Članek
Klamidija - tihi krivec neplodnosti, 1. del
Objavljeno Nov 03, 2015

Okužba s klamidijo je zelo razširjena bolezen. Če se je ne zdravi, lahko trajno poškoduje reproduktivne organe in celo privede v neplodnost.

Smatra se, da bakterija klamidija (Chlamydia trachomatis) povzroči kar 30 odstotkov spolno prenosljivih bolezni. Ta okužba je poznana tudi kot 'tiha bolezen', saj celo v 70 do 80 odstotkih primerov ne prepoznamo simptomov, zato okužena oseba niti ne ve, da je bolna.

Klamidija se prenaša s spolnim odnosom z obolelo osebo, vključno z analnim in oralnim odnosom, ter tudi z vaginalnim porodom, saj se lahko z okužene porodnice prenese na novorojenčka in povzroči zaplete, kot sta konjunktivitis in vnetje pljuč. Če se klamidije ne zdravi, lahko okužba trajno poškoduje spolne organe in izzove sterilnost tako pri ženskah kot moških.

Vsaka spolno aktivna oseba lahko zboli za klamidijo, tveganje pa se poveča, ko gre za več partnerjev. Zato je nujno, da vse spolno aktivne osebe enkrat letno opravijo test za klamidijo, čeprav same ne opazijo kakšnih simptomov.

Klamidija pri ženskah

Statistične raziskave kažejo, da v primeru okužbe 70 do 80 odstotkov obolelih nima nikakršnih simptomov. Neka raziskava je potrdila, da celo trije odstotki odraslih med 18 in 35 letom boleha za nezdravljeno klamidijo, kar kaže na nujnost preventive in rednih ginekoloških ter uroloških kontrol.

Najpogostejši simptomi klamidije so pekoč občutek med uriniranjem, obilnejši izcedek iz nožnice (rumenkast, gostejši in lepljiv), bolečine v spodnjem delu hrbta, nenavadna bolečina med spolnim odnosom, vaginalne krvavitve med ciklusom.

Pri 30 do 50 odstotkih žensk se okužba s klamidijo izkaže tudi z vnetjem materničnega vratu, pospremljenim s povečanim vaginalnim izcedkom, vnetjem sečevoda z motnjami pri uriniranju (pekoč občutek in bolečina). V primeru širjenja okužbe na jajcevode in jajčnike nastane vnetje medenice (PID;pelvic inflammatory disease) z bolečinami in napetostjo v spodnjem delu trebuha, povečanim vaginalnim izcedkom, nepojasnjene krvavitve in boleč spolni odnos, pospremljen s slabostjo in bruhanjem. Posledica nezdravljene okužbe je neprehodnost jajcevodov, torej neplodnost (v približno 10 odstotkih primerov) in povečano tveganje za nastanek izvenmaternične nosečnosti.

Klamidija pri moških

Pri moških se okužba s klamidijo izkaže s simptomi: izcedek svetle barve iz penisa, občutek nelagodja v sečevodu ali spodnjem delu trebuha, in to najpogosteje v jutranjih urah, vneti in otekli testisi, včasih neprijetno srbenje okoli glavice penisa. Če so simptomi medli in nejasni, najpogosteje ostanejo nezdravljeni. Pri 50 odstotkih moških lahko bolezen izzveni brez kakršnih koli težav.

Fotografija: Depositphotos