Članek
Težke odvisnosti in obvladovanje težave
Objavljeno Aug 13, 2015

Že samo iskanje pomoči je korak v pravo smer, a je pri tem treba vedeti, da odvisnost močno spremeni način, kako odvisnik razmišlja in živi, zato je vrnitev v odvisnost izjemno visoka.

Težke odvisnosti

Droge

Odvisnost od drog je kronična, pogosto ponavljajoča se možganska bolezen, ki povzroča kompulzivno iskanje in uporabo droge kljub negativnim posledicam. Sodeč po nedavni raziskavi nacionalnega inštituta za preučevanje zlorabe drog v washingtonu je prvotna odločitev za uporabo droge pri večini ljudi prostovoljna, spremembe na možganih, ki se pojavijo s časom, pa izpodbijajo odvisnikovo samokontrolo in zavirajo njihovo sposobnost, da bi se uprli želji po uživanju.

Raziskave kažejo, da je kombinacija zdravil za zdravljenje odvisnosti in vedenjske terapije najboljši način za zagotavljanje uspeha pri večini pacientov. Oblika zdravljenja, prilagojena vzorcu zlorabe drog vsakega posameznika ter spremljevalnim zdravstvenim, psihiatričnim in družbenim problemom, lahko vodi v dolgoročno okrevanje in življenje brez uživanja droge.

Alkohol

Alkoholizem in zlorabe alkohola povzroča cela vrsta povezanih dejavnikov, med katerimi so genetika, vzgoja, družbeno okolje ter čustveno in mentalno zdravje. Študije kažejo, da ljudje, ki odraščajo v okolju z veliko alkohola ali alkoholikih, pogosteje tudi sami zlorabljajo alkohol.

Ker je uživanje alkohola tako običajno v številnih kulturah in ker so učinki uživanja tako različni od posameznika do posameznika, je težko določiti ločnico med družabnim in problematičnim uživanjem. Splošni konsenz je, da ima posameznik težave z alkoholom, če uživanje povzroča težave v njegovem zasebnem in poslovnem življenju.

Seks

Ljudje, zasvojeni s seksom, dobijo občutek evforije, ki očitno presega tistega, ki ga doživlja večina ljudi. Zanje spolna izkušnja ni povezana z intimnostjo, temveč je način za doseganje zadovoljstva, način za dušenje negativnih čustev ali odziv na zunanje vire stresa. Odvisniki od seksa spolnost uporabljajo kot mehanizem za obvladovanje občutkov nemoči v drugih situacijah v življenju. Zasvojeni možgani telo pretentajo v močne biokemične nagrade za destruktivno spolno vedenje.

Način, na katerega zasvojenci s seksom zlorabljajo spolne stike je zelo podobno načinu, na katerega alkoholiki uživajo alkohol. V obeh primerih vsako nagrado, ki jo nudi izkušnja, kmalu zamenjajo občutek krivde, kesanje in obljube o spremembah, ki pa se redko uresničijo.

Igre na srečo

Zasvojenost z igrami na srečo je oblika motnje nadzora nad vzgibi. Kompulzivni hazarderji ne morejo nadzorovati želje po hazardiranju, tudi če vedo, da s tem škodijo sebi ali svojim bližnjim. Razmišljajo lahko samo o igranju na srečo, ki je tudi edino, kar sploh želijo početi, ne glede na posledice.

Raziskave so pokazale, da je kompulzivno hazardiranje način nadzora nad nečim, ko pomanjkanje nadzora nad drugimi področji v življenju postane premočno. Kot velja za druge oblike odvisnosti, postane hazardiranje problem takrat, ko začne povzročati težave v osebnem življenju in spreminjati običajne življenjske rutine.

Umor

Kot velja za druge oblike zasvojenosti s procesi, je tudi odvisnost od ubijanja (ali serijski umori) nekaj, kar nadzoruje odvisnikovo življenje in ga sili v neustavljivo željo po naslednjem nasilnem zločinu. Pri tej obliki odvisnosti igrajo pomembno vlogo genetski dejavniki, seveda pa tudi družbene izkušnje in vzgoja posameznika.

Ta oblika odvisnosti se pogosto začne z naključnimi nasilnimi dejanji, odvisniki pa nato postanejo obsesivni in kompulzivni pri izbiri žrtev in 'slogu' ubijanja. Zanje je ubijanje nekaj, kar lahko nadzorujejo v življenju, v katerem imajo malo nadzora nad vsem, kar se dogaja, prav tako pa sproži občutek vzhičenosti, ki ga potrebujejo za obvladovanje lastnih čustev.

Obvladovanje težave 

Zdravljenje različnih oblik odvisnosti poteka na sorodne načine – v ambulantah za zdravljenje odvisnosti, z anonimnimi srečanji, po potrebi z zdravili, individualnimi ali skupinskimi terapevtskimi srečanji ter s strukturiranimi omejitvami in rutinami.

Že samo iskanje pomoči je korak v pravo smer, a je pri tem treba vedeti, da odvisnost močno spremeni način, kako odvisnik razmišlja in živi, zato je vrnitev v odvisnost izjemno visoka. Večina odvisnosti s časom krepi določene vedenjske vzorce, kot so skrivnostnost, zavajanje, manipulacija, provokacija, valitev krivde na druge in izolacija. Odvisnost prav tako močno spremeni možgane, da si odvisnik želi zapasti v stare vzorce.

Še eno šokantno dejstvo pa je, da številni odvisniki pogosto zapadejo v druge oblike odvisnosti, od substance k procesom, na primer od droge do promiskuitete.

Preberite tudiAnatomija odvisnosti

Fotografija: Depositphotos