Članek
Varjenje inoxa
Objavljeno Sep 21, 2020

Varjenje inoxa je prav posebna, specifična dejavnost, s katero se lahko ukvarjajo le za to dobro in predvsem strokovno podkovani ljudje. V nadaljevanju tokratnega članka vam bomo predstavili nekaj osnovnih značilnosti inoxa. Prijazno vas vabimo, da nadaljujete z branjem. 

V kolikor vam je beseda inox manj znana, vam sporočamo, da je nekaterim bolje poznan pod imenom – nerjaveče jeklo. V tokratnem članku bomo mi uporabljali oba izraza, vendar pa je njun pomen isti.

Koz zanimivost naj že takoj na začetku predstavimo sestavljenost nerjavečega jekla. Slednji namreč vsebuje 10,5 % kroma in 1,2 % ogljika.  Dobro je vedeti, da je njegova temeljna snov železo. Le-tega vsebuje več kot polovico. Tako kot nekateri drugi materiali (na primer plastika) tudi nerjaveče jeklo glede na svojo kvaliteto vsebuje še nekatere dodatne materiale. Med njimi lahko najdete: nikelj, aluminij, baker, dušik, fosfor in še nekatere druge. Ali ste vedeli, da ob dolgotrajnem stiku z nekoliko bolj vlažnim zrakom ali pa celo vodo nerjaveče jeklo ne korodira. To pomeni, da ne zarjavi. To mu omogoča sestavina, in sicer legirni krom. Na njegovi površini namreč pusti nekakšno zaščitno plast (kromovega oksida). Občasno se zgodi, da varjenje inoxa vpliva na izgubo nekaterih antikorozivnih lastnosti. Varjenje inoxa je zelo specifično, saj je pri tej dejavnosti potrebno biti še posebej dobro pozoren in natančen. Pomembno je, da varilec jekla ne drži predolgo na visoki temperaturi, ki mora znašati od 425 do 860 stopinj Celzija. Obdržati ga mora pri čim nižji možni temperaturi. Le tako bo namreč ostal zelo dobro zaščiten pred nezaželenim pojavom oksidacije. 

Pa naj na tem mestu še omenimo, da se z varjenjem nerjavečega jekla ukvarjajo v znanem podjetju Remic. Slednji delujejo že vse od leta 2003. Pri delu namesto klasičnih postopkov uporabljajo lasersko navarjenje in še varjenje. Pri tem so tudi zelo uspešni in učinkoviti!