerih se jajca dodaja kot surovo sestavino – na primer v majonezah, omakah, prelivih za solate in sladicah (tiramisu). Živila živalskega izvora lahko vsebujejo viruse in bakterije, ki predstavljajo resno nevarnost za zdravje. Sufleji, kreme in topljena čokolada lahko vsebujejo surova jajca, zato se jim raje izogibajte.

Prigrizki

Posvetite pozornost prigrizkom, ki jih gostilničarji ponudijo ob pijači in niso zaprti v originalni embalaži (arašidi, piškoti, čokolada, slane palčke, sadje ipd.). Takšna hrana je namreč zelo pogosto v stiku z rokami različnih oseb, te roke pa so potencialno lahko umazane, kar poveča možnost za prenos bolezni, povzročenih zaradi bakterij in virusov. Pazljivi bodite tudi pri kupovanje hrane pri uličnih prodajalcih, še posebno če nimajo vode za umivanje rok in hladilnih naprav, v katerih hrano ohranjajo svežo.

Ribe

Izkoristite poletje in uživajte v ribah, saj vsebujejo veliko koristnih snovi, vključno z večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami. Pozornost pa vsekakor posvetite svežini rib (preglejte oči in škrge), še posebno plavih, saj se med neprimernih hranjenjem od ulova do ribarnice ustvari alergen histamin, zato lahko pride do alergične reakcije oseb, ki takšne ribe uživajo (rdečica vrata in obraza neposredno po konzumaciji). V tem primeru poiščite pomoč zdravnika in mu povejte, kaj ste jedli.

Nasvet + Kako prepoznati sveže ribe? Škrge svežih rib so bolj živo rdeče kot rožnate, oči zelo bistre, napete, celo izbočene. Luske ribe se morajo lesketati, meso pa mora biti čvrsto in trdno.

Školjke

Poletje je letni čas, ko pogosteje in raje uživamo morske jedi, a školjke znajo predstavljati težavo za občutljive želodce. Če si jih kljub temu zaželite, se pozanimajte o čistoči morja, kjer so bile vzgojene. Školjke so tako rekoč filtri za mikroorganizme, ki se v njih zadržujejo. Poleg tega so izjemno hitro pokvarljive in jih je treba zaužiti nekaj ur po tem, ko so bile pobrane iz morja. Surove školjke lahko vsebujejo nevarne mikroorganizme, ki povzročajo bolezni. Poleti se izogibajte tudi sušiju, še posebno v naprej pripravljenemu. Raje si ga pripravite sami ali obiščite zaupanja vredno restavracijo.

Preberite tudiPoletje brez črevesnih težav

Fotografija: Depositphotos