Članek
Poletne težave tam spodaj
Objavljeno Aug 13, 2015

Mokre kopalke so najpogostejši vzrok poletnih genitalnih vnetij, prav tako bose in gole noge, ki jih ne zavarujemo v hladnih in vetrovnih večernih urah.

Sprememba okolja, ustaljenega načina življenja, padec imunskega sistema in večja prisotnost bakterij lahko privedejo do neprijetnih in tudi nevarnih vaginalnih okužb in okužb sečil. Vročina, vlaga in sonce predstavljajo za kožo napor, še posebno pa neugodno delujejo na nežno kožo in sluznico intimnega dela telesa. Nujno je, da se ne spuščate v nepremišljene spolne odnose, prav pri vsakem pa je obvezen kondom. Čeprav ne preprečuje vseh spolno prenosljivih bolezni, možnost obolenj znatno zmanjša. Zima in mraz prineseta določene zdravstvene težave urinsko-genitalnega področja, poletje, vročina, morje in bazeni pa niso nobena izjema. Pri adolescentih in mlajših osebah je zaradi nepremišljenega vstopanja v spolne odnose poleti opaziti več spolno prenosljivih bolezni in tudi neželenih nosečnosti.

Poletna vročina in vlaga na sluznico spolovil delujeta tako, da pride do poškodb, torej rdečic, vnetij in ranic, ki so tudi idealna mesta za razvoj glivic, bakterij in virusov. Kopanje v bazenih, aktivnosti v športnih središčih, na plaži ali druženje v priljubljenih klubih – vse to so prostori, kjer poleti na vas lahko prežijo različni mikroorganizmi. Na teh lokacijah se istočasno zadržuje veliko ljudi, ki so večinoma pomanjkljivo oblečeni, telesne tekočine pa se hitreje in enostavneje prenašajo – v pomoč so jim še vlaga in visoke temperature. Najpogostejši vzrok poletnih ginekoloških vnetij pa so mokre kopalke.

Vnetja sečil

Poleti so še posebno pogoste urinske okužbe oziroma blažja vnetja mehurja in sečil, kar imenujemo cistitis. Vzrok za bolezen je najpogosteje predolgo namakanje v vodi, hladna voda ali podhlajenost v mokrih kopalkah. To povzroči padec splošnega imunskega sistema organizma in imunosti celic sečil. V bazenskih vodah, za katere ni primerno higiensko poskrbljeno, se najde tudi bakterijo Escherichia coli, ki lahko povzroči črevesne okužbe in zelo resne, trdovratne okužbe sečil.

Čeprav se vnetje sečil razmeroma uspešno in hitro pozdravi, je bolezen neprijetna in pogosto boleča, neprimerno zdravljenje pa lahko vodi v resno vnetje ledvic. Da do bolezni ne bi prišlo, je najbolje delovati preventivno. Tako skrajšajte kopanje (še posebno, če je voda hladnejša) in slecite kopalke takoj, ko pridete iz vode. Blagi cistitis se lahko zdravi z urološkim čajem ali izdelki iz brusnic (obe različici se ne smeta jemati istočasno, saj se izključujeta). Pri težjih oblikah vnetja bo zdravnik predpisal uroantiseptike ali antibiotike, ob katerih obvezno pijte velike količine vode, urološkega čaja ali brusničnega soka. Seč boste pogosteje odvajali, kar je dobro.

Pravilna higiena

Poleti je nujna večja skrb za osebno higieno. Priporoča se tudi nošenje zračnih, najbolje naravnih tkanin (bombaž, svila, lan) – tako perila kot vrhnjih oblačil. Oprijeta in sintetična oblačila lahko povzročijo razdraženost kože in sluznice ter tako tudi povečajo možnost za nastanek ginekoloških in urinskih okužb. Izogibajte se tudi uporabi agresivnih mil in dezodorantov. Prhanje po kopanju v morju ali bazenu naj vam preide v navado, saj boste tako s sebe sprali morda oporečno vodo. Ne sedajte na plastične stole, kamne ali pesek na plaži, ne da bi podse položili brisačo. Kopalke namreč ne nudijo dovolj zaščite pred virusi in bakterijami. V slačilnicah in kopalnicah ob bazenih uporabljajte plastične natikače in v javnih straniščih nikoli ne sedajte na školjko. Za ženske, ki so tudi sicer občutljive na glivične in bakterijske okužbe, se priporoča redna uporaba nežnega intimnega mila in probiotiko za vaginalno floro.

Vsekakor pa obiščite zdravnika, če težave ne izzvenijo, morda gre za hujšo okužbo, ki je ne boste mogli pregnati brez predpisanih zdravil.

Fotografija: Depositphotos