Zdaj se predvaja
zveza.slovenskih.godb
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
NAJBOLJŠA IZVEDBA POSNETKOV NA NOSILCU ZVOKA 2019-2021 Objava rezultatov razpisa za najboljšo izvedbo posnetkov na nosilcih zvoka za leta 2019-2021

Na razpis za najboljšo izvedbo posnetkov na nosilcih zvoka za leta 2019-2021, ki je bil objavljen 18.11.2020 je Zveza slovenskih godb prejela štiri predloge.

  • Godba ljubljanskih veteranov: Stoji, stoji Ljubljanca,
  • KD Mengeška godba: Kdo so pa to?,
  • KD Papirniški pihalni orkester Vevče: Naša (z)godba in
  • KD Godba Cerknica: Božična uvertura.

Strokovna žirija v sestavi Gregor Kovačič, Miro Saje, Anita Kiralj, Matjaž Meden in Mitja Tavčar je strokovna ocenila tako zvokovni kot oblikovni del vseh prejetih nosilcev zvoka (v nadaljevanju glasbeni album). Kriteriji ocenjevanja so bili: Vsebina (zanimivost programa), Kvaliteta posnetka, Inovativnost, Sporočilnost, Vključenost izvajalcev in poslušalca, Kvaliteta produkcije/mastering, Vizualna podoba glasbenega albuma, Opisni del glasbenega albuma in Splošni umetniški vtis.

Slovensko godbeništvo je lahko ponosno, da so se štiri slovenske godbe v času, ko so bile razmere za delovanje otežene, lotile izdelave svojih posnetkov na glasbenih albumih. Vsi prejeti glasbeni albumi imajo odlično zasnovo, moderno izdelavo in vsak izmed njih nosi unikatno sporočilno vrednost. Tako je imela komisija zahtevno delo, saj vsak glasbeni album govori svojo glasbeno (z)godbo.

Najmlajša od prijavljenih godb, a najstarejša po starosti svojih članov, Godba ljubljanskih veteranov (dosegla 203 točke od 270 možnih) je naredila glasbeni album s popolnoma slovenskim programom, večina skladb je bila v Sloveniji prvič posnetih. S projektom so tako prikazali smisel svojega delovanja, ki je prikaz slovenske ustvarjalnosti ter je po težavnostni stopnji najboljša izbira za tako godbo. Člani orkestra prihajajo zlasti z območja Ljubljane; povezanost orkestra z Ljubljano je vidna že v imenu ansambla (GLV). Tudi naslovi treh skladb na tem glasbenem albumu so neposredno povezani z Ljubljano: Stoji, stoji Ljubljan’ca, Ljubljanski veterani in Pozdrav iz Ljubljane, zato bi lahko celo rekli, da je ta glasbeni album posvečen Ljubljani in taka je tudi njegova grafična zasnova. Posnetki so bili narejeni kvalitetno in iz njih odzvanja tako glasbeno čutenje godbenikov kot tudi odlično delo tonskega mojstra.

Mengeška godba (dosegla 200 točk od 270 možnih) je svojo zgoščenko Kdo pa so to? naredila ob svojem 135. jubileju. Glasbeni album tako obsega obeleženje društvenega delovanja s programom, ki ga godbenice in godbeniki nosijo v srcih že 135. let. Na njem najdemo različne žanre godbenega repertoarja, tako koračnice kot koncertne ter zabavne skladbe ter program slovenskih in tujih skladateljev. Glasbeni album obeležuje programske smernice društva, od programa za redne koncerte do tekmovalnega programa in je primerne težavnostne stopnje za godbo. Grafična zasnova se ujema z društveno zasnovo in lepo zaključi praznovanje društvene obletnice. Pri posnetkih se poznajo razlike med posameznimi skladbami, a je skupni izdelek kvalitetno povezan v enotni glasbeni album.

Papirniški pihalni orkester Vevče (dosegel 238 točk od 270 možnih), orkester, ki se sicer ponaša s 120-letno tradicijo je izdal dvojni glasbeni album - Naša (Z)godba. Na album so uvrstili dela zadnjega desetletja posnetih na božično-novoletnih koncertih v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma in na spomladanskem koncertu v Slovenski Filharmoniji. Zgodba orkestra se je začela davnega leta 1900 na Vevčah, zgodba na albumu pa se je začela leta 2010 s popotovanjem okoli sveta, nadaljevala z raziskovanjem musicalov in sodelovanjem z zasedbo Katrinas, Latinsko fantazijo pripovedmi Zgodbe z godbe in Glasbene pripovedke. S koncertom Viva musica! So se poklonili glasbi in zašli tudi v operne vode, ter celotno zgodbo zaključili s koncertom Tisoč in ena noč ter z obiskom Bližnjega vzhoda. Zgoščenka je bila narejena v sodelovanju z RTV Slovenija. To sodelovanje je pomembno v luči posredovanja tega glasbenega izročila poslušalcem prvega programa Radia Slovenija preko oddaje Medenina in našim zanamcem, ki jih bo na delo orkestra spominjal zvočni zapis. Pomembnost albumu daje tudi dejstvo, da so vsi posnetki narejeni v živo in da lahko preko njih začutiš kvaliteto godbe, ter se počutiš v živo na njenih koncertih. Oblikovanje glasbenega albuma pa tudi prinaša vse, kar mora današnja moderna zasnova imeti, skladno s podatki o delovanju društva in praznovanju društvene obletnice.

Godba Cerknica (dosegla 254 točk od 270 možnih) je v okviru svojega delovanja posnela glasbeni album, ki obeležuje božični čas. Na albumu so avtorske skladbe in priredbe, ki jih je s svojim specifičnim pristopom za godbe pripravil skladatelj Tomaž Habe. S celovito zasnovanim albumom se tako prizadevni glasbeniki ne predstavljajo le svojemu občinstvu, ampak nam poslušalcem predstavljajo svojo zvestobo do slovenskega okolja, do kulture in do širšega slovensko-svetovnega prostora. Album obsega tematiko božičnih napevov, ki so avtorsko popolnoma preurejeni in primerni tako za razvoj slovenskega godbeništva, kot tudi vplivajo na poslušalce ter svetovno gobeništvo, kajti napevi so poznani po celem svetu. Povezuje mnoge umetnike in umetniške skupine. Tako je svoje delovanje združila s skladateljem Tomažem Habetom, pevko ljudskega izročila Ljobo Jenče, Komornim pevskim zborom Fran Gerbič iz Cerknice, Otroškim in mladinskim zborom OŠ Cerknica ter vokalno zasedbo Katrinas. Glasbeni album na novo definira edicije pihalnih orkestrov, saj takšnega formata – izdaje na internetu, dosegljive s QR kodo, do sedaj še ni bilo. Skupaj z ostalimi že izdanimi glasbenimi albumi Godbe Cerknica tlakuje novo pot v delovanju društva, kot pomembnega sestavnega dela kulture na Notranjskem, v Sloveniji in svetu. Preko odlične izvedbe in interpretacije KD Godba Cerknica pa nas glasba nagovarja še drugače, saj tokrat v interpretaciji resnično lahko občutimo zavezanost tradiciji in spoštljiv odnos godbenikov do nje. Grafična in oblikovna zasnova glasbenega albuma je izredno zanimiva in v slovenski prostor vnaša nove možnosti, da bo godbeništvo še bolj prepoznavno.

Na podlagi ocen strokovne komisije je največ točk in s tem naziv NAJ GLASBENI ALBUM 2019-2021 prejela KD Godba Cerknica za album z naslovom Božična uvertura.

Vsem godbam čestitamo in se veselimo njihovih nadaljnjih projektov!

Predsedstvo ZSG

Slike članka
Zadnje objave
MUSICA CREATIVA 2024, 43. poletni festival mladinske godbene kulture
32. ZBOR ZVEZE SLOVENSKIH GODB
16. FESTIVAL VETERANSKIH GODB SLOVENIJE
ZAKLJUČEK LETA VINKA ŠTRUCLA
Mednarodno tekmovanje mladinskih pihalnih okestrov CISM
Najbolj obiskano
1
MUSICA CREATIVA 2024, 43. poletni festival mladinske godbene kulture
2
16. FESTIVAL VETERANSKIH GODB SLOVENIJE
3
RAZPIS ZA NOVEGA DIRIGENTA KD PIHALNI ORKESTER LOGATEC
4
BEGEJ FEST 2024 XIII MEDNARODNO TEKMOVANJE GODB, KONFERENCA IN SEMINAR ZA DIRIGENTE 14.-16.06.2024 - Zrenjanin, Srbija
5
ZAKLJUČEK LETA VINKA ŠTRUCLA