Članek

VABILO

I. ZBOR SLOVENSKIH PREDVODNIKOV IN PREDVODNIC in I. ZBOR SLOVENSKIH DIRIGENTK IN DIRIGENTOV

Laško, 18.-19. september 2021, Rok za prijavo: 1. september 2021

Objavljeno Jul 12, 2021

Namen zbora je pospeševanje napredka slovenskih godb in mažoretnih skupin na področju umetniške, protokolarne, paradne, koncertne in figurativne dejavnosti. Dogodek je prvenstveno namenjen izobraževanju predvodnikov in predvodnic ter dirigentk in dirigentov, ki želijo svoje znanje utrditi, nadgraditi, dobiti nove ideje in motivacijo. Predavatelji Strokovne komisije ZSG in Komisije za korakanje in figurativo ZSG in MZS bodo s člani Laške pihalne godbe poskrbeli za kvalitetno delo in prijetno vzdušje, ki mu bo sledila izmenjava informacij.

V okviru Zbora dirigentk in dirigentov ter predvodnic in predvodnikov bodo izpeljana številna predavanja in razprave na temo slovenskega godbeništva in predvodništva ter njegovega mesta v svetu. 

Zbor je organiziran tako, da lahko predavanja poslušajo vsi udeleženci, nekatera predavanja se prekrivajo, zato si urnik obiskovanja predavanj oblikujejo posamezni udeleženci sami. Zaželeno je, da iz posameznega društva pride več članov.

TEMATIKE PREDAVANJ:

- Osnove predvodništva in delo s predvodniško palico

- Metode treninga angleškega in ameriškega obrata ter pahljača ovinka

- Načrtovanje in vodenje vaj

- Metode treninga holandskega ovinka

- Predstavitev tekmovanja v korakanju 2019

- Predstavitev izvedbe tekmovanja in festivala v korakanju 2021

- Uporaba moderne tehnologije na vajah iz korakanja

- Predstavitev predvodniškega sistema Orkestra Slovenske vojske

- Predstavitev Policijskega orkestra kot uradnega protokolarnega orkestra Republike Slovenije

- Vrste nastopov za potrebe državnega protokola

- Priprave orkestra in komornih skupin ter izvedba protokolarnega dogodka

- Predstavitev predvodniškega sistema Laške pihalne godbe

- Razvoj show programa

- Mladinsko godbeništvo

- Načrtovanje programa

- Tolkala in njihova uporaba v godbah

- Osnove dirigiranja

- Slovenski skladatelji, tehnike in skladbe

- Delo dirigenta pri godbeništvu v gibanju

- Povelja in vloga predvodnic

- Osnove koračnic in ritma

PREDAVATELJI:

Za strokovno vodenje seminarja smo povabili člane in goste Komisije za korakanje in figurativo ZSG:

Roman Grabner, akademski glasbenik trobentač, vodja Policijskega orkestra, ceremonialni dirigent Policijskega orkestra kot protokolarnega orkestra Republike Slovenije, dirigent in predvodnik Mestnega pihalnega orkestra Škofja Loka, soavtor priročnika Slovenski predvodnik.

Ervin Hartman je avtor prvega slovenskega priročnika Slovenski predvodnik. Bil je predsednik in predvodnik ZSG ter dirigent in predvodnik KUD Pošta Maribor, s katerimi je na področju godbeništva v gibanju dosegel številne uspehe ter skrbel za dejavnost v Sloveniji.

Ivan Medved je študiral saksofon in oboo. Bil je predvodnik Orkestra slovenske policije, dirigent in predvodnik Laške pihalne godbe in Vaške godbe Vrh nad Laškim ter predvodnik Zveze slovenskih godb, kot mentor za predvodništvo in korakanje pa sodeluje tudi na različnih seminarjih ZSG.

Gregor Vidmar, klarinetist, predvodnik in dirigent Godbe Domžale ter predvodnik  Orkestra Slovenske vojske, s katerimi je nastopil na številnih paradah in showih po EU.

Mihael Dergan, aktualni predsednik Komisije za korakanje in figurativo ZSG. Bil je predvodnik in vodja bobnarske skupine Laške pihalne godbe. Je avtor štirih samostojnih show točk, kreator predvodniškega sistema za godbe s spremljevalnimi skupinami. Kot predvodnik je sodeloval na Rdečem trgu v Moskvi, na največjem festivalu vojaških orkestrov.

Sabina Seme, predsednica strokovnega odbora za korakanje v okviru Mažoretne zveze Slovenije. Je članica Mažoret Laško že več kot 25 let, včasih kot plesalka, kasneje trenerka in sedaj vodja mažoretne sekcije znotraj KD Laška pihalna godba. Je soavtorica treh show točk in nacionalna MZS sodnica 2. stopnje.

Mitja Dragolič, klarinetist in dirigent ter aktualni predsednik Strokovne komisije ZSG. Študij dirigiranja je zaključil na Konservatoriju za glasbo v Maastrichtu na Nizozemskem pri profesorju Janu Cobru. Danes sodeluje s številnimi drugimi glasbeniki in z glasbenimi zasedbami po Sloveniji in v tujini. Pod njegovim strokovnim vodstvom deluje Godba Cerknica. Za izjemne dosežke na področju inštrumentalne glasbe mu je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v letu 2016 podelil Zlati znak.

Mitja Tavčar poučuje tolkala na glasbenih šolah v Novi Gorici in Postojni in kot mentor že vrsto let sodeluje na poletnih godbenih taborih. Tolkala je študiral na konservatorijih v Trstu in Adriji pri Benetkah, kjer je diplomiral tako iz klasične kot tudi jazzovske tolkalske igre. Kot dirigent vodi Pihalni orkester Divača.

Gašper Salobir, klarinetist in dirigent. Je dirigent Laške pihalne godbe s katero je dosegel več nagrad ter bil tudi proglašen za najboljšega dirigenta tekmovanja v Splitu. Kot dirigent je leta 2016 je debitiral v SNG Opera in balet Ljubljana s projektom Mini opere, s katerim so gostovali tudi v Brnu in Budimpešti ter kot asistent dirigenta sodeloval pri projektu Moški z nožem/Kompozicija v omenjeni instituciji. V Laški godbi aktivno sodeluje tudi pri nalogah godbeništva v gibanju.

Tomaž Habe, skladatelj, dirigent, violinist in glasbeni pedagog. Deloval je kot pedagog in predstojnik Oddelka za glasbeno teoretične predmete na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (KGBL). Kot vodilni slovenski strokovnjak za področje solfeggia je napisal štiri učbenike s priročniki za učitelje z naslovom Nauk o glasbi in štiri učbenike za solfeggio za srednjo stopnjo. Poleg solfeggia je poučeval tudi glasbeni stavek (harmonijo in kontrapunkt) ter bil dirigent mešanega pevskega zbora in simfoničnega orkestra KGBL. Nekaj let je tudi predaval solfeggio, harmonijo in improvizacijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Za svoje pedagoško delo je leta 1997 prejel Nagrado Republike Slovenije na področju šolstva, leta 2001 je bil dobitnik Škerjančeve diplome, leta 2002 pa mu je Senat Akademije za glasbo podelil Priznanje za pomembna umetniška dela na področju kompozicije. Njegov ustvarjalni opus obsega prek 360 del z vseh glasbenih področij. Za zaokrožen kompozicijski opus je leta 2014 prejel Kozinovo nagrado, najvišje priznanje Društva slovenskih skladateljev.

Miro Saje, trobentač in dirigent pihalnih orkestrov Krka, Šentjernej ter Orkestra Ave in član Predsedstva Zveze slovenskih godb. Dirigiranje je študiral na Brabants Conservatoriumu v Tilburgu na Nizozemskem pri Janu Cobru. V zadnjih letih je bil gostujoči dirigent številnih orkestrov, med drugimi Orkestra slovenske policije, Slovenskega orkestra klarinetov, Orkestra SOS in Rundfunk Blasorchestra Leipzig, s katerim je posnel zgoščenko za založbo Beriato. Kot dirigent Slovenskega mladinskega pihalnega orkestra je vodil tabore mladih godbenic in godbenikov. Na treh tekmovanjih FLICORNO D’ORO, Riva Del Garda v Italiji, je trikrat zapored prejel nagrado za najboljšega dirigenta. Junija 2006 je na mednarodnem tekmovanju dirigentov na Dunaju osvojil tretje mesto.

Tadeja Rozman, predsednica sodniškega odbora Mažoretne zveze Slovenija in nekdanja trenerka Mažoret Radeče RAP, s katerimi je dosegla vrhunske uspehe. Je tudi koordinatorka mednarodnih projektov in festivalov.

Daniel Leskovic, geograf in klarinetist. Zaposlen na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti kot producent za inštrumentalno glasbeno dejavnost. Je namestnik dirigenta Papirniškega pihalnega orkestra, kot dirigent je vodil tudi Godbo Bohinj ter projektne orkestre. Je organizacijski in strokovni vodja številnih projektov na področju godbeništva. S strani ZSG je bil kandidiran tudi za člana predsedstva mednarodne glasbene zveze CISM.

KOTIZACIJA ZA ZBOR

Kotizacija za udeležbo na Zboru predvodnikov in dirigentov, ki vsebuje udeležbo na predavanjih ter v razpravah, praktično delo in skupno večerjo, znaša za člane ZSG 35,00 € (z DDV) in za nečlane ZSG 65,00 € (z DDV) na osebo.

Ob udeležbi dveh članov iz iste godbe nudimo 10 % popust na ceno obeh kotizacij. Ob udeležbi več kot štirih članov iz iste godbe nudimo 50 % popust na ceno kotizacij. Po oddani prijavi boste prejeli predračun za plačilo, ki mora biti poravnan do začetka seminarja/zbora ter navodila in urnike zbora predvodnikov. Vsak izmed udeležencev prejme potrdilo o opravljenem seminarju.

NOČITVE

Organizator udeležencem, ki želijo prenočevati, lahko rezervira prenočišča v Laškem. V kolikor bi želeli prenočevati, to izpolnite v prijavnici. Cene prenočevanja (priporočamo prenočevanje v Gostinstvu Čater ali Hotelu Špica (strošek nočitve ni vštet v kotizaciji!) vam bomo posredovali po prijavi.

PRIJAVA

Prijavo preko spletnega obrazca izpolnite do 1. septembra 2021

Za dodatne informacije se lahko obrnete na:

JSKD - Laško, (03) 734 20 43, oi.lasko@jskd.si
JSKD – inštrumentalna glasbena dejavnosti, (01) 241 05 32, daniel.leskovic@jskd.si
 

Internetni naslovi

www.zsg.si

www.slovenski-godbenik.si

www.jskd.si

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.