Članek
Odstop od kazenske ovadbe zoper tajkune
Objavljeno Dec 24, 2016

Datum: 11.6.2015

 

Okrožno državno tožilstvo v Mariboru

Ulica talcev 24

2000 Maribor

Tel.: 02/234 87 46

 

Podpisani Zoran Šarič, roj. ....v Mariboru, EMŠO: ......., stalno prijavljen za bivanje v Mariboru, ........, državljan Republike Slovenije, redno zaposlen na ...........................:

 

» O D S T O P A M «

 

od kazenskega pregona, ki sem ga dne 4.11.2013 s kazensko ovadbo na vaše ODT v Mariboru podal zoper neznane storilce, za kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, zaradi podanega utemeljenega suma, da so izvršili več kaznivih dejanj in sicer:

-       Poneverba in neupravičeno uporabo tujega premoženja po členu 209/I,IV,V KZ-1,

-       Preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti po členu 230/I,II KZ-1,

-       Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po členu 240/I,II,III KZ-1,

-       Pranje denarja po členu 245/I, II, III, IV, V, VI KZ-1,

-       Davčna zatajitev po členu 249/I, II, III, IV, V KZ-1,

-       Hudodelsko združevanje po členu 294/I,II KZ-1,

-       Nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva po členu 307/I,II KZ-1

 

 OBRAZLOŽITEV:

 

V začetku naj navedem, da sem avtor zgoraj navedene kazenske ovadbe zoper neznane storilce, ki jo je po meni povzelo nekaj sto državljanov R Slovenije in so jo podali na pristojna Okrožna državna tožilstva pod okriljem »Skupine Kazenska ovadba«. Naš prvenstveni in izključni namen podaje kazenske ovadbe je bil, da kot državljani in oškodovanci po kazenski in pravni poti pritisnemo na sistem v pričakovanju, da bodo organi pregona končno pričeli učinkovito preiskovati in procesuirati vse tiste, ki nam uničujejo državo, zaradi katerih je slovenski narod vse bolj obubožan in tiste, ki se norčujejo iz celotnega sistema. Od podaje kazenske ovadbe, pa vse do danes, nisem od organov pregona dobil konkretne informacije, kaj je z ovadbo. Od vaših insajderjev sem dobil le podatek, da je kazenska ovadba v samem začetku  prinesla v tožilske in sodne vrste nemir, presenečenje, ker se s podobnim primerom še niste ukvarjali in vprašanja, kaj narediti z njo, ker zavreči je ni mogoče. Ampak očitno so vse podane tovrstne ovadbe sedaj pospravljene v predale in čakajo na čas, ko bodo pozabljene.

Kakorkoli, za odstop od pregona sem se odločil, saj na podlagi rezultatov premnogih sodnih primerov iz konteksta zgoraj navedenih kaznivih dejanj, ni nikakršnih rezultatov, ki se pričakujejo, sodne odločbe, sklepi in obsodbe ( neobsodbe ) pa mi ne vlivajo več zaupanja v pravno državo in pravosodni sistem. Na podlagi tega, kar se že vrsto let dogaja na tem področju, me je strah za našo bodočnost, zaupanje v resnico, poštenost in pravico. Številni sodni primeri to dokazujejo in državljani se upravičeno sprašujemo, do kod vodi ta neenoten in nezanesljiv pravni red v naši državi. Da ne bom samo moraliziral, bom v kratkem navedel samo nekaj primerov, ki vzbujajo skrb, strah in upravičen dvom v sodno vejo oblasti. Začenjam s primerom trojnega umora v Tekačevem, ko po toliko letih vse do danes sodstvo ni bilo sposobno procesuirati osumljenca K. K.  kljub nespornemu dokazu, da se je v času umora nahajal na samem kraju, ampak so se izgubili v megli nekih različnih strokovnih mnenj. A slovenski sodni izvedenci res niso sposobni sestaviti strokovnega mnenja, ki bi bil nesporni dokaz v kazenskem postopku?

Nadalje lahko navedem sodno farso Patria in v njej glavnega akterja J. J., ki je iz celotnega sodnega procesa povzročil maksimalno nezaupanje v same sodne odločitve. Lahko si samo predstavljamo, koliko časa, vložene delovne sile in stroškov je šlo v ta proces v samem predkazenskem in kasneje kazenskem postopku. In to zato, da je sedaj J. J. popolnoma diskreditiral sodno vejo oblasti, delo tožilstva ter konkretnih tožilcev, ki so zadevo v osnovi vodili. Ekstremno vloženo delo policije in tožilstva je J. J. popolnoma izničil in kar je najhuje, vzpostavil je velik dvom v njihovo pravilno in zakonito ravnanje.

Sodni proces »Balkanski bojevnik« je naslednji primer, ki je pokazal ves blišč in bedo dokazovanja hudih kaznivih dejanj, ki je kljub temeljitemu predkazenskemu postopku, ogromno vloženega dela policije in tožilstva, vse skupaj zvodenelo zaradi procesnih napak in na prostosti so ostali kriminalci, ki so si ogromno premoženje pridobili s preprodajo prepovedanih drog, posledično s tem pa med nas pošiljajo smrt v obliki mamil.

Še veliko je podobnih primerov, tajkunov, slovenskih menagerjev, ki so si s poslovnimi prevzemi in bančnimi mahinacijami pridobili protipravne premoženjske koristi. Večina od njih sploh ni v kazenskih postopkih, tisti, ki pa so bili, so ali oproščeni ali pa so zelo hitro končali s prestajanjem zaporne kazni. In kljub temu, da obstaja učinkovita zakonska podlaga, nikomur od njih ni odvzeto nezakonito pridobljeno premoženje, katero mnogi od njih skrivajo v davčnih oazah in s katerim bi lahko rešili našo državo vseh skrbi za naslednja desetletja.

Sodu pa je izbilo dno norčevanje in izigravanje tajkuna Igorja Bavčarja, kateremu se prestavlja njegovo prestajanje zaporne kazni, kadarkoli se mu zahoče. Gre za popolno izigravanje sodnega sistema in žalitev za celoten sistem države, gre tudi za žalitev vseh nas državljanov Slovenije.

Na podlagi vsega zgoraj navedenega več ne verjamem v pravni red in sistem, saj je nesporno dokazano, da ta ne deluje tako kot bi moral in s tem tudi ni smiselno, da vsi, ki smo podali zgoraj navedeno kazensko ovadbo, karkoli pričakujemo od nje, oziroma pričakujemo pozitivne rezultate. Delo policije in tožilstva pa se mi zdi vedno bolj nesmiselno ter postaja samo nepotreben strošek in breme državi. Grozljivo je, da me je kot zavednega, dolgoletnega delavca organov za notranje zadeve zelo strah prihodnosti in da našim otrokom ne moremo dati dobre popotnice v lepše življenje.

Zoran Kot praviš tisoče na ulice. Kdo ti lahko garantira,da ne bodo namerno incinirani izgredi, da bi lahko policija ukrepala proti množici ? EU verjetno ne bo več dovolila Islandije, ker se je na to že pripravila. Tudi sam sem skeptik glede peticij in raznih vlaganj ovadb. Za začetek bo potrebno združeno klicanje na odgovornost vse,ki dovoljujejo to plenjenje države. Najprej mora US R Slovenije rešiti vprašanje suverena v Sloveniji, ali so to res državljani R Slovenije ali je to kdo drug? Šele na tem odgovoru US R Slovenije lahko državljanski svet, ali zbor v imenu vseh državljanov kliče na odgovornost tiste ,ki so resnično zafurali Slovenijo.:)* Da ne bo pomote, ne Državni Svet, ampak Državljanjski Svet,ali zbor.

Vladislav, ta mafija se peticijam smeji, niso učinkovite in to izključno zaradi nas samih, ker smo premalo udarni, kakorkoli se že to razume. Peticije prav po naši zaslugi nimajo dodane vrednosti. Ko sem kot prvi oddal kazensko ovadbo zoper tajkune, sem tretji dan po oddaji dobil telefonski klic od samega načelnika iz moje službe, ki mi je povedal, da ga je klical vodja MB tožilstva in mu naročil, naj od mene izve, kaj se grem s to ovadbo. Že takoj v začetku sem dobil odgovor, da moja poteza ne bo odobravana pri tej strukturi državnih organov, kljub temu, da je vsebina kazenske ovadbe več kot pozitivna, dobronamerna, zakonsko podkrepljena in v korist vseh državljanov. Malo kasneje, ko je moja ovadba dobila zalet preko skupine SKO in jo je podalo že nekaj sto ovaditeljev, sem od tožilskega insiderja dobil preverjene informacije, da je v njihovih krogih po celi SLoveniji nastala zmeda in panika, kaj sedaj narediti, ker se s podobnim problemom še niso srečali. Od nekaterih anonimnih tožilcev so tudi preko insiderjev prišle informacije, da podpirajo našo ovadbo, ampak ne vedo, kako se zadeve lotiti. Končni ukrep okrožnih tožilcev je bil, da so vse ovadbe predali Specializiranemu tožilstvu v ljubljani, ti pa so v začetku še opravili nekaj razgovorov z vlagatelji ovadb, potem pa je kmalu vse zamrlo. Nekatera Okrožna tožiltva so ovadbe zavrnila, kar je popolna farsa, kajti, kako lahko organ pregona zavrže kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, pa da sploh ne izvede osnovnih predkazenskih ukrepov. To je še en dokaz sposobnosti le teh. Ampak recimo da razumem njihovo zagato ob tem in jim je bil ta ukrep najenostavnejši, čeprav mimo vseh zakonitosti. Verjetno so si dejali, saj se ne bo nihče pritožil. In dejansko se ni. In to je do danes tudi vse od te ovadbe. Izvodi verjetno ležijo nekje po predalih in arhivih Specializiranega državnega tožilstva, izplen bo nikakršen, saj se izgovarjajo, da že tako ali tako intenzivno preganjajo kriminal, ki ga mi navajamo v tej ovadbi. So pa pozabili, da smo vsi mi vlagatelji ovadbe podali odškodninske zahtevke, saj smo vsi državljani s tem oškodovanjem države oškodovanci. Če ne druga, jih je treba ob doglednem času spomniti na to in vprašati, kdaj bodo imeli v postopku naše odškodninske zahtevke. Drugače pa je moje sedanje mnenje takšno, da bi moralo nas tisoče na ulice pred te delilce pravice in zakonov, vsak s svojo kazensko ovadbo v roki. Vsi drugi poskusi so se dosedaj izjalovili. Imamo zakonodajo, ki omogoča vrnitev nakradenega premoženja od te mafije, v katerem je tudi naš delež, pa se popolnoma nič ne naredi. A imate idejo, kaj narediti?

Od kazenskih ovadb pa ne bomo odstopili, ampak jih bomo bomo nadomestili z vlaganjem LJUDSKIH OBTOŽNIC proti tistim, ki jih ne PROCESIRAJO. Predlagam PETICIJO na to temo.

odlično Zoran Šarič Policija je ob njihovi stavki imela podporo javnosti in če se ne bi takrat uklonili politični mafiji, bi že danes lahko bilo vse drugače. Je pa jasno, da bo enkrat počilo in da tako mafijsko stanje ne more več prav dolgo zdržati, bolje bo prej, kot kasneje. lp

Nekako ne vidim prave rešitve, dokler je takšna mentaliteta in struktura na oblasti, sicer ena je, vendar je preveč radikalna in je ne upam tukaj izpostavljati...:)

Rešitev po pravni poti in s peticijami ne bo uspešna. Kje je torej rešitev ?