Članek
4 tveganja možganske kapi, ki jih morate poznati
Objavljeno Aug 10, 2015

Možganska kap ubije skoraj dvakrat več žensk kot rak dojke. Dobra novica pa je, da jo je mogoče preprečiti, če se zavedate dejavnikov tveganja.

#1 Preeklampsija

Po 20. tednu nosečnosti nekatere ženske razvijejo preeklampsijo, motnjo, ki jo zaznamuje poskok krvnega tlaka, skupaj z višjimi količinami beljakovin v urinu – oboje pa poveča možnost za pojav kapi. Čeprav preeklampsija običajno izgine v šestih tednih po porodu, lahko skoraj podvoji tveganje za pojav kapi kasneje v življenju. Če ste imeli visok krvni tlak že pred nosečnostjo, imate približno 25 odstotkov možnosti za preeklampsijo, zato zdravnika naprosite, naj podrobneje spremlja vaše zdravstveno stanje. Prav tako vsaj šest mesecev po porodu redno spremljajte svoj krvni tlak, da preverite, če se je vrnil na normalne vrednosti.

#2 Migrene

Ti neznosni glavoboli, za katerimi trpi tri- do štirikrat več žensk kot moških, lahko podvojijo tveganje za pojav ishemične kapi (ki nastane, ko krvni strdek zamaši žilo, ki vodi do možganov). Raziskovalci sklepajo, da pri ljudeh, ki trpijo za migrenami, žilni sistem ne deluje pravilno, zaradi česar obstaja večje tveganje za pojav kapi. Čeprav trenutno ni zdravila za migreno, lahko tveganje kapi proaktivno znižate s telesno vadbo, zdravo prehrano in odvajanjem od kajenja.

#3 Kontracepcijske tablete

Več študij je pokazalo, da imajo ženske, ki jemljejo oralna kontracepcijska sredstva, kar dvakrat večjo možnost za pojav kapi kot tiste, ki jih ne. Hormoni v tabletah namreč povečajo tveganje za nastanek krvnih strdkov in visok krvni tlak. Primeri, pri katerih bi lahko možgansko kap neposredno povezali s hormonsko kontracepcijo, so izjemno redki, še posebej pri zdravih mladih ženskah, če pa so pri vas vidni drugi dejavniki tveganja, pa možnost nastanka krvnih strdkov znatno poskoči. Neka študija na skupini žensk, starih od 15 do 49 let, je pokazala, da je pri kadilkah z migrenami z avro (utripajočimi lučmi ali slepimi pikami), ki so jemale kontracepcijske tablete, tveganje za pojav kapi kar sedemkrat višje kot pri ženskah z enako obliko migren, ki ne kadijo ali jemljejo kontracepcijskih tablet.

#4 Neenakomeren utrip

Če zgornji srčni prekati utripajo neusklajeno s spodnjimi – strokovni naziv tega pojava je atrijska fibrilacija – se lahko začne kri nabirati v zgornjih prekatih, s čimer se zviša tveganje za nastanek strdkov. Če želite izvedeti, ali imate atrijsko fibrilacijo, sploh ni potreben obisk pri zdravniku – zadostuje že 60-sekundno preverjanje srčnega utripa doma. Če opazite, da so utripi neenakomerni ali hitrejši kot običajno, se posvetujte s svojim zdravnikom. Ta vas bo napotil do specialista, ki bo opravil primerne preiskave in predlagal način zdravljenja, s katerim bo vaše srce spet v ritmu. 

Fotografija: Depositphotos