Članek
“Jejmo slovensko” - smo dovolj povezani?
Objavljeno Aug 04, 2016

Slovenija nas vedno znova navdihuje s svojimi lepotami. Na površini 20.273 km² imamo vse. Imamo majhen košček morja, kjer se na obali v dolžini 46 km turizem dobro razvija. Imamo veliko jezer, lepo podobo ji dajejo številne reke. Slovenija pa se bohoti tudi s prečudovitimi gorami: Julijske in Kamniško Savinjske Alpe ter Karavanke. Zraven vsega naštetega pa ima naša država tudi veliko hribov, gričev, dolin in ravnin.

Slovenijo imenujemo tudi Zelena Slovenija, saj skoraj 60 % države pokrivajo gozdovi. Zraven prečudovitih gozdov imamo tudi sadovnjake, vinograde, travnike, njive in vrtove. Pridno in skrbno jih negujemo. Narava pa nam s skrbnim delom to vrača. Včasih nam seveda pokaže zobe, vendar to ni razlog, da bi odnehali! Bojujemo se naprej in tako je tudi prav.

S kmetijstvom se ukvarja okoli 6 % prebivalstva. Največji delež imajo travniki in pašniki, nato pa sledijo njive, sadovnjaki, vinogradi in vrtovi. Ali kupujemo slovensko zelenjavo in sadje, kruh, meso..? Vsi nas “bombardirajo” s propagando kot je: ”Kupujte slovensko hrano!”Vsi si želimo, da bi se kupovala slovenska hrana. Pa smo zadovoljni s prodajo? Si želimo več?

Sedaj pa vam postavljam vprašanje. Ali se kdaj vprašamo ali so pridelani s pomočjo slovenskih strojev? Zakaj ne? Slovenija ima veliko dobrih kmetijskih proizvajalcev strojev. Pa kaj dobrih, odličnih! Zakaj potem, če ne uporabljate slovenskih strojev, pričakujete, da bi se vsi vaši izdelki prodali prav v Sloveniji? Ste tudi vi kaj naredili zato?

Mnogi proizvajalci testira- jo/- mo stroje v tujini. Šele ko dobro prodajamo v tujini na trgih, kot so Nemčija, Avstrija,..(pa ne bi sedaj naštevali celotne EU), se predstavljamo na tujih sejmih, mogoče postanemo zanimivi tudi za domače kupce. Ampak do takrat ste mogoče že kupili stroj tujega proizvajalca in podprli njega. Zakaj ne bi podprli drug drugega? Zakaj to uspeva v drugih državah, pri nas, v naši preljubi domovini pa ne?

Zakaj ne bi stopili skupaj in kupovali slovensko, če je dobro za tujce, je tudi za nas - ali kako že?