Članek
Kaj je Zlata lipa?
Objavljeno Oct 09, 2015

Zlata lipa je pravi blagovni denar. V trpežno plastično kartico je vpet 1g čistega valutnega zlata, ki ga je možno zamenjati v valuto v skoraj vseh državah na svetu. Ker Zlata lipa, kljub temu da je pravi blagovni denar, pri nas ni zakonito plačilno sredstvo, lahko na popolnoma legalen način deluje le kot komplementarna oziroma dodatna denarna valuta. Njen osnovni namen je povezati nezadovoljene lokalne potrebe ljudi z neuporabljenimi lokalnimi viri.

Zlata lipa je popolnoma unikatna civilna iniciativa v Sloveniji, kljub temu da v svetu obstaja preko 4.000 podobnih, popolnoma legalnih komplementarnih denarnih valut, ki so po večini izjemno pozitivno vplivala na lokalna družbeno-ekonomska okolja. Podprta je s strani podjetja nemškega KARATBARS GmbH, ki je vodilno svetovno podjetje v ponudbi najmanjših apoenov valutnega zlata in edino na svetu, ki resnično ustvarja svetovni blagovni denar (zlati denar).

Izjemno pomembno je poudariti, da je Zlata lipa legalno podprta plačilna valuta oziroma konvertibilna valuta, kar pomeni, da se za njo jamči izmenjava za zakonito plačilno sredstvo, to je EVRO. Konvertibilnost Zlate lipe povečuje zaupanje med ljudmi, saj lahko vsak trenutek zamenjajo višek Zlatih lip za konvencionalni evro ali pa plačujejo blago in storitve v tistih podjetjih in obrtnih delavnicah, kjer imajo oznako K-Exchange.

Zlata lipa je sedaj na voljo samo v 1g apoenih čistega zlata, v bližnji prihodnosti pa bo dosegljiva v še manjših apoenih (0,1g, 0,2g, 0,4g in 0,6g) ter večjih (2,5g in 5g). Namen večje pestrosti ponudbe bo zagotoviti možnosti nakupa pravega denarja vsem državljanom Slovenije. Bistvo Zlate lipe kot blagovnega denarja je zagotoviti civilni rezervni sklad, neodvisen od finančno-poslovnega sistema, ki nas izčrpava. Ta sklad bo namreč osnova za novo Razvojno strategijo Slovenije in novo paradigmo. Vabim Te, da preučiš ta dokument, ki ga danes lahko najdeš na tej spletni strani kot Idejno zasnovo, ki se bo sproti razvijala kot unikatno gibanje slovenskih državljanov za boljši jutri.